АКТУЕЛНО

РЕАГОВАЊЕ: Драган Радовић о споменику у Бачком Јарку, србским жртвама и ратној одштети Србији


Драган Радовић

Много коментара изазвало је откривање споменика у Бачком Јарку жртвама војвођанских Шваба у Другом светском рату. Негодовање грађана је оправдано, тешко да ће се било ко сетити да су Немци, било где у Немачкој, Европи или Србији, подигли споменик убијеним Србима од стране нацистичких злочинаца.

Зашто је споменик уопште подигнут у Бачком Јарку? Да ли је „помирење“ припрема за враћање имовине војвођанским Швабама који су после Другог светског рата били принуђени да се врате у своју домовину? Одакле уопште жртве немачког становништва у Војводини?

У Краљевини Југославији живело је 500 хиљада Немаца, у Србији око 370 хиљада, највише у Војводини. Те просторе су населили у периоду од 1722. до 1727. под Карлом четвртим, наставили су под Маријом Терезијом у периоду 1763.-1773., највише су долазили из Баден-Виртемберга, тадашње покрајине Швабен, због чега и данас Немце зовемо Швабе. С почетком Хитлеровог рата, велики број немачког становништва је отишао у СС дивизију Принц Еуген и у друге јединице Вермахта, многа злодела су направили на територији целе Србије.

У то доба, ван Немачке је живело 14 милиона Немаца, највише у Пољској, Чешкој, Словачккој, Мађарској и Краљевини Југославији. Већ 1943.г., са првим поразима немачке војске на руском фронту почела су исељавања, враћање Немаца у своју постојбину, окончала се неколико година касније. На крају рата, Постдамским споразумом из 1945. Швабама је забрањен повратак на своја имања ван Немачке, на којима су живели а имовина им је трајно одузета. Немачка држава ИХ ЈЕ СВЕ ОБЕШТЕТИЛА.
Пољска, Чешка и Словачка, приликом уласка у Европску унију, писмено су добиле потврду од државе Немачке да Фолксдојчери немају право повратка на своја имања, нити право на реституцију. То право није признато Југославији, што не значи да не важи – закључак: Фолксдојчери немају право на реституцију у Србији.

У циљу стварног помирења, могли бисмо Швабама вратити одузету имовину, али без враћања породицама чији су чланови били у СС дивизији и другим Вермахт јединицама, само уз један услов: пре тога Немачка држава мора Србији да исплати целокупну ратну одштету која нам припада по договору који је постигнут 1946. у Паризу. Државна репарациона комисија Владе ФНРЈ проценила је штету у висини од 46,9 милијарди долара (вредност $ из 1938.), тај документ је укључен у званична документа Међусавезничке репарационе комисије на Мировној конференцији у Паризу, износ штете никада није оспорен ни од кога. На дан 24.08.1998.г. тај дуг је био вредан 446,9 млрд. америчких долара. Наведени износ припада свим земљама бивше СФРЈ, како је српско становништво претрпело највећу штету, Србији припада 75% одштете, прецизније износ од 335,13 милијарди америчких долара!!!

Немачка држава је почела са отплатом одштете, надокнадила је само 1 промил, што значи да је признала процењену штету, са већ поменуте Париске конференције.
Много неистина је пласирано о наводној наплати ратне одштете.
По једној, Тито је опростио Немцима дуг приликом Брантове посете Југославији с почетка 70-их година. Тада је Немачка дала Југославији кредит (капитал хилфе) у висини од једне милијарде марака, отплата да буде у року од 30 година, почетак исплате по истеку грејс периода од десет година. Кредит је у целости враћен, последње рате је вратила Србија. Друга неистина пласирана је причом да је наплаћена ратна одштета имовином Фолксдојчера која је остала у Србији, у потпуности је разјашњено да је и то лаж, са намером пласирана заблуда.

Шта је истина?
Ратна одштета је право које НЕ ЗАСТАРЕВА!
Висина одштете је неспорна!
Немачка држава ће морати да је плати.
Немачка држава хоће да исплати штету по „Брионској формули“!

Питамо се: зашто Немци не изврше своју обавезу?
Веровали или не, никада званично НИКО из Србије није затражио исплату одштете!!!
СТРАШНО!!!

Физичка лица немају право да појединачно траже одштету, разна удружења такође.
НАПЛАТУ РАТНЕ ОДШТЕТЕ ОД НЕМАЧКЕ МОРА ДА ЗАТРАЖИ ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, само тако се може наплатити.

Зашто нико до сада није тражио наплату? Никада Слободан Милошевић, Зоран Ђинђић, Војислав Коштуница, Борис Тадић, Ивица Дачић и Александар Вучић званичним захтевом нису тражили оно што припада народу Србије, одштету за нацистичка злодела!

Потпуно је јасно да Немачка успева да убеди све наше вође да не траже наплату одштете? Мислим да неће још дуго.
„Сигуран сам“ да ће Александар Вучић искористити своје пријатељство са Ангелом Меркел, као и пријатељство наших држава, да затражи отплату ОДМАХ, док је још увек председник Владе.

 

Драган Радовић, у Београду, 07.05.2017.

***

ПОВЕЗАНО:

*БАЧКИ ЈАРАК: Још један НЕУСПЕО ПОКУШАЈ ВУЧИЋА И НЕМАЦА да Србе прогласе злочинцима „на државном нивоу“

*Само размишљам наглас… Ако заборавимо ко смо и други ће нас избрисати да смо уопште постојали

————–

8.5.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

 

4 replies »

 1. Кад се скупи
  гад до гада,
  и завлада,
  народ страда.
  И од јада,
  и од муке,
  од срамоте
  и од бруке.
  Јељцин је уписан у историју Русије као једини пресједник било које земље на свијету који је тенковима гађао свој парламент.Вучић је уписан у историју Србије као једини пресједник који је ратне злочинце имао као савјетнике(Тони Блер) и на своју промоцију позвао у госте фашисту и ратног злочинца Шредерера.Пресједник који је ишао на приватну журку пресједнику САД-Клинтону који је окупио 19 земаља и организовао масовну агресију на Србију и на њеној теритотији нсправио још једну Албанску државу..Пресједник који је направио споменик Њемачким фашистима у Србији.Заиста богата дипломатска активност.

  Свиђа ми се

 2. ово треба да је споменик Србима који су страдали због бахатости Немаца
  Немцима је увек мало срБско им је најмилије
  све чине да срБско претворе у своје

  Свиђа ми се