АКТУЕЛНО

ДВЕРИ: Марија Јањушевић – ЕПС је држава у држави


ФОТО: ДВЕРИ

Делегација Двери, коју су чинили народни посланик Марија Јањушевић, потпредседник Двери др Предраг Митровић и председник ОО Двери Алексинац Драган Бранковић је у селу Глоговица код Алексинца посетила дом Петровића, у којем се догодила тешка трагедија због неовлашћеног коришћења електричне енергије.

Петровићима је искључена струја јер нису били у могућности да плаћају рачуне због скромних материјалних могућности. Они су се услед хладноће сами повезали на напонску мрежу. Трагедија се догодила тако што се жица којом се кућа напајала струјом откачила и пала близу детета. Дечко се ухватио за жицу са напоном, а мајка за сина у жељи да му помогне и обоје су на месту остали мртви. Отац Слађан сада живи сам. На трошној кући стоје два црна платна исписана именима Маријана Петровић 1971-2017. и Дарко Петровић 2001 – 2017.

Недалеко од куће је бандера са које виси иста она жица која и сада представља опасност за пролазнике.

Делегација Двери је затим обишла мештане села Лужане и о проблему снабдевања струјом отворено разговарала са десетак мештана. Број домаћинстава са овим проблемом у селу достиже око 10 одсто. Домаћин, расељен са КиМ, отац четворо малолетне деце, је све угостио у свом уредном дворишту, са много цвећа, два велика пластеника (у једном је засад уништен услед мраза) и засадом воћа и поврћа.

Деца васпитана и гостољубива, најстарија кћи се обучава да управља камионом. У школи све петице. Прича о протестима на које одлази са породицом и комшијама испред зграде ЕПС-а у Алексинцу и како јој тешко пада подсмех госпођа које их посматрају из управне зграде. Домаће задатке деца често пишу уз свећу.

ФОТО: ДВЕРИ

Представници Двери су са пажњом саслушали све детаље. Ниједног тренутка нико од присутних није оспорио да струја мора да се плаћа и обавезе према држави да се измирују. Свака породица има своју јединствену причу и објашњење како је дошло до нагомилавања дуга за струју.

Камате по правилу чине добар део укупне цифре и често премашују основни дуг. Бројке се крећу од 250.000 динара до милион и по. Са једне стране, већина њих је у неком периоду покушавала да се неовлашћено повеже, укратко прибегава крађи струје. Има их који рачуне не измирују од 1994. године. Изјаве су различите, од дирљивих, до симпатичних:

„Немој да се лажемо, без струје не мож’се живи. Из хигијенских и психолошких разлога“

„Ја ‘оћу на суд, али нека ми дају неки записник, нека ми укључе сад да користим и да плаћам, а за старо нека суде..“

„Нисам никад добио записник кад су секли струју“

„Никад нисам добио предлог за репрограм“

„Не знамо коме да се обратимо, председник општине Алексинац каже што сте дошли код мене, то је као да си дош’о код гинеколога да ти вади зуб?“

Потпредседник странке и председник Савета за економију, привреду и финансије Двери доктор Предраг Митровић

„Директор ЕПС-а у Алексинцу каже нам ено вам црква преко пута па се тамо молите…“

„ЕПС је држава у држави“

„Ако ће држава да пропадне због струје за сиромахе, нек пропадне!“

Заиста има простора да се човек запита зашто помагати некоме ко је себи дозволио да дође у овако велики проблем? Међутим, увидом у документацију уочава се низ неправилности у поступању и корисника са једне и службеника ЕПС-а са друге стране.

Чупање струјомера и постављање нових, са даљинским очитавањем у одсуству домаћина, ненормално велике цифре без основа на новим бројилима, непоштовање жалбеног рока, лоша евиденција камате приликом парцијалних исплата дуговања…

Има их који су подизали кредите да би измирили дуг за електричну енергију али су ипак изгубили битку са каматама и у једном моменту посустали.

Коначни закључак је да је број грађана са сличним проблемима страховито велик и траје недопустиво дуго. Нико од надлежних не жели да се удуби у свакодневне муке ових људи, чак ни људске жртве нису довољан аларм да се држава системски позабави решавањем овог распрострањеног проблема.

Председник ОО Двери у Алексинцу др Драган Бранковић

Изјаву да је било покушаја да се погибија Дарка и Маријане сакрије од медија, Двери се не усуђују да коментаришу. Констатација да ЕПС свесно повећава ненаплатива потраживања, како би се приликом продаје умањила вредност предузећа, ипак завређује далеко помније интересовање.

Делегација Двери се обавезала да размотри све могућности и предложи системско решење. Мештани су задовољни што их је најзад неко саслушао.

Протеклих дана било је и друкчијих мишљења, јавили су се мештани који редовно измирују све своје рачуне према држави и негодовали због пажње коју је делегација Двери посветила неплатишама.

Став Двери је да је у Србији неопходно да се што хитније ураде социјалне карте угрожених грађана. Нико у Србији у 21. веку не сме да остане без струје и воде. Ко струју и остале дажбине не може да плаћа из социјалних разлога, мора да има разумевање и помоћ државе. Држава треба да буде ослонац да социјално угрожени стану на ноге и постану продуктивни чланови друштва. Од тога ће сама држава имати највише користи.

Док се становницима Дедиња опраштају милионски дугови за струју, дотле се сиротињи сече струја и наплаћују баснословне камате и тиме се још више терају у безнађе и крајњу беду. То је недопустиво у 21. веку.

 

Марија Јањушевић
народни посланик Двери

ИЗВОР: ДВЕРИ

——————-

1.5.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. Него – брине ме напад на ЕПС у време када се шушка о његовој продаји. Да не иде то на ону „не умемо ми да управљамо електропривредом“? Доћи ће страни власник, удариће нам цене као у Мађарској, која нема угаљ, ни хидроцентрале.

    Свиђа ми се

  2. За разлику од Инфостана и УЈП (којима би се такође нашле замерке), ЕПС није чуо за УПРАВНИ ПОСТУПАК, ваљда се то не учи на електротехници?!

    Ја сам једном добио ванредни рачун да: због неисправности у очитавању, улатим у року од 8 дана 1.000Е, или да дођем да ми одобре кредит.

    Уз све моје инсистирање на: опомени, опомени пред искључење, решењу, образложењу, валидном обрачуну тих 1.000Е – добио сам само усмени савет „да ћу бити искључен ако до дана тог и тог…“ Службеник који је извршио обрачун помучио се да према мени окрене монитор са неком Ексел-табелом, која је доказивала мој дуг – то је био врхунац њихове увиђавности. А могао сам да терам мак на конац, па да останем годину дана у мраку – што да не?!

    Свиђа ми се