ПОЛИТИКА

Грађани су незрели да би одлуку о НАТО чланству донијели на референдуму (!?)


Предсједник Црне Горе Филип Вујановић казао је да је прије четири године мислио да је референдум најбољи начин да се искаже воља грађана о уласку Црне Горе у НАТО, али се, како је рекао, догодило много тога што је указало да данас нема потребе за тим.

Он је навео да се у претходне четири године није апсолутно ништа догодило што би референдум показало неопходним, „а догодило се много тога што је показало да за референдумом нема потребе“.

Вујановић је новинарима након Конгреса СУБНОР-а казао како грађани знају да су протекли парламентарни избори били практично и изјашњење о НАТО-у, наводећи да је у поводу тих избора подигнута оптужница за терористичке активности које су биле планиране на дан избора, „и за терористичку акцију која је требала да промијени вољу грађана и конституише парламент који би својим саставом био против НАТО-а“.

„У таквим условима, који су се исказали током ове четири године, очигледно је да нема апсолутно никакве потребе за референдумом. Очигледно је да Скупштина и њени посланици треба да преузму одговорност за одлуку о прихватању Сјеверноатлантског споразума и да омогуће да Црна Гора уђе у НАТО. Једнако је Парламент овлашћен преко својих представника да да ту сагласност. Ја могу само да констатујем да за оно што сам рекао прије четири године Црна Гора није показала ни спремност, ни пуно расположење, а рекао бих ни онај капацитет који та врста демократског исказивања значи“, казао је црногорски предсједник.

Он је оцијенио да Црној Гори није потребан референдум о НАТО-у.

„Он (референдум) би био нови изазов, нови ризик безбједности и нова непотребна активност која би била извјесно реприза свих оних ризика са којима се Црна Гора током ове четири упознавала“, тврди Вујановић.

Упитан да ли је обмануо грађане, јер је прије четири године казао да Црној Гори треба референдум, а сада тврди супротно, Вујановић је казао да је његово виђење било искрено и јасно.

“Тада сам казао оно што сам мислио и сада кажем оно што мислим. У међувремену десиле су се четири године. У те четири године је наше друштво показало да кроз своје подијељености нема спремност за ту врсту изјашњавања и да те подјеле, уз подјеле које су се за ове четири године заоштриле, имала би референдум који несумњиво не би био исказ демократске воље и који би био оптерећен свим ризицима, укључујући и безбједносни”.

Вујановић је додао како мисли да нема ниједног озбиљног и одговорног предсједника који би предложио референдум у Црној Гори о НАТО-у.

“Имам тај степен одговорности да заиста могу изричито да кажем да га нећу предложити. Након свега што се за ове четири године дешавало ја сам се освједочио да за референдум нема услова у Црној Гори и да вјерујем да парламент са оном већином коју има, има пуни легитимитет да прихвати придружење НАТО-у”, казао је Вујановић.

Он је додао никога никад, није обмањивао, нити ће обмањивати.

“Имам право и обавезу да кажем оно што мислим. И имам право и обавезу да се предомислим. Дакле, четири године су и показале да нијесам био у праву, тиме што сам вјеровао да Црна Гора има тај степен демократске зрелости да се изјасни о том важном питању. Ако би то био нови полигон за унутрашње подјеле и њихово продубљивање, ако би то изазвало нове безбједносне ризике, а извјесно да би, онда Црној Гори тај референдум не треба”, рекао је Вујановић.

Коментаришући најављени протест ДФ-а на Цетињу, на дан гласања о Предлогу закона о потврђивању Сјеверноатантског уговора у парламенту, Вујановић је рекао да је право грађана да искажу своје неслагање.

“Ми припадамо простору који је усмјерен према НАТО-у. Постајемо дио Алијансе, не да би били против некога, него због користи Црне Горе. Лакше ћемо на тај начин ући и у Европску унију”, сматра Вујановић.

Вујановић је позвао мајке кориснице накнада да учествују у проналажењу најбољег рјешења на којем ради Влада.

“Очекујем да ће Влада у року који је што краћи наћи рјешење у коме кориснице ове накнаде неће бити жртва онога што се десило у Скупштини. Дакле, Скупштина је донијела закон који је утврдио обавезу, који је једном дијелу корисника, којима је дао то право, утврдио износе без испитивања фискалних могућности, који угрожава и остале категорије социјалних корисника и буџета у цјелини. Уставни суд је утврдио да је тај закон неуставан, али мислим да кориснице, у мјери максималне могућности, не смију да буду жртве једног таквог закона“, поручио је црногорски предсједник.

РТЦГ

5 replies »

  1. Значи, нелегитиман председник представља недемократску државу и као такав хоће у НАТО, невероватно. Каква је то онда организација када прима недемократску државу у своје чланство?

    Свиђа ми се

  2. Не треба много филозофирати.Треба само видјети шта је НАТО урадио свијету у задњих 30 година и све ће бити кристално јасно. Тај који позитивно говори о НАТО -у нема ни савјести ни свијести,а о хуманости и људкости да и не гобворимо.Частан и савјестан човјек се гнуша на само име те Фашистичкрасистичке терористичке организације.То што овај чије име нерадо спомињем јер ми се гади,каже да народ Црне горе је незрео за референдум,само говори о њему шта мисли о народу чији је пресједник.

    Liked by 1 person

  3. Шта каже мој брат Шекулар за изјаву овог несрећника,да је народ незрео да донесе важне одлуке за судбину Црне Горе,а они као комунистичка деца знају,и сваки потез у њиховој дугогодишњој владавини је и анти-народни и анти-Србски.

    Liked by 1 person