ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ

У центру неолиберализма догодила се апокалипса! ДЕТРОИТ- АМЕРИЧКИ ЧЕРНОБИЉ (документарни филм)


Први кратки документарни филм у продукцији Фонда Светозар Милетић.

Филм баца светло на недовољно истражену и јавности у Србији углавном непознату судбину Детроита, града у САД.

Детроит је од некадашњег индустријског мишића САД и града са највећом и најдужом, индустријском производњом у аутоиндустрији, постао град духова, разорен, напуштен и заборављен. Односно, град је жртва неуспелог неолибералног експеримента.

Како би вешто сакрили размере катаклизме, америчка влада осмислила је концепт „урбане пољопривреде“. Концепт који промовише коришћење празних парцела у граду за узгајање пољопривредних култура. Ово је у ствари изнуђен потез, који се у Детроиту свео на чисто преживљавање за оно мало становништва које је у граду остало, а не као неки нови, напредни стил живота, како се то на западу желело приказати. Истина је, да се некада огромни, модерни, индустријски град такорећи вратио 10.000 година уназад, на сам почетак пољопривредне револуције.

У центру неолиберализма у САД, догодила се катаклизма која се најкраће и најсликовитије може описати као: ДЕТРОИТ- АМЕРИЧКИ ЧЕРНОБИЉ.

__________

O Фонду Светозар Милетић:

Фонд Светозар Милетић основан је 2015. године. Своју мисију пре свега, видимо у демистификацији стварности и борби за очување националног идентитета. Својим читаоцима желимо да приближимо теме о култури, историји, важним друштвеним питањима од националног значаја, као и да сагледамо важна геополитичка кретања у савременом свету. Наш тим састављен је претежно од студената социологије, свршених социолога и професора социологије, па нам је „читање друштвене стварности“ и професионални позив.