АКТУЕЛНО

ПРОТЕСТ У БЕОГРАДУ: Златиборци – „Јавите Вучићу да је Златибор у Србији“ (фото, видео)


Неколико стотина грађана Чајетине и Златибора окупило се данас испред цркве Светог Марка у Београду јер та општина није добила дозволу за изградњу жичаре с кабинама – „гондолама“, а потом су кренули у поворци до Владе Србије где су одржали говор и представили јавности своје захтеве Влади Србије.

Милан Стаматовић је надлежнима дао рок од седам дана да издају дозволу и најавио да „више неће бити чекања“.
Он је одбацио наводе појединих представника власти да су дошли да би „рушили Београд“, истакавши да су Златиборци градили Нови Београд и да су сада спремни да граде и код куће, али им се то не дозвољава.
Док је Стаматовић говорио, прекидан је скандирањем „Лопови, лопови!“.
Он је рекао да је у току борба против тога да странци могу да дођу у посед у земље у Србији, што ће им по споразуму са ЕУ бити oмогућено од 1. септембра.

На челу колоне коју прате трубачи је велики транспарент „Јавите Вучићу да је Златибор у Србији“, а Чајетинци скандирају „Хоћемо гондолу!“.

Носе и транспаренте „И Златибор је део Србије“, „Продаћеш своју дедовину, а не нашу“, „Ваш главни мото је корупција“,“ Кад изгубите власт, тражићете спас“, „Кад би ви отворили, дозволу би добили“…

Пре почетка шетње председник Општине Чајетина Милан Стаматовић је рекао да су се становници Златибора окупили у Београду у „борби против политичке дискриминације“ и да ће испред зграде Владе бити затражене оставке министарки Зоране Михајловић и Неле Кубуровић.

– Нећемо одустати од наше борбе. Ово је само почетак – рекао је Стаматовић.

Чајетинци узвикују „Златибор је Србија“ и носе државне заставе и Стаматовићевог покрета.

Златиборци незадовољни што нису издате дозволе за изградњу кабинске жичаре – „гондоле“ на тој планини, захтевају да представнике њихове општине приме надлежни за тај „случај“. Сходно Закону о доступности информација од јавног значаја, упутили су захтев Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије да им омогући увид у комплетну документацију приложену за издавање грађевинске дозволе за пројекат „Београд на води“.

Конвој аутобуса

Конвој аутобуса из Чајетине кренуо је јутрос према Београду на најављени протест због „државне опстукције градње гондоле“.

Седам аутобуса, неколико комбија и више десетина аутобомбила нешто испред девет сати запутило се према престоници. Чајетинцима се у Ужицу придружило и двадесетак житеља овог града.

Колона са Златибора ући ће у Београд предвођена багерима који су пар сати пре „главнине“ кренули на протест. Златиборцима ће се на путу придружити Чачани и Краљевчани, а очекје се и подршка Београђана – чланова опозиционих странака.

Председник општине Милан Стаматовић данашњи протест најавио је као „долазак под прозоре ненародној власти. Зборно место је црква Светог Марка одакле ће се протестанти запутити ка Влади Србије.

– Данас бранимо целу Србију од Хоргоша до Драгаша од покушаја класичне окупације и отимачине од мистериозних страних и домаћих тајкуна и квазиинвеститора – поручио је пред пут председник општине Чајетина Милан Стаматовић.

На писарници зграде Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Златиборци ће предати „списак десетина килограма докумената које је општина Чајетина предала тој адреси ради добијања грађевинске дозволе за изградњу гондоле“. Потом ће Министарству пољопривреде бити предат званичан приговор због „покушаја беспризорног отимања више од трећине отимања општине Чајетина под фирмом формирања Парка природе Златибор“.

Претходно, Чајетина је по Закону о доступности информацијама од јавног значаја, од Министарства грађевинарства затражила увид у комплетну документацију на основу које је издата грађевинска дозвола за „Београд на води“, „да би се уверили да ли је и за његовог тајновитог инвеститора важила иста процедура“.

На писарници Владе Србије Чајетинци ће, због „правног терора“, предати захтев за смену министарки Зоране Михајловић и Неле Кубуровић, и државних секретарки Стане Божовић и Александре Дамњановић.

***

***

Добривоје Дивчић

Дођоше, данас 19.маја 2017.године часни људи, домаћини, Срби, бре да кажу, да укажу, да траже мало правде у Београду.. за све Србе, опљачкане, унижене… да се даље овако више не може! Златиборски крај, Сирогојно, Мачкат, Чајетина, Ужице… И свирали трубачи: Марш на Дрину; играло се Ужичко коло… и гле, чуда то ове „властодршце“ и издајнике на власти највише изненади… Звук, трубе…. узмували се, излазе, секретарице на прозоре, разни „напредњачки“ ботови и бивши људи.. извирују, одмахују главом и као да не верују…. Шта то би? Е, то је та „међа“ између НАС и ВАС! Коју, никада нећете разумети… Испред Министарстава.. испред Владе у Немањиној још једном је поручено: Срби, више неће бити странци, робови у својој земљи! Јер, свако, ама баш свако има сва могућа права, и више од тога.. него домаћин, поштени Србин, Православац, Светосавац, у властитој, рођеној земљи.. Разни Арапи, Бин Заједи… Бин Зајеби,бре… и остала багра… покуповаше све живо, по Србији… Неће моћи, да може! Ово је било, пријатељски, етно, мирно… са шајкачама… трубама… Али.. е то „АЛИ“ им неда мира… Западна је то Србија… Ти људи удишу, дишу чист ваздух.. и размишљају и виде… за разлику од неких у Београду.. који виде „бело“ и ко зна шта дишу, удишу односно „шмрчу“… Драги моји Ерцови.. Ужичани… Са Вама сам био увек и убудуће… Деда ми је био часни старина из села Трнаве, код Сирогојна… а мајка ми је чиста, рођена Ужичанка… која ме је научила да играм, чини ми се чим сам проходао.. зна се Ужичко коло…. Било ми је пуно, срце данас.. чуо сам „познати“ дијалекат, говор.. дружио се, попричао са људима.. о свему… и разумели смо се… Даће Бог, да се и идући пут видимо.. у слободном Београду! Амин – Боже дај.

***

САОПШТЕЊЕ ДЕМОКРАТСКЕ СТРАНКЕ СРБИЈЕ

МИНИСТАРСТВО ДА СТВОРИ УСЛОВЕ ЗА ИЗГРАДЊУ ГОНДОЛЕ НА ЗЛАТИБОРУ

Демократска странка Србије позива Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре да у сарадњи са Општином Чајетина створи услове за несметану изградњу гондоле на Златибору, у складу са законом и урбанистичким планом.

Изградња гондоле подиже туристички рејтинг Златибора и његово значај превазилази локалне оквире. Зато Општина Чајетина мора бити подржана у овом градитељском подухвату од стране државне администрације. Политичке разлике не смеју бити препрека националном развоју нити оправдање за бирократски приступ у овако важном пројекту.

Информативна служба ДСС-а

——–

ИЗВОР: БЛИЦ, Н1, ФБ профил Milan Stamatović

————-

19.5.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. ЖИВИ БИЛИ БРАЋО И СЕСТРЕ СРБИ И СРБКИЊЕ ЖИВИ БИЛИ ЗЛАТИБОРЦИ ШУМАДИНЦИ КОСОВЦИ ЕРЦЕГОВЦИ СВИ ЗАЈЕДНО БРЕ ДА СЕ СРУШИ шиптар фазлију муслију СРБИЈА СРБИМА СССС

    Свиђа ми се