ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА

Жак Огар за КМ Новине: Да је суд био независан, злочинац Харадинај би био предат правди своје земље – Србије


01. мај 2017. КМ Новине

Пред француским Судом, Рамуш Харадинај је ослобођен, није изручен Србији. Тим поводом за КМ Новине разговарали смо са Жак Огаром, некадашњим француским пуковником при окупационим снагама НАТО-а, упућеним у дешавања у јужној српској покрајини.

Фото: Boulevard Voltaire

Разговарао: Иван Максимовић
КМ Новине, 1. мај 2017.

Одлуку француског суда пратиле су чудне околности. Агенција Ројтерс је прво јавила да ће Харадинај бити изручен Србији а онда повукла и променила вест, с обзиром да није тако одлучено.

КМ: Да ли мислите да ово може бити доказ о спољним утицајима?

Жак Огар: Мислим да је то прилично очигледно, наравно. То је политичка одлука која нема апсолутно никакве везе са правдом. Ако би то била одлука независног суда, ратни злочинац Рамуш Харадинај би био предат правди своје земље, Републике Србије.

КМ: Српске власти од првог дана хапшења нису самоуверено тврдиле да ће тражити његово изручење. А месец дана касније, француски суд је обавестио јавност да српска страна није доставила комплетну документацију што је након ослобађајуће одлуке и потврђено. Да ли мислите да је и то утицало на одлуку?

Жак Огар: Ја одговарам – да, заиста! Непотпуни досије неминовно доводи до таквог опуштања… савршен изговор!

КМ: У исто време претње новим ратовима на Балкану постају све актуелније. У центру ових претњи су Албанци и њихова жеља за територијалним проширењем. Таквим тенденцијама отворено подршку дају САД и њение савезници – можда је и то утицало на његово ослобађање?

Жак Огар: Наравно, сигуран сам да је то повезано. Не смемо да будемо наивни!

Одлуку суда у Коломару су Срби доживели као јак сигнал да „Француска није пријатељ Србије“, чак имамо иницијативу да се уклони споменик захвалности Француској у Београду. Пуковнику Огару ово представља такву непријатност, како сам потврђује за КМ Новине, да је спреман да се одрекне такве Француске.

КМ: Колико су Срби у праву, по Вашем мишењу, када после ове одлуке тако доживљавају Фанцуску?

Жак Огар: Разумем, наравно, њихово незадовољство и њихов бес, али мислим да Срби нису у праву. Француска која не изгледа као да је велики сестра Србије, није права Француска којој ја служим и коју волим. Велики политички мислилац почетка ХХ века, Чарлс Маурас, рекао је да морамо да направимо јаку разлику између „правне земље“ и „праве земље“. У потпуности се слажем са овим разликама! Француска г Оланда и Ероа (као и Кушнера) (и можда сутра и Макрона) је само правна земља, али не и права Француска!

Серија реакција српске Владе изазвале су велику сумњу о могућем учешћу у ослобађању Харадинаја. Српска страна је почела преговоре у Бриселу који су на штету Срба чинећи огромне уступке у корист албанских сепаратиста и све то ради интеграцију у Европску унију, која се распада. Ипак, и даље су све активности српске дипломатије усмерене у том правцу.

КМ: Да ли то, бар делимично, даје повода за разумну сумњу о доприносу српских власти ослобађању Харадинаја како не би угрозиле тај циљ?

Жак Огар: Препознајем то као нешто у шта заиста можемо да верујемо. Сви трагови, нажалост, изгледа да се ту спајају.

КМ: Шта Срби треба да знају када се опет деси да неки од злочинаца буде ослобођен? Да ли је поход на Косово и Метохију толико погрешан да је Запад приморан да ослобађа најгоре ратне злочинце да би оправдао сопсвене злочине против Србије?

Жак Огар: Ово је веома важно питање. Јасно је да је Француска, „правна држава“ која је у потпуности посвећена Европској унији и НАТО-у, као уосталом и цео Запад данас, изгубила своју сувереност и независност. То је за нас, Французе, водиља на председничким изборима идуће недеље.

Помолимо се Богу да не напусти моју отаџбину.

___________

Повезано: 

Жак Огар: Запад Србе гурнуо под нож

Британци пуцали на Србе заједно са ОВК!

1 reply »