АКТУЕЛНО

Владимир Вукчевић: У Сребреници је био геноцид и тачка!


Фото: Милош Миљковић

У Сребреници се догодио геноцид, изјавио је бивши тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић на трибини „22 године после сукоба: Да ли су ратни злочини завршена прича?“, коју су организовали немачка организација ФорумЗФД и лист Данас.

– Сталне су политичке манипулације политичара око тога шта се десило у Сребреници и шта је то геноцид. Геноцид је такође ратни злочин, само најтежи. Да ли се десио геноцид у Сребреници? Јесте, десио се. Имате одлуку Међународног суда правде који каже да се ту десио геноцид и тачка – рекао је Вукчевић.

Према речима Наташе Кандић, координаторке Коалиције за РЕКОМ, српски судови су јако водили рачуна да се ниједном пресудом Србија не доведе у везу са геноцидом у Сребреници. Како је истакла, велики је песимиста што се тиче процесирања ратних злочина у будућности.

– Досадашњи премијер је био у прилици да саопшти неке врло важне вести које се тичу процесирања ратних злочина. Никада нисмо чули нити од Јединице за откривање ратних злочина, нити од Службе за ратне злочине, нити од Тужилаштва за ратне злочине, нити од Републичког тужилаштва о догађајима од 16. децембра 1998. у кафићу Панда, али смо то зато чули од премијера. Ипак, ни после тога није било реакције служби и институција које се тиме баве – рекла је Кандић и додала не види како институције функционишу без тужиоца за ратне злочине.

Вукчевић је додао је недопустиво то што је премијер поводом одређених ствари изнео у јавност, јер злочин у кафићу Панда није био предмет интересовања Тужилаштва. То се десило, како је рекао, у време „када ми нисмо ни могли да реагујемо јер нисмо ни били надлежни, али отприлике знамо шта се десило и ко је то урадио“.

– Међутим, премијер је стицајем околности дошао до података о Насеру Орићу, где се наводи да је Орић вадио очи судији и он је то врло детаљно описао, пошто је имао увид у исказ сведока, који сам ја дао покојном Микију Ракићу. То је скандалозно. Било је још неколико случајева када је премијер Вучић директно ометао истрагу – истакао је Вукчевић.

Као пример опструкције Тужилаштва навео је и то да Служба за откривање ратних злочина није радила свој посао пошто је на њеном челу био шеф кабинета Властимира Ђорђевића, који је хашки осуђеник.

Милош Теодоровић, главни и одговорни уредник дописништва Радио Слободна Европа из Србије, сматра да је „питање ратних злочина друго име за проблем Александра Вучића“.

– Уколико би он више инсистирао на решавању случајева ратних злочина и појачао позиције тужилаштва, он би морао да уђе у проблем са Гораном Радосављевићем Гуријем, који му седи у партији. Затим, нашао би се у проблему са начелником Генералштаба Љубишом Диковићем, као и са Момиром Стојановићем, који је на потерници Косова због злочина у Ђаковици – рекао је Теодоровић и додао да владајућа странка није заинтересована да се на том питању инсистира, док јавност за ових 17 година није сензибилисана за ово питање нити може да препозна ове проблеме као релевантне. По његовим речима, проблем ратних злочина је толико релативизован да се више и не препознаје као проблем, јер га ни политичке елите то не дефинишу тако.

– Медији у том сплету контрола и притисака прате оно што диктирају мејнстрим кругови, а интерес је недопустиво мали – истакао је Теодоровић.

Уредник у листу „Данас“ Александар Рокнић указује да су програми изабраних кандидата за тужиоца за ратне злочине, Снежане Станојковић и Милана Петровића, патриотски и да се заснивају на томе да се истражују искључиво злочини над Србима.

– Оно што је најнеприхватљивије у програму Снежане Станојковић је то што се она позивала на лично пријатељство са главним тужиоцем Хашког трибунала Сержом Брамерцом, због чега је он протестовао. Петровићев програм се разликовао од њеног само у делу који се односи на унапређење положаја жртава и сведока – рекао је Рокнић, на шта је Наташа Кандић додала да њихови програми нису патриотски, и да они једноставно немају никакву визију шта треба радити.

– Они неће моћи да сарађују са косовским институцијама, од када им је половином 2014. Еулекс предао надлежности, пошто Србија не признаје Косово. Једини тужилац који се усудио да такне то питање је Ђорђе Остојић – рекла је Кандић. Рокнић је додао да је Остојић био политички неподобан као тужилац пошто је био републички тужилац током акције Сабља и зато што би, да је тужилац за ратне злочине, оптуживао по командној одговорности.

Станојковић није заменица тужиоца

Говорећи о именовању тужиоца за ратне злочине, Вукчевић сматра да је боље да се сада не изабере тужилац, јер по њему „овај предлог срамотан“.

