АКТУЕЛНО

„Шуме Српске“: Кадрови, решења, протести и реаговање – „ЗАЈЕДНИЧКИ ПЛЕС“


фото: РТРС

Пред нову годину у Српској је дошло до персоналних промена у једном од најпрофитабилнијих јавних предузећа „Шуме Српске“, када је на чело Шумског газдинства „Романија“ Соколац – за вршиоца дужности постављен Страхиња Башевић. Када је „почео да заводи ред – некоме је засметало и почели су проблеми…“
Иначе, на расписан конкурс јавила су се два кандидата, Страхиња Башевић и Рајко Булајић (који је „пре пар година отеран са тог места због криминала и 11 кривичних пријава…“). Оба кандидата су опција СНСД и „дошло је до проблема када је Булајић добио решење“.
Тада су почели и протести против директора „Шума Српске“ Риста Марића који је након интервенције за дневник РТРС-а изјавио да није издао решење које је у том истом дневнику приказано.
У уторак, 18.4. СРНА је објавила вест да је директор „Шума Српске“ за вд директора Шумског газдинства „Романија“ Соколац поставио Јована Голијанина. Истог дана је одржан велики протест на Сокоцу који је подржао и ратни комадант Вукова са Дрине Милан Јоловић.

Дрвопрерађивачи Романијске регије свој глас дигли су против, како су рекли „вишегодишњег криминала и рекета у Шумама Српске“. Иако су камионима блокирали Соколац, протести су протекли мирно, своје захтеве послали су на адресе председника и премијера Српске, министарствима индустрије и пољопривреде и шумарства, директору „Шума Српске“, који је рекао да ће в.д. директора Шумског газдинства „Романија“ бити Јован Голијан.

Основни захтев њиховог протеста је да се приликом расподеле шумских дрвних сортимената приоритет мора дати дрвопрерађивачима са подручја сарајевско-романијске и горњодринске регије одакле сортименти и потичу, а овом захтеву су се придружили и представници из других општина. Захтев је и да се одмах раскину уговори о испоруци предузећима која се баве продајом и извозом, а један од захтева је и да се стави ван снаге садашњи Правилник који дефинише расподелу сировине. Са скупа је поручено да „више од 20 година постоји проблем сиромашења овог краја“ и затражена одговорност руководства и менаџмента ЈП „Шуме Српске“ који су довели до оваквог стања.
„Наш ресурс, шума је кичма одржавања становништва овдје, значи та шумска газдинства су морала да поведу рачуна о валоризацији вриједности тих дрва, а не да извозе онако у сировом стању“, истакао је председник Савеза удружења дрвопрерађивача сарајевско-романијске и горњодринске регије Бране Витомир.

Дрвопрерађивачи из Сокоца већ су одржали протест 13. априла, када су се успротивили избору Рајка Булајића за директора соколачког Шумског газдинства „Романија“. А онда је Булајић одустао од кандидатуре, како је саопштено у понедељак из Општинског одбора СНСД, који је и отказао планирани контрамитинг подршке Булајићу.

У петак (21.4.) Ристо Марић, директор предузећа „Шуме Српске“ у Бања Луци је новинарима рекао да је ЈП „Шуме Српске“ блокирало уговоре са 13 купаца који су извозили испоручиване шумске дрвне сортименте.

Када је реч о дешавањима и кадрирању у Шумском газдинству /ШГ/ „Романија“ Соколац, Марић је рекао да ће нови конкурс за директора тог ШГ бити објављен идуће седмице, с обзиром на то да је на снагу ступио нови статут „Шума Српске“. Он је додао и да се радници ШГ „Романија“ не могу питати ко ће бити нови директор тог газдинства, те да неће поднети оставку јер ничим није допринео да дође до до ситуације која се десила у Сокоцу, али и када је реч о именовању било ког директора у шумским газдинствима.

И док дрвопрерађивачи траже да се утврди одговорност руководства „Шума Српске“ због хаотичног стања у дрвној индустрији, из овог предузећа одговорност одбацују, иако се на порталу општине Соколац о томе пише другачије… 
(кликом на линк испод слике можете прочитати текст у целости)

***

Ово што се сада догађа у Републици Српској, за наше читаоце из Републике Српске је – за рубрику „веровали или не“…

РЕАГОВАЊЕ преносимо у целости.

ЗАЈЕДНИЧКИ ПЛЕС

Готово је за рубрику „веровали или не“ дешавање око Шума Српске. Наиме, за неколико дана турбуленција озбиљних размeра је протресла свеколики патриотски род са леве стране Дрине и донела на површину нека заборављена питања. Могућност да, неком иоле нормалном падне на памет како ће поставити некога на дужност који је на тој дужности зарадио 11 кривичних пријавa и оставио предузеће у вишемилонском дугу за време своје владавине, до догађања на Сокоцу није било ни замисливо, а сада се десило. Наравно оно што је ненормално није одрживо, па се из једног ненормалног прешло у нешто друго. Шта – видјећемо!

Након чарламе са Булајићем, појавио се Голијанин мимо реда и закона, са потписима Марића кога након свега чека бар шест кривичних пријава. Зашто би господин директор „шума“ ушао у проблем са законом? Одговор је врло једноставан. Непријатељ је опасан, студиозан и добро замаскиран. Центри моћи су кренули у елиминацију председника и то по добром старом обичају од најближих сарадника. Мало је познато да је господин Голијанин велики штићеник романијског кнеза Милована, још од студенских дана и шефовања студентским парламентом. Знамо ко поставља младе активисте код студентарије и зашто. Са београдског асфалта је отишао у окриље браће Далтон испод истих скута, да извршава кнезове наредбе.
Можда је мимо те приче потребно нагласити да су у газдинству на Сокоцу дуги низ година мимо криминалних радњи била присутна озбиљна количина анархије и бахатости. Многи су могли свашта док се није појавио Страхиња, а онда је завладао страх од губитка позиција по разноразним нивоима. Јер готово је немогуће доћи до рационалног објашњења како неко може уопште да размишља шта је адекватно, боље, часније или било који параметар хоћете да узмете у ситуацији којом бирате између Легенде Јоловића и разноразних хохштаплера, при чему их ставите у исту раван.

Анонимни играчи заједнички плешу и са лакоћом просипају „смјелост” која је „невидљива“ и по дефиницији није кажњива, али је погубна за опстанак државе. Стога дио српског корпуса који је створио државу бранећи слободу против читавог света је на озбиљном испиту, јер смо дошли у дилеме где их не смије бити. Дошли до питања, на које смо дали давно одговоре.

Потребно је за крај ставити напомену непринципијелним партнерима у овом прљавом плесу, Република Српска је створена зато што су бјелосвјетски моћници потцијенили ратне команданте. Немојте се изненадити да ако комаданти стану на челу покрета и крену из више праваца!

***

ЗА КРАЈ…

Прича се и да је у читаву ову намерно замршену причу умешан и „један од оснивача СДС који је 25 година главни лик на Сокоцу, начелник општине, који поставља кадрове у дослуху са СНСД-ом“…
У овом тренутку „све ово је непотребно“, али се догађа, на штету народа и на штету и ратних команданата… па можда можемо, тек онако да се запитамо и да ли је, бар у траговима, разлог за ова дешавања недавно премијерно приказани документарни филм о првом председнику Републике Српске Радовану Караџићу… Истину свакако зна онај ко је ово замешао, замрсио и скувао… себи или другима, време ће показати…

***

ИЗВОР: Текстови на ову тему са портала РТРС, СРНА, БН, и реаговање грађана Српске

————

22.4.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић