АКТУЕЛНО

ДИЦ „Веритас“: Саопштење поводом ексхумација посмртних остатака на Новом гробљу у Глини


Прошле недјеље, у организацији Управе за заточене и нестале Министарства хрватских бранитеља, на Новом гробљу у Глини ексхумирано је 36 посмртних остатака. Хрватска страна саопштава да је ријеч о неидентифицираним посмртним остацима из “Домовинског рата” особа погинулих 1995. године, који су “након проведене хумане асанације” били укопани у појединачним гробницама, док Комисија Владе Републике Србије за нестала лица, чији представници су као стручни сарадници присуствовали ексхумацији, саопштава да се ради о жртвама српске националности страдалих у хрватској акцији “Олуја”. Од укупног броја ексхумираних, 27 особа су мушког пола, шест женског, једно је дијете, док за посмртне остатке двије особе није било могуће одредити пол.

Ко су жртве које су биле покопане на Новом гробљу у Глини?

Према “Попису погинулих лица у акцији ‘Олуја’ са мјестом покопа посмртних остатака”, којег је Хрватска предала српској страни у марту 1996. године, на гробљу у Глини било је покопано 44 посмртна остатка, од којих 6 под именом: Милош Арбутина (73) из Горичке код Двора, Дуновић Илија (48) из Примишља код Слуња, Крошњар Дмитар (46) из Г. Чемернице код Вргинмоста, Вујаклија Милан (59) из Г. Жировца код Двора, Петар Вукичевић (64) из Драготине код Глине, и Кокић Јован, без осталих генералија. На поменутом списку налазило се и име Ане Дмитровић (66) из Пјешчанице код Вргинмоста, за коју је Веритас утврдио да је жива, што значи да је под њеним именом покопан неко други.

Према Веритасовим сазнањима, Милана Вујаклију су, 7. августа 1995, у Д. Жировцу, у засеоку Остојићи, заклали припадници 5.корпуса армије БиХ; Дуновић Илија и Дмитар Крошњар су задњи пут виђени, такође 7. августа, у избјегличкој колони, први код Жировца а други испред Двора; Петра Вукичевића су, 13. августа, пред његовом кућом у Драготини, убили хрватски војници, док им је спријечавао пљачку његове имовине; Милоша Арбутину, професора у пензији, 6. октобра исте године, на улици у Двору, док је возио бицикл, оборио је и прегазио камион ХВ-а.

Дјечији посмртни остаци вјероватно припадају шестомјесечном Вујић Мили, који је заједно са родитељима страдао 7.августа на обронцима Петрове Горе. Срби са подручја Војнића су се, бјежећи испред непријатеља, окупили на превоју Биљег, одакле су, ноћу 6/7.августа, кренули преко Петрове Горе према Топуском, гдје је била команда Кордунашког корпуса. Међу њима је био и Неђељко Вујић (25), из Војишнице, са невјенчаном супругом Горданом Билбијом (20), рођеном у селу Марини код Санског Моста, и њиховом шестомјесечном бебом. Склонили су се у једну кућу у селу Кључар, одакле се ускоро зачула експлозија, од које се кућа урушила затрпавши трочлану породицу. Судови у Војнићу и Приједору су, прије више година, у ванпарничном поступку, на приједлог њихових родитеља, на основу казивања свједока, утврдили смрт Неђељка и Гордане, која је и уписана у матичне књиге умрлих. У увјерењу да су њихови посмртни остаци потпуно уништени, Неђељкови родитељи су повукли захтјев за тражење његових посмртних остатака, док Горданини родитељ, који живе у Приједору, и даље трагају за кћерком и унуком. Ексхумација дјечијих посмртних остатака на Новом гробљу у Глини, Неђељковим и Горданиним родитељима даје наду да је ипак нешто од њих остало, а да ли је нада оправдана показаће идентификација методом анализе ДНА.

У задњих седамнаест година из заједничких, масовних и појединачних гробница, укључујући и ексхумације у организацији самих породица, на подручју Хрватске и бивше РСК ексхумирано је укупно 1.500 лешева српских жртава, од чега је до сада идентификовано 1.023 посмртна остатка.

На ВЕРИТАС-овом списку несталих још се налази 1.821 лице српске националности који су нестали у периоду 1991- 1995. на подручју Хрватске и бивше РСК. Међу несталима је 1.296 цивила, од чега 501 жена. ВЕРИТАС располаже поузданим подацима за још 256 регистрована гробна мјеста, у којима се налазе неидентификовани посмртни остаци смртно страдалих Срба на поменутом подручју и у истом периоду, који и двадесет и двије године по престанку рата, искључиво због опструкције хрватске стране, чекају на ексхумације.

Породице жртава вријеђа израз “хумана асанација терена”, којег у својим саопштењима користи хрватска страна када су у питању српске жртве, јер тај израз потпуно замагљује ко је и зашто прије асанације побио те људе.

 

П Р Е Д С Ј Е Д Н И К
Саво Штрбац

ИЗВОР: ДИЦ ВЕРИТАС

—————–

25.4.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић