АКТУЕЛНО

НЕОБЈАВЉЕНИ коментар проф. др Миладина Шеварлића на вест о ГМО у „Блиц“-у


професор Миладин Шеварлић

Први коментар проф. др Миладина М. Шеварлића који ни из трећег покушаја није објављен на сајту Блица поводом чланка: Ovo su ljudi koji će odlučivati o GMO u Srbiji од 29. 04. 2017 – 19:49h

Коментар: 

Изгледа да у Србији политичарима ништа није свето кад се ради о заштити националних интереса. Уместо да подстичу српску пољопривреду, за последњих 25 година су уништили 400.000 породичних пољопривредних домаћинстава, што представља 1.000 села са по 400 газдинстава српских домаћина.
Не само да Вучић и Недимовић хоће мимо забране прописане Законом о ГМО да легализују промет здравствено небезбедних ГМО из иностранства и да странцима не продају већ предају српско тржиште хране, већ им ништа не значе ни једногласне одлуке свих одборника (без обзира на њихову припадност партијама, покретима, групама грађана) у 135 општина и градова или у 80% од укупно 169 општина и градова у Србији који су усвојили моју Декларацију и други текст Зелених Србије којима се забрањује увоз, узгој, прерада и промет ГМО и производа од ГМО!
А то смо постигли једино ми у Србији – да легитимни државни органи – скупштине 135 општина и градова се једногласно изјасне против ГМО и производа од ГМО.

Ако им то није довољно да уваже вољу народа, онда идемо и на референдум.

И победићемо их без обзира ко ће бројати гласове!

Продали су све ресурсе воде и земљишта за „тепсију рибе“, а сад хоће да
продају и здравље наше деце, унучади, праунучади, чукунунучади, …

Морамо се изборити за референдум за Србију без ГМО!

До победе народне воље!

Проф. др Миладин М. Шеварлић

Аутор текста Декларације о ГМО,
која је прво једногласно усвојена у Скупштини града Чачка 30.01.2013.
а 135-ти пут 20.11.2016. у општини Сјеница!

***
ТЕКСТ НА КОЈИ ЈЕ ПРОФ. ДР ШЕВАРЛИЋ РЕАГОВАО ПРЕНОСИМО У ЦЕЛОСТИ

ЕКСКЛУЗИВНО Ово су људи који ће одлучивати о ГМО у Србији

Министарство пољопривреде, уз сагласност Министарства здравља, формирало је Стручни савет за процену ризика у области безбедности хране, који ће чинити 15 експерата из различитих области, сазнаје „Блиц“.

Од овог броја, право гласа имаће стални чланови, који ће, између осталог, одлучити и о промету генетски модификованих организама (ГМО) у Србији. Координатор групе је Ненад Доловац, доктор биотехничких наука, а још је шест сталних чланова Савета, између којих ће бити изабран и председник овог тела.

– Министар Бранислав Недимовић је најавио да ће последњу реч о промету ГМО имати струка, а не политика. Своје обећање је и испунио и формирано је ово стручно тело, које има задатак да се бави комплетном провером квалитета хране у Србији. Другим речима, обављаће се провера исправности намирница, али и постављати стандарди за средства која служе као заштита у производњи и промету хране. Овај тим стручњака преузео је велику одговорност на себе јер ће, између осталог, они бити ти који ће дати последњу реч када је у питању одлука о промету ГМО – каже наш извор из Немањине 11.
Он додаје да је то део договорене стратегије премијера Александра Вучића и Бранислава Недимовића.

– Чињеница је да, ако Србија жели у Светску трговинску организацију, мора неке ствари да испуни. Реч је, пре свега, о промету ГМО, што је услов за ово чланство. Та политичка одлука мора да буде донета након стручне. Струка, наиме, треба да утврди да ли су ови организми штетни по здравље. Треба да се зна да је стручни савет потпуно аутономан и да ће њихова научна сазнања бити пресудна и око ГМО, као и комплетне провере квалитета хране. Постоје и чланови који немају право гласа, међутим, имаће консултативну улогу и њихово мишљење ће се уважавати – објашњава наш саговорник.

Овај савет је део стратегије коју су договорили министар Недимовић и председник Владе Вучић

Да су сазнања „Блица“ тачна, потврдио је и Горан Паповић, председник Националне организације потрошача, који је члан Савета без права гласа.
– Моја улога је саветодавна и ја ћу се трудити да са терена доставим информације које могу бити од користи за експерте. Што се тиче промета ГМО, када бих ја одлучивао, само бих тражио да се у закон стави просто решење, а то је да се дозволи промет за оне намирнице за које се докаже да нису штетне – каже Горан Паповић за „Блиц“.

Foto: RAS / RAS Srbija

———–
1.5.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

 1. Како у Коментару напомиње професор Миладин Шеварлић, Вучић и Недимовић делују против националних интереса, воље људи и Закона о ГМО.
  Том монструозном плану треба да послужи „Стручни савет за процену ризика у области безбедности хране“.
  Ова „процена ризика“ је недопустива утолико пре што за то нема утемељеног научног покрића, а са друге стране, постоје опасности од ГМО по човека, његово здравље и животну средину, са непредвидивим последицама.

  Пре свега, мора да постоји ЕТИКА.

  Када је у питању ГМО, пре свега и на основу чега се горе поменути стручњаци усуђују да процењују ризик у области безбедности хране?
  – У ИМЕ НАРОДА – ?
  Нонсенс „процене ризика“ се огледа пре свега у нивоу знања генетичара о функцији генома:
  – за око 33% гена, до сада секвенцираних, се зна функција, за око 33% се претпоставља њихова улога на основу поређења са већ познатом секвенцом; за преосталих 33% генских секвенци се не зна њихова улога.

  Према томе, оно што је једино исправно је : поштовање Закона о ГМО.

  Такође се јавност обмањује нетачним исказом:

  – НЕТАЧНО: “ Чињеница је да, ако Србија жели у Светску трговинску организацију, мора неке ствари да испуни. Реч је, пре свега, о промету ГМО, што је услов за ово чланство“

  – ТАЧНО: ГМО нису дозволиле ни све чланице ЕУ (осам пре Брегзита), а ни велика већина чланица СТО (око ¾).

  Свиђа ми се