ПОЛИТИКА

Српски покрет Двери: 10 тачака за породицу


Председник Двери, Бошко Обрадовић, честитао је данас свим грађанима Србије Међународни дан породице и том приликом је на конференцији за медије, одржаној у Народној скупштини, представио и десет тачака за породицу у склопу програма породичне политике Двери.

 1. Закон о заштити породице: стварање законског оквира који би обавезао све државне органе да штите природну породицу и обавезивање Владе Републике Србије да при расподели буџетских средстава приоритетно издваја средства за мере директне и индиректне финансијске помоћи породици и наталитету. Увођење Дана породице у Србији као празника и нерадног дана.
 2. Министарство за породицу – у Србији тренутно не постоји Министарство које брине о интересима породица. Предлажемо да такво Министарство буде обавезни део Владе Србије.
 3. Заштитник права породица – као независна институција коју поставља Народна скупштина који ће заступати интересе породица, а нарочито у смислу заштите права природних породица и као про-породични контролни механизам рада Владе.
 4. Мајчинство као радна категорија – под одређеним условима, мајке са троје и више деце ће имати опцију да њихова ексклузивна посвећеност породици сматра радном категоријом, за шта ће примати плату и имати бројне друге повластице.
 5. Реформа постојећег Закона о финансијској подршци породици са децом – дечији додатак за сву децу; универзални породични додатак за све породице са троје и више деце.
 6. Реформа пореског система – тренутно не постоје ефикасне пореске олакшице за вишедетне породице у Србији. Предложићемо свеобухватну пореску реформу која ће фаворизовати породице са више деце.
 7. Стицање и заштита породичног дома – припрема низа законских мера које ће омогућити брачним паровима да дођу у посед породичног дома за краћи временски интервал, као и закон који ће онемогућити губитак породичног дома у случају презадуживања.
 8. Породично оријентисан бизнис и економија – финансијска подршка оним компанијама које запошљавају мајке и очеве, као и чланове породица у којима ниједан члан није запослен; примена одрживих мера које ће помирити професионалну и породичну каријеру (прилагођавање у радном времену за мајке и очеве). Промена радног времена: од 7-15 часова, недеља и празници нерадни
 9. Породично оријентисан образовни систем – образовање о светости људског живота; лепоти детета у мајчином стомаку; мајчинству и очинству; значају природне породице.
 10. Различите про-породичне мере на општинском нивоу – бесплатан превоз и паркинг карте за породице са више деце, као и бесплатно коришћење базена и улазак на спортске манифестације, бесплатно похађање предшколских установа за треће и свако следеће дете.


„Циљ је да Влада Србије постане пријатељ деце, беба и породице и када се Двери буду питале у Србији, Дан породице мора да постане државни празник. Сигуран сам да нема боље и успешније политике у 21. веку од породичне политике“ – рекао је Бошко Обрадовић.
Ових 10 тачака биће окосница породичне политике која ће бити примењена у Србији када Двери буду водиле државу.

Обрадовић је, у сусрет београдским изборима, посебно истакао да ће Двери пред Београђане изаћи са програмом да Београд коначно постане породични град, који ће пружити низ повластица и подршке породицама у престоници: од бесплатног паркинга за породице са троје и више деце до разних могућности за коришћење бесплатних спортско-рекреативних услуга до бесплатних културно-уметничких манифестација, образовних услуга и школских уџбеника.

Посебно је важно да се радно време у Србији врати на некадашње када се радило од 7 до 15 часова и тиме остављала могућност родитељима да посвете више времена породици, а да недеља и празници заиста буду нерадни за све грађане. Ово је и сада званично на снази, али се у пракси не примењује, чиме се ускраћује породичним људима, нарочито женама, да могу да испланирају дан у коме могу да се посвете својој породици.

Обрадовић је изразио задовољство што ће делегација Двери, предвођена њиме, бити учесник на предстојећем Светском конгресу породица у Мађарској од 25. до 28.маја. Породична политика Двери је препозната од стране Светског конгреса породица, a Двери као једина политичка странка на свету која је кандидовала породичну политику као најважнију програмску орјентацију и служи као пример организацијама широм света.

Обрадовић ће бити и говорник на Глобалном политичком форуму лидера који ће се одржати у Парламенту Мађарске 26.маја.

Информативна служба Српског покрета Двери
15.5.2017.

2 replies »

 1. Најстрашнији невиђени психолошки и економски рат се води против Србије. Она је сва минирана страним шпијунима и невладиним организацијама и ту се није лако снаћи никоме, а посебно онима који би да спасе што се још спасити може.Милан Перић заговара друштво које се никад неће моћи нигдје направити док постоји Америка.А Америка је довољно јака да свугдје ради ово што нама ради ,ако може.Изударај, сруши, развали, постави своју владу(направи хаос) и онда га одржавај и контролиши.Нема нације, нема државе, нема суверенитета. У таквом стању без устанка и рушења система неможе се мислити о органиѕованој и стабилној држави и друштву.Ми смо мали и они финансирају нашу пропаст.

  Свиђа ми се

 2. Предлог Двери од 10 тачака је добронамеран и НЕПОТПУН! Бошко Обрадовић, челник, заборавља из само њему познатих разлога:

  1. Милион незапослених-свако има породицу;
  2. Стопа сиромаштва доказано расте;
  3. Сви који заврше студије-занимање, без посла су;

  Горе наведено Двери заборављају, нарочито њен први човек, који је Двери, по нечијем савету, правом смислу речи РАСТУРИО! Двери никад неће бити што су биле, и политичка улога је сведена на један симболичан МИНИМУМ!

  Породица као филијала друштва има, данас далеко више-бела куга, у будућности, историјску улогу, очување потребног броја становника,
  ТРОЈЕ ДЕЦЕ једина могућност! У данашњим условима, где глобализам и неолиберализам све чине да је неутралишу, породица не може опстати без новог и ХУМАНОГ ДРУШТВЕНОГ СИСТЕМА, који је уједно и покретачка снага-моћ-енергија, преко потребних ТЕМЕЉНИХ културних-привредних-политичких промена, реформе-јачање војске-полиције-државне безбедности, стварање МАСЕ која план разуме-подржава-ИМА КОРИСТИ- гласи:
  1. Хумано друштвено уређење;
  2. Гарантована примања-живот достојан живљења;
  3. Безплатно школство-реформисано потребама прилагођено;
  4. Безплатне здраствене услуге-лекови;
  5. Увођење РЕДА у року од 12 месеци;

  Овај план НЕМА нити ће имати било која садашња политичка странка, покрет, удружење грађана, разлог је познат: неоправдан СТРАХ да се не изгубе са политичке сцене издане-опљачкане-окупиране Србије!

  Свиђа ми се