АКТУЕЛНО

ЦАР ДУШАН – документарни филм (видео)


Визуелним оживљавањем једне од најбитнијих историјских епоха у животу српског народа, кроз владавину династије Немањића и животопис најмоћније личности у њој, документарни филм „Цар Душан“ представља готово пионирски подухват у српској кинематографији.

Лик и дело Цара Душана, који ослањањем на Божије законе и сопствене мишице излази на крај са спољашњим непријатељима српске царевине, вишеструко је значајан, па о њему и његовој владавини гледалац сазнаје много до сада непознатог. Јер у савременој српској историографији постоје два приступа у изучавању прошлости овог подручја – званични, прихваћен у државном систему образовања и аутохтони, који се и даље бори за своје место под сунцем и чији су погледи у широј јавности углавном недоступни.

Излагања еминентних историчара Београдског универзитета, аутор повремено упоређује са ставовима аутохтонистичког правца, без жеље да их конфротира, већ дође до што веродостојнијих и потпунијих историјских чињеница.

Прикази „Душановог законика“, славних манастира, фресака, историјских места, значајних личности и догађаја, уз сугестиван глас Горана Султановића и аутентичну музику најстаријих епоха, филму даје посебну драж и вредност.

Продукција: Гора
Постпродукција: Вертикал Медиа
Аутор: Данило Пушоњић
Трајање: 67 минута

ИЗВОР: ГОРА СРПСКА

—-

23.4.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

3 replies »