АКТУЕЛНО

Јелена Пономарјева: Европа ће платити цех за Косово


Јелена Пономарјева (Фото: Александар Шчербак)

Јелена Пономарјева за „Новости“ поводом промоције нове књиге. Све особине бандитске државе: кланови, трговина дрогом и насиље

(Вечерње новости, 3. 5. 2017)

МОСКВА – Према нивоу бандитизма и испреплетености криминала и власти, данашња фантом-држава Косово може се упоредити једино са афричком државом Заир у другој половини седамдесетих година. По хаосу и несигурности која влада на Косову, оно се може упоредити са Авганистаном и Либијом после западне војне интервенције. Невоља је тим већа што се Косово налази у Европи, која је годинама доказивала како је пример демократије и људских слобода.

Ово, за „Новости“, каже Јелена Георгијевна Пономарјева, ауторка књиге „Разбојничка држава – Косово у светској политици“, коју је објавила издавачка кућа „Евробук“, у преводу Антонеле Бијелић. Професор Теорије међународних односа у Институту за међународне односе при Министарству спољних послова Русије, Пономарјева ће своје дело представити београдској публици вечерас од 18 сати, у Привредној комори Србије. Пономарјева је писала и о криминализацији Косова после отимања те српске јужне покрајине, а запажена је и њена књига о „Криминалној интернационали“.

– Да се албанска мафија бави трговином људским органима, дрогом, прањем новца, добро се зна, али се политичари у Европи праве да то не виде, а и не желе да признају, јер су многи од њих учествовали у отимању српске територије и стварању албанске државе на Косову и Метохији – каже, за „Новости“, руска професорка. – Као што је познати амерички истраживач Шацберг на примеру Заира показивао да су западни стандарди и политичке теорије далеко од реалности бандитских држава, лако се може доказати да на Косову нема никакве демократије, већ цвета криминал. Све што је Шацберг написао о Заиру седамдесетих може се видети на Косову данас, где владају бандитски кланови и где цветају трговина дрогом и насиље. Данашње Косово има све карактеристике бандитске државе, јер главну моћ имају мафијашке структуре – тврди Пономарјева.

* Зашто Американци ћуте и не коментаришу то што се на Косову регрутују терористи за ратовање у Сирији и што је то транзитни пункт за пребацивање дроге у Европу?

– Добро се зна да Американци у близини Урошевца имају велику базу. Њихове војне али и друге обавештајне службе имају много информација и доста добру слику о ситуацији на Косову, али они намерно ћуте јер им је Косово потребно. Те политичаре мафијаше и њихове кланове Американци ће искористити када им буду били потребни за реализовање личних циљева. Американци се праве да не виде шта се збива на Косову из још једног разлога – да би ослабили Србију. Све што се радило и што се ради на Косову је психоисторијски ударац на Србију и Србе.

* Да ли Америка верују да албански криминалци и терористи не могу бити опасност за њих?

– Ја не разумем Европљане. Сада је албанска мафија постала јача и боље организована од италијанске. Европа се чудно понаша, јер ће јој се једног дана све то обити о главу. Главни цех за кратковиду политику на Косову и отимање српске територије платиће Европа кад Албанци почну да јој праве велике проблеме.

* Све чешће се говори и пише да турске тајне службе роваре на Косову и у Албанији и да учествују у пројекту стварања „велике Албаније“. Шта ви мислите о томе?

– Иако ме саговорници из Турске уверавају како њихова земља није умешана у догађања на Балкану, ја им не верујем, јер чињенице, ипак, говоре другачије. Из изјава највиших турских руководилаца види се да су Турци укључени у политичке процесе на Косову и Метохији и на другим просторима на Балкану где је некада била њихова царевина. Ислам су Албанци примили од Турака, као и део муслимана у БиХ. Неоспорно је да Турска жели да има утицај не само на Албанију, него и на друге земље где је некада давно била. Не треба заборавити на велики број грађана Турске који су пореклом с Балкана.

ЕДИ РАМА И „ВЕЛИКА АЛБАНИЈА“

* О актуелним изјавама албанског премијера Едија Раме и косовског председника Хашима Тачија руска професорка каже: 

– Познаваоци историје Балкана знају да је идеја о „великој Албанији“ доста стара. Спомиње се још од Првог светског рата. Ради се о сложеној игри албанских вођа. Пошто нема оштрих и одлучних реакција на Западу на изјаве Раме и Тачија, јасно је да прећутно подржавају идеју уједињења свих Албанаца. Том истом Западу је сметало и смета да сви Срби живе у једној земљи. Блага реакција све говори. Зашто се не огласи неко од угледнијих западних политичара ако су заиста против стварања „велике Албаније“?