– Кандидаткиња Снежана Станојковић је све време у извршењу кривичног дела лажно представљање, она уопште није заменица тужиоца. Она је узета на испомоћ и то сам је ја лично изабрао. Све време се говори о заменици републичког тужиоца, а она то није. Ја сам јој као старешина дао оцену добар три, и она је на неки волшебан начин од неке комисије добила оцену да се изузетно истиче. У тој преиначеној одлуци наводи се да ја нисам био довољно конкретан када сам јој дао ту оцену, што није тачно, јер сам ја конкретно све образложио, да није сигурна у одлукама, да нема ниједан једини предмет сем споразума о признању кривице везано за јатаке Ратка Младића, и да нема ниједан радни резултат. Све сам то проследио премијеру Вучићу, али нисам добио одговор – навео је Вукчевић.

М. М. Стевановић

(Данас, 25. 4. 2017)

ИЗВОР: Стање ствари

***

ПОВЕЗАНО:

*17 година режимских лажи- Вучићева страшна истина о масакру у „Панди“

*„Доказивање Сребренице пред хашким трибуналом“ – Промоција књиге, јануар 2017. (видео)

*МУП Републике Српске: Насер Орић убијао и Бошњаке

*Драган Вујичић: ЗАШТО МИ СЕ ТОЛИКО ДОПАЛА КЊИГА “СРЕБРЕНИЦА: ЛАЖ И ПОДВАЛА СРБСКОМ НАРОДУ“

*ТУРСКИ НОВИНАР: „Холанђани намерно организовали Сребреницу…“

*Џевад Галијашевић: НАТАША КАНДИЋ БРАНИ АМЕРИЧКУ ПРОПАГАНДНУ СЛИКУ О РАТУ И ИЗМИШЉЕНУ СРПСКУ КРИВИЦУ ЗА РАТ

*Стефан Каргановић: РЕКОМ Наташе Кандић и његови тајанствени сарадници

*Наташин РЕКОМ производња лажне историје или Грандиозни политички абортус од два и по милиона евра

*ДОКАЗИ: Производња злочинаца у режији Наташе Кандић („таблоид“)

*Сведочанство злочина: Војници УН гледали хрватски масакр над хендикепираним Србима у Двору на Уни (видео)

*Душан Марић: Српски тужиоци гори од Карле дел Понте!

*Ексклузивно: Докази оптужнице против Вукчевића и Векарића за шпијунажу

*ГОРИ И ОД КАНДИЋКЕ: У оптужбама Срба, Црногорац Вукчевић ефикаснији од Хага

*СРПСКИ ВЕТЕРАНИ: Поводом изјаве Премијера о случају браће Битићи – БИЛИ СУ ПЛАЋЕНИЦИ И ДРЖАВЉАНИ АМЕРИКЕ

***

Драган Мраовић: ОТВОРЕНО ПИСМО Владимиру Вукчевићу

РЕПУБЛИКА СРБИЈА Тужилаштво за ратне злочине Кабинет Тужиоца за ратне злочине E-mraovicmail: kabinet@tuzilastvorz.org.rs   Поштовани наслове, молим вас да ово писмо доставите вашем бившем службенику и бившем тужиоцу за ратне злочине Владимиру […]

***

29.4.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

7 replies »

 1. Дуле Београд.Тако је. Хашки суд није суд већ део психолошкг рата против Словена(расистички рат) и Срба који води реманенција Хитлерове коалиције.Хашки суд је направио геноцид над Српским народом.Мика Томић.Тако је мало.Вукчевића треба ставити на Теразије да га Српски народ пљује, док не скапа као вашка.Тешко ће те наћи у нашој историји таквог изрода.

  Свиђа ми се

 2. Па добро шта се ватамо шта је казао лик… који одрађује посао за режисера, који је направио стратишта од Африке до нас. Народе охладите главе долазе бољи дани, истину нико није победио, земља се отворила истина као вулкан бљува из њене утробе, нико да ју заустави џаба им емитатори и кловнови и сва та магла која се зове медиј…ово је време ИСТИНЕ. Питам се зашто уопште пишете о измишљеним причама и причачима које смо већ чули, они нам нису битни, важно је да радимо и што мање причамо, не издувавајмо добру емергију јер нам треба за озбиљније работе! Благодарим!

  Liked by 1 person

 3. МТБЈ јесте ваљда стрељање у Сребреници окарактерисао као „геноцид“, али та пресуда опстаје само зато што нема вишег суда да је оспори.
  – Трибунал није навео која су лица стрељана, колико их је и како су избројана и утврђено стрељање
  – Трибунал не зна после 22 године ко је наредио стрељање, такође не зна ни извршиоце, јер они на које указује нису физички могли да убију више од 1000, а процењује се да су их убили до 400,
  – Трибунал је увео нову квалификацију геноцида као „ликвидацију значајног броја мушкараца, чиме је остатак популације осуђен на изумирање“ – при чему се „популација“ не односи на цео народ, већ на 1 општину. По том критеријуму – над Србима је у 2.св.рату извршено 50-ак геноцида.

  Да ли остатак неубијеног народа може да се репродукује – видели смо по шефици „Мајки Сребрнице“ која се преудала и родила 4-оро, ваљда као судски доказ о изумирању?

  Помињући „геноцид“ Вукчевић би морао да стави звездицу и напомене горње – да под тим условима помиње ту реч.

  Свиђа ми се

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s