АКТУЕЛНО

СНАГА НАРОДА: ПРОТЕСТ „СРБИЈА БЕЗ ГМО“ У БЕОГРАДУ – пратите уживо (видео)


Борислав Станојевић емитује видео уживо.

Са скупа „Србија без ГМО“ упутили су следеће поруке:

Ми не желимо ГМО на нашој територији!
И наша деца имају право да се хране здраво!
Оставимо земљу наших предака нашој деци без ГМО!
Оно што нам је ’99-те „даривао“ НАТО, данас нам на „тањиру“ нуди Монсанто!

*

У складу са усвојеном Декларацијом о ГМО и поводом „Марша против Монсанта“ – који се треће суботе у мају организује сваке године широм света, Друштво српских домаћина, у сарадњи са другим невладиним и нестраначким организацијама, у суботу 20. маја са почетком у 11 часова на Тргу републике у Београду организује јавни скуп у покрету под називом „Србија без ГМО“.

Јавни скуп у покрету за „Србија без ГМО“ одржаће се у два дела.

Митинг „за Србију без ГМО“ на Тргу републике, са почетком у 11 часова и следећим програмом и учесницима:

 1. Отварање митинга – модератор Миша Ћирић.
 2. Песма „Здрава храна за здраву децу“ – песник Љубивоје Ршумовић који ће после рецитовања песме потписивати своје књиге деци и родитељима (уколико буду донели књиге на потписивање).
 3. Полагање Дечије заклетве за очување човекове и природне средине, по тексту из 1914. године – чита песникиња Љиљана Браловић.
 4. Ми не желимо ГМО на нашој територији! – проф. др Миладин М. Шеварлић, аутор текста Прве декларације о ГМО, коју су једногласно усвојили одборници Скупштини града Чачка, на седници 30. јануара 2013. године. Текст ове Декларације, укључујући и текст друге декларације коју су сачинили Зелени Србије, једногласно су усвојили одборници у скупштинама 135 градова и општина или 80% од укупно 169 градова и општина у Републици Србији (без података за АП Косово и Метохију). Текст Прве декларације против увоза, узгоја, прераде и промета ГМО и производа од ГМО, чита модератор скупа Миша Ћирић.
 5. Песма „Монсанто“ – Бора Ђорђевић Чорба.
 6. „И деца у Србији имају право да се хране здраво“ и поруком „Ако се не зна ко је „отац“, „мајка“ свих болести је храна у тањиру“ – др вет. мед. Зоран Јовановић, председник Удружења грађана „Ко нам трује децу“.
 7. Песма „Земља Србија“ – песникиња Љиљана Браловић.
 8. Порука мултинационалним ГМ компанијама, увозницима ГМО и производа од ГМО и ГМО лобистима у Србији: „Крајње је време да нам савест проради и да нам памет проговори!“ – проф. др Даница Грујичић, председница Удружења „Здрава Србија“.
 9. Песма „Србија“ – мушка певачка група „Дрина“ из Мачве.
 10. Порука генетичара: „Сачувајмо српску храну у свом тарињу“ – проф. др Миодраг Димитријевић
 11. Сплет градских песама – женски анасмбл „Гледанице“ уз пратњу Ратислава Благојевића са хармоником.
 12. „Ко предаје/продаје српско тржиште хране од пет милијарди евра?“ – економиста Драган Радовић
 13. Афоризми Бошка Маринковића
 14. „Како да Србија о(п)стане без ГМО“ – Милица Војић-Марковић

Породична шетња „Референдум за Србију без ГМО“ – улицама Коларчева, Теразије, Трг Николе Пашића, Таковска, Кнеза Милоша и Немањина.

 • Од Трга републике до Народне скупштине Републике Србије, са читањем кровне Декларације о ГМО и производима од ГМО, коју је аутор и народни посланик проф. др Миладин М Шеварлић предао на разматрање и усвајање Народној скупштини Републике Србије 5. маја ове године. Текст чита модератор Миша Ћирић, а делагација учесника протеста предаје захтев Народној скупштини Републике Србије да донесе Одлуку о спровођењу референдума са питањем: „Да ли сте »ЗА« или »ПРОТИВ« увоза, гајења, прераде и промета ГМО и производа од ГМО на територији Републике Србије?“, уз песму „Ово је Србија“ ансамбла „Гледанице“ и пратњу Ратислава Благојевића са хармоником.
 • Од Народне скупштине до РТС-а и предаја Захтева за организовање ТВ расправа на тему: „Да ли су ГМО и производи од ГМО здравствено и еколошки безбедни“, са поруком учесника шетње „Наука није зец да се од свакога плаши, али није ни магарац да је свако јаше“ и уз песму Љиљане Браловић „Ово није молитва“.
 • Од РТС-а до Владе Србије и предаја Захтева за утврђивање одговорности чланова Владе и запослених у државним институцијама, за неистине о ГМО у јавним изјавама и присуство ГМО и производа од ГМО у Србији, уз афоризме Бошка Маринковића.

Пратеће активности:

 • Полагање дечје заклетве по тексту из 1914. године
 • Фотографисање са учесницима скупа „Србија без ГМО“
 • Прикупљање прилога за народну кухињу Срба на АП Косово и Метохија

 

ПОВЕЗАНО:

*Проф. др Миладин Шеварлић: Конференција за новинаре народног посланика (видео)

*НАЈАВА ПРОТЕСТА- СРБИЈА БЕЗ ГМО 20.5.2017.: Љубивоје Ршумовић – „Зар ћемо дозволити?“

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.