АКТУЕЛНО

Асад: Ако турске и америчке трупе не оду саме из Сирије – истераћемо их силом


фото: ФАКТИ

СИРИЈСКИ председник Башар Асад упозорио је Турску и Сједињене Државе да ће морати да своје трупе повуку са територије његове земље јер ће владине снаге Дамаска – у супротном – заратити и са њима.

Асад је изразио наду да ће турски и амерички војници отићи добровољно – чим терористичке формације буду поражене и нагласио:

„У противном, биће истерани силом!“

Сиријски лидер је прецизирао да је за Дамаск сада најважније да терористичке формације буду коначно поражене, па оптимистички додао:

„Након разбијања терориста – лако ћемо истерати све остале снаге из Сирије, укључујући Турке. Заправо: или ће они сами отићи – или ће морати да се боре против нас, а ми морамо побеђивати и штитити своју земљу“.

Асад је проценио да улазак руских копнених снага у Сирију није потребан.

Истакао је да курдску самоуправу на северу и североистоку земље сматра корисном у ратним условима, али – непотребном у миру. Ипак је истакао да ће се то питање решавати кроз нови устав Сирије.

Сиријски војно-политички експерт Хасан Иса открио је због чега су турске и америчке снаге у Сирији.

Нагласио је да те две земље и њихови савезници у рату против Сирије имају тајни план да њену територију поделе. Тако да би Анкара добила све што њене трупе тренутно контролишу (Иса тврди да Турци не изводе нове офанзивне акције само зато што су већ стигли до граница „зоне“ на коју према плану рачунају).

Сједињене Државе – према истом плану – намеравају да преузму контролу над територијом са леве стране од реке Еуфрат, односно све што је између Палмире и Ирака. У суштини: да је окупирају.

Израел има намеру да окупира провинцију Ел-Кунејтра и западне делове провинција Дараја и Дамаск.

На све што је између израелске и америчке „зоне“ – открива Иса – претендује Јордан.

 

ИЗВОР: ФАКТИ

——————

23.4.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић