АКТУЕЛНО

Академик Сергеј Глазјев, саветник Путина: Америка води хибридни рат против целог света


Међународни економски форум у Јалти

ОСЛОБАЂАЊЕ света од зависности од долара једини начин је да се заустави америчка агресија – оценио је академик Сергеј Глазјев.

Он је саветник Владимира Путина. Утолико је значајније што у Јалти, у паузи Међународног економског форума, у изјави агенцији ТАСС додатно указао:

„Што од Американаца буде долазило више агресије – то ће они пре ствари довести до коначног краха долара. А жртве америчке агресије ће одахнути тек када се свет избави од долара. У суштини, чим се Русија и Кина ослободе долара – америчка војна надмоћ ће се завршити”.

Глазјев је оценио да Доналд Трамп засада делује у складу са оним што од њега тражи и очекује америчка владајућа елита:

„Немам никакве илузије да ће Трамп променити садашњу политику. Јер, америчка агресивност у свету потиче отуда што Вашингтон тежи да сачува хегемонију САД у ситуацији када су Американци лидерство у економији већ морали да препусте Кини. А они – осим војне батине – немају други начин да присиле све остале да користе долар”.

Глазјев у овом контексту посебно наглашава:

„Зато САД воде хибридни рат са целим светом. То им омогућава да бреме својих дугова преваљују на друге земље, да им не дају да се ослободе долара и да слабе све територије које сами не контролишу”.

Глазјев је уверен: „Антируска хистерија и русофобија која је у порасту – то су дугорочни фактори повезани са специфичним интересима америчке владајуће елите”.

Путинов саветник додатно прецизира:

„Они објективно воде светски хибридни рат, а субјективно је то – рат против Русије. И то је рат – као и увек кад се ради о смени глобалног лидера – за  контролу над периферијом. У време Првог и Другог светског рата у улози провокатора била је Енглеска која је тежила да сачува  своје светско лидерство, а данас Америка чини то исто. Трамп изражава управо те интересе”.

У Јалти се, иначе, окупило око 1.500 економиста и бизнисмена из 46 земаља.

 

ИЗВОР: ФАКТИ

—————

23.4.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

 

1 reply »