АКТУЕЛНО

Драган Мраовић: ОТВОРЕНО ПИСМО Владимиру Вукчевићу


kolaz 1

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

Тужилаштво за ратне злочине
Кабинет Тужиоца за ратне злочине

E-mraovicmail: kabinet@tuzilastvorz.org.rs

Поштовани наслове,

молим вас да ово писмо доставите вашем бившем службенику и бившем тужиоцу за ратне злочине Владимиру Вукчевићу, јер не знам његову адресу. Надам се да ми нећете замерити на молби. Писмо је јавно, али дужан сам да га и као такво доставим наслову.

Захвални грађанин Србије, књижевник Драган Мраовић

*

Бивши тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић

Господине Вукчевићу,

на трибини „22 године после сукоба: Да ли су ратни злочини завршена прича?“, коју су организовали немачка организација ФорумЗФД и лист Данас, рекли сте: „Да ли се десио геноцид у Сребреници? Јесте, десио се. Имате одлуку Међународног суда правде који каже да се ту десио геноцид и тачка.“

Запрепашћен сам г. Вукчевићу да овако нешто изјави неко коме је била поверена једна од највиших судских функција у земљи. За вас је нешто геноцид не зато што је то био геноцид, већ зато што је Међународни суд правде рекао да се „десио геноцид и тачка.“

Да ли ви уопште знате шта је дефиниција геноцида? И да мишљење било ког суда не може бити изнад правне науке. Молим вас да ми дате дефиницију геноцида према правној науци и да видимо како се она уклапа у тај ваш међународни суд и ту вашу „тачку“.

Дакле, молим вас да ми кажете шта је дефиниција геноцида? Да ли је за вас она битна или је битно шта каже неки суд који њу не поштује? Да ли је та ваша „тачка“ оно што стоји у правној науци? Да ли су у Сребреници убијани деца, жене, све од 14 до 60 годин, или није било тако? И да ли су у Братунцу убијана српска деца, њихове мајке и све од колевке, па до доба стараца, да ли су им спаљивани куће, имања, и да ли је то био геноцид? И зашто се ви на вашој функцији никада нисте заинтересовали за тај геноцид  у Братунцу?

Ако је вама довољно то што је то рекао међународни суд да бисте мислили противно праву, онда и ја претпостављам да је вама довољно оно што је неко рекао, а не истина, па вам ја кажем да сте ви мајмун г. Вукчевићу „и тачка“. По вашој логици, то што ја кажем требали би да буде довољно да ви будете мајмун. А да ли сте ви заиста мајмун само зато што ја то кажем? Наравно да нисте.

Ви нисте мајмун, на срећу мајмуна, већ сте човек, на жалост људског рода, додуше лош човек, али ипак,бар по природном праву (надам се да бар толико поштујете правну науку да можете да разаберете шта вам зборим) морам да вам признам да јесте човек, иако је моје мишљење о вама све друго осим да сте човек. Поштујући природно право, поштоваћу и вас као човека.

Дужан сам такође да поштујем норме друштвеног договора на којима се заснива појам државе и реда међу људима. Све супротно било би анархија и ниво чопора или оно што сте ви. Зато је моја дефиниција да сте ви мајмун, признајем, противна природном праву, и према томе научно неоснована. Али пошто према науци нисте мајмун, онда нисте незнавени у ономе што човека разликује од мајмуна. Упркос томе ви силујете и право и правду, што ни мајмун не би свесно чинио. Штавише, чините још горе ствари, јер мајмуни бар инстиктивно поштују природно право, а ви ни природно, нити оно које су створили људи и које чини организацију људског друштва различитом од живљења чопора.

Али, поштујући то да сте по правној науци човек, а не мајмун, молим вас да ми одговорите на два питања:

  1. Шта је то геноцид?
  2. Ко је вама Наташа Кандић?

Ово друго питање постављам, јер не могу да схватим да неко ко је био на тако високој правној функцији (а он има обавезу док је жив према њој и институцији у којој је радио, па и када је у пензији) уважава било какво мишљење некога ко није институционална личност, некога кога нико није бирао ни за шта, ко није стручан за тешку материју којом се бави институција која је вас плаћала, али јесте неко ко је плаћеник оних који кажу да је је био „геноцид и тачка“ у Сребреници, док по њима узрок Сребренице, геноцид над Србима у Братунцу, није био чак ни злочин! Зато вам додајем и једно потпитање: Како вас није стид да се спуштате на ниво Наташе Кандић? Да ли се можда плашите да и вас не ишамара некажњено као оног старог човека на Тргу Републике? И да ли знате да таквим вашим понашањем, укључујући и остало што сте рекли на поменутој трибини, омаловажавате Тужилаштво за ратне злочине Републике Србије, а на што би требало да реагује и држава Србија да брани углед своје високе институције који ви поткопавате оним што сте рекли на поменутој трибини.

Господине Вукчевићу, молим, дакле, да ми одговорите шта је дефиниција геноцида? Уверен сам да бар толико познајете право да ћете њоме сами себи ставити тачку на вашу „тачку“. И да ми објасните зашто спуштате високу државну функцију Србије, на којој сте били, на ниво Наташе Кандић? Тиме ви вређате државу Србију и тачка! Али, и више од тога, увредили сте и цели српски народ који вас је дебело плаћао и дао вам дебелу пензију. Хранио куче да га уједе.

Молим да ми одговорите.

Бивши опуномоћен министар МСП Србије,
бивши генерални конзул СРЈ,
још увек књижевник и књижевни преводилац

Драган Мраовић

———-

ПОВЕЗАНО:

*Владимир Вукчевић: У Сребреници је био геноцид и тачка!

——-

29.4.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Davno sam pisao, dok su bili u snazi, da Srbiji ne trebaju ‘strani državljani’ a uljezi (Vukčević CG i Vekarić HR -može li gore?) na mjestu tužioca za ratne zločine. Oni su se dodvoravali stranim službama dobijajući ohrabrenja, a na štetu Srbije. Vrijeme je da mu neko kaže ko je ustvari taj stvor. Svaka čas’ gosp. Mraoviću

    Liked by 1 person

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s