Хашки трибунал

Трибунал одбио да генерала Младића пусти на лечење у Русију


12/05/2017 Политика

Генерал Младић у судници у Хагу

ХАГ – Хашки трибунал одбио је данас да Ратка Младића пусти на привремену слободу ради лечења у Русији, јер и поред гаранција руске владе није уверен да ће се вратити, као и јер сматра да има адекватан медицински третман у притворској јединици тог суда у Шевенингену, саопштено је из Хага.

Одбрана Младића тражила је хитну дозволу судског већа да му се омогући лечење у Русији јер му се, како тврде Младићеви браниоци, здравствено стање драстично погоршало у притвору, те да је то једини разуман и хуман начин који може да осигура да он жив дочека првостепену пресуду.

 

Свој захтев поткрепили су медицинском документацијом и мишљењима бројних стручњака, као и гаранцијама руске амбасаде у Холандији да ће у Русији бити поштовани сви услови које у случају одобрења лечења постави Трибунал, као и да ће Младићу бити загарантована лична безбедност.

Тим поводом, како се наводи у поднеску трибунала, Министарство спољних послова Холандије је указало да у случају одобрења привременог пуштања на слободу, оно не може да почне пре него што Младић буде пребачен у Русију, а било би окончано његовим враћањем у Трибунал у Хагу.

Тужилаштво Хашког трибунала успротивило се захтеву Младићевих бранилаца, јер сматра да Младић не испуњава услове за лечење на привременој слободи будући да је био у вишегодишњем бекству током којег му је, према наводима тужилаштва, здравствено стање веома нарушило, док у притвору трибунала сада има адекватнан лекарски третман.

Судско веће судије Алфонса Оријеа, које до краја године треба да му изрекне првостепену пресуду, сматра да Младић није испунио услове за пуштање на слободу и није уверено да ће се вратити у Трибунал.

Такође сматра да у притворској јединици има адекватан медицински третман. Суђење Младићу почело је у мају 2012. године, а окончано у децембру прошле године. Првостепена пресуда требало би да му буде изречена до новембра 2017, а чека је у притвору хашког трибунала. Младић је након вишегодишњег бекства био ухапшен у Србији и изручен у Хагу у мају 2011.

Извор: Политика, 12.5.2017.

1 reply »

  1. ГОСПОДИНЕ ЂЕНЕРАЛЕ СВА СРБАДИЈА СЕ БОГУ МОЛИ ДА СЕ ЖИВ ВРАТИШ У РЕПУБЛИКУ СРБСКУ У НАШЕ ЗАГОРЈЕ ОКЛЕ СВА СРБСКА ПЛЕМЕНА ВОДЕ ПОРЕКЛО СТАРУ СРБИЈУ ДАЈ БОЖЕ ДА СЕ СВИ НАШИ ВРАТЕ ИЗ хага ЖИВИ И ЗДРАВИ НИЈЕСУ ОСУДЂЕНИ римокатолици И муслимани ТЗВ рвати И ТЗВ бошњаци ЗАР ТО НИЈЕСУ ЗЛОЧИНИ КОЈИ СУ ОНИ ПОЧИНИЛИ ПРОТИВ СРБА ПРАВОСЛАВНЕ ВЕРЕ У ТОМ НАМЕТНУТОМ РАТУ ? ОД 1991 ДО 1995 И ОД 1998 ДО ДАНАШЊИХ ДАНА НА РАСПЕТОМ КОСОВУ МЕТОХИЈИ СССС

    Свиђа ми се