СТРАХ ОД НОВОГ РАТА НА БАЛКАНУ

Професорка Пономарјева (49) један је од водећих стручњака за новију историју Балкана. Предаје на Московског државном институту за међународне односе.

– Бојим се да на Балкану опет не дође до рата – каже Пономарјева. – У Македонији је после избора ситуација постала још нестабилнија. Косово је бомба успореног дејства. Историја не прашта грешке, зато Србија мора да јача своје савезништво с Русијом. Не сме се догодити да остане без иједног искреног великог савезника, јер сама не може да се одбрани од агресора.

Бранко Влаховић

***

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ

***

КЛИКНИТЕ НА СЛИКУ АКО ЖЕЛИТЕ ДА КУПИТЕ

Јелена Пономарјева: Косово – разбојничка држава

Преузето: Стање ствари

———

3.5.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

3 replies »

  1. Ми смо добра моја Јелена разваљивани и разваљени прво материјално, па онда и на сваки други начин од стране те Европе коју ви спомињете уз ријеч демократија.Нема ту никакве демократије.Ако се направи правилан историјски осврт,може се видјети кристално јасно шта је та Европа радила по њеној ближој и даљој околини.Организовала је само на њеном географском подручју у времену од 100 година, што је један људски вијек три крвава рата и оставила без живота 40.000.000 Словена, мрђу којима је 27.000.000 Руса.Та Европа сада на подручју бивше Југо-Славије послије комадања на републике,и комадања Србије на дијелове које она само зна колоки им је број и површина,води психолошки рат, да нас са тог простора отјера , а оне који преостану истјера из културе,вјере и нације.Та Европа је створила Албанију да Србији ускрати излазак на море.Та Европа је одвојила Српску Црну Гору и отела нам КиМ и нсправила још једну Албанску државу на Српској земљи.Та иста Европа је организовала Фашисте у Украјини да ратују са Русијом и Руским народом у Украјини.Та Европа је Русји увалила Лењина и лажни комунизам.Та Европа је нама увалила Тита и да не набрајам.Нама нема спаса без Русије,а ако се не употреби тољага неће нам помоћи ни Русија.Они нама нијесу причали приче, него су нас засули са вагонима бомби и са атомским радипоактивном оружјем од кога ћемо цркавати милионе година.Није више уопште питање дали ће бити рата, него ко и како ће га водити.Разбојник бије све док му неко нос не разбије и кости не скупи на гомилу.Ако се буде чексло да Европа напада, а да се Словени бране, неће бити потребно писати коментаре јер их неће имати ко читати.

    Свиђа ми се

  2. Ма знамо ми да је Косова терористичка творевина, зашто то нама да причате,напишите ви сестро да је и наш и ваш народ тешко ОСЛЕПЉЕН комунистичком идеологијом и не види куда срља.Поготово су такви на челу Цркве,мутирани само по имену православни,а у ствари су папини подрепаши и они су најопаснији за земљу и народ.Територије и оно што је отето може се кад тад вратити али вера кад се уништи у једном народу онда и тај народ као такав нестаје са светске позорнице.То ви да пишете и отварате народу очи да види, ако није касно!

    Свиђа ми се

  3. СЕСТРО РУСКИЊО јевропа ЈЕ 1912 СКЛЕПАЛА НА СРБСКОЈ ЗЕМЉИ ТЗ албанију ТАЧНИЈЕ ватикан покојна аустроугарска енглеска француска ОДАВНО САМ РЕКАО ШТА ЋЕ БИТИ ОНИ ЋЕ ДА шиптаре ДА НАТЕРАЈУ ДА СЕ католиче И АКО УСПЕЈУ ПРЕКО ватикана ЋЕ НЕ ДАЈ БОЖЕ ДА КОНТРОЛИШУ СРБИЈУ И ОГРОМНА СУ РУДНА БОГАТСТВА НА КИМ КОЈЕ западњаци КОРИСТЕ НЕК И ДАЉЕ БУДАЛЕ СЕ БОГУ МОЛЕ ЗА римског папу А ТО РАДИ ТЗВ СРБСКИ ПАТРИЈАХ ИРИНЕЈ И ЊЕГОВИ унијати И БУДАЛЕ КОЈЕ ЊИМА ВЕРУЈУ УМЕСТО ДА СЕ БОГУ МОЛЕ И ЧЕСТИТИМ ВЛАДИКАМА АРТЕМИЈУ НАУМУ МАКСИМУ НИКОЛАЈУ ДА СВЕТОСАВЉЕ ПОБЕДИ НАС И РУСЕ ЈЕ УНИШТИЈО комунизам ВАС ОД 1917 А СРБИЈУ ОД 1941 КО ТО НЕ ВИДИ ИЛИ ЈЕ СЛУГА режима ИЛИ ЈЕ ДУШЕВНИ БОЛЕСНИК СССС

    Свиђа ми се