АКТУЕЛНО

„НОВЕ САОБРАЋАЈНЕ ЗБОГ БРОЈА СЕДИШТА“: Министар саобраћаја – Појасеви? Возачи немају ништа с тим!


Возачи којима је у саобраћајну дозволу уписан погрешан податак о броју седишта не би требало ништа да плате. Казнити одговорне, каже ресорни министар.

Министар саобраћаја Зорана Михајловић реаговала је на вест да уколико имате два појаса на задњој клупи, мораћете да платите нову саобраћајну дозволу за аутомобил са четири седишта.

„Возачи којима је у саобраћајну дозволу уписан погрешан податак о броју седишта или су погрешене неке друге техничке карактеристике возила не само што не би требало ништа да плате, већ надлежни морају да нађу начин да реше проблем и да то наплате од оних који су за то одговорни“, рекла је Михајловићева за данашње штампано издање Вечерњих новости.

Она је поручила да проблем мора што пре да се реши.

„Безбедност у саобраћају свакако је једна од ствари на којој инсистирам, али није логично да за грешке за које су одговорни неки други сада плаћају возачи, обични грађани. Агенција за безбедност саобраћаја треба озбиљно да се посвети праведном решавању овог проблема“, каже министар.

***

А ОВО ЈЕ ВЕСТ НА КОЈУ ЈЕ РЕАГОВАЛА МИХАЈЛОВИЋ:

Возачи, добро проверите: У најави папрени намети

Уколико имате два појаса на задњој клупи, мораћете да платите нову саобраћајну дозволу за аутомобил са четири седишта.

Возач коме саопште на техничком прегледу да му возило, које је до сада било регистровано за пет путника, а на задњој клупи има два појаса, па је самим тим предвиђено за регистрацију за четири путника, неће платити само израду нове саобраћајне дозволе (1.314 динара), већ му предстоји знатно дубље завлачење руке у џеп, што ће га за разне папире коштати минимално 11.114 динара.

“Није довољно ни да донесе потврду произвођача“, каже за Вечерње новости Ана Трифуновић из једног београдског предузећа које се бави услугама Техничког прегледа.

“Потребно је да надлежне лабораторије донесу уверење. У супротном ми те возаче и њихова возила враћамо са линије прегледа“, објашњава она.

О чему се заиста ради објашњава директор Центра за моторна возила АМСС Милан Божић.

“Нема ту никаквих непознаница него се једноставно ради о поштовању слова закона”, каже Божић.

Све се ради по Закону о безбедности саобраћаја Србије и Правилнику о испитивању возила. Ако возило има четири појаса, а регистровано је за петоро путника, јасно је да је то противзаконито и да се мора регулисати, пишу „Новости“.

Практично то значи да власник возила поднесе захтев за испитивање возила Агенцији за безбедност (цена 300 + 3.000 динара), затим иде код произвођача возила (овлашћеног увозника) да му изда одговарајућу потврду о стварном броју седишта (цена се креће од 1.500 до 12.000 динара), а онда са том документацијом у неку од овлашћених лабораторија за испитивање возила.

У Центру за моторна возила АМСС та услуга кошта 5.000 динара. Затим, по добијању уверења од лабораторије, поново подноси сва та документа Агенцији за безбедност саобраћаја и на крају са добијеним “последњим” папиром од Агенције за безбедност одлази на тегнички преглед, где му се уписују нови подаци и добија нову саобраћајну дозволу (1.314 динара).

Не зна се тачно колико има оваквих возила, али по свему судећи број је велики, јер је много половних аутомобила, увезених протеклих година, имало “фалш папире”.

“Нису проблем само половњаци”, каже Милан Божић.

“Ранији увозник веома популарних теренаца за Србију је продавао кола са папирима у којима је уписивао да се возило региструје за пет путника уместо за четири. На питање зашто је то радио, само је рекао “коме бих продао ауто за четири човека?””, прича он.

Нико се, каже Божић, не пита колико је људи погинуло или тешко настрадало, зато што су се превозили небезбедно.

Проблеми који се појављују приликом регистрације су и маса возила, затамњена стакла, боја, разне преправке светала, висина возила и слично, па је препорука свима који купују возило да помно провере да ли се уписани подаци у саобраћајној дозволи поклапају са стварним стањем.

Цена „бројања седишта“:

– Захтев Агенцији за безбедност саобраћаја 3.300 динара

– Надлежна лабораторија 5.000 динара

– Потврда произвођача возила 1.500 до 12.000 динара

– Цена техничког прегледа?

– Нова саобраћајна дозвола 1.314 динара

Укупно од 11.114 до 24.614 динара + технички преглед

ИЗВОР: Б92

12.5.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s