АКТУЕЛНО

The New York Times: Кинези разбили шпијунску мрежу CIA у својој земљи


Фото: ФАКТИ

ЗА МАЊЕ ОД ТРИ ГОДИНЕ УБИЛИ ИЛИ СТРПАЛИ У ЗАТВОР ДО 20 ЊЕНИХ „ИНФОРМАТОРА”

  • Њујоршки лист наводи да је један Кинез који је сарађивао са CIA био устрељен испред зграде владине установе у којој је радио и то – пред колегама. Свима за наук
  • У Вашингтону чак постоји подозрење да је издао јеан од бивших сарадника централног апарата CIA, да је он све „проследио Пекингу”, али ништа засад нису успели да му докажу. А он тренутно живи „у некој азијској земљи”

КИНЕСКЕ власти су за смање од три године  – од 2010. до 2012. – `половиле` око 20 `информатора` CIA и тако нанеле озбиљну штету америчким обавештајним операцијама” у својој земљи.

Ово је објавио The New York Times и још навео – позвавши се на бивше званичнике САД – да су Кинези „убили или стрпали у затвор 18-20 информатора CIA”.

Њујоршки лист посебно наглашава да је Пекинг успео да разори америшку обавештајну мрежу у Кини која је стварана током многих година..

Навео је да је један Кинез који је сарађивао са CIA био устрељен испред зграде владине установе у којој је радио и то – пред колегама. Свима за наук.

Бивши амерички званичници, са којима је лист разговарао, оценили су да се ради о једном од највећих америчких обавештајних неуспеха током протеклих деценија.

Тврде још да CIA ни до данас није јасно на коју „мину” је америчка шпијунска мрежа у Кини налетела.

The New York Times је објавио: „Једни су убеђени да је неки од тајних агената напросто издао САД. Други сматрају да су Кинези успели да продру су тајне системе помоћу којих је CIA одржавала везу са својим страним информаторима”.

У Вашингтону чак постоји подозрење да је издао јеан од бивших сарадника централног апарата CIA, да је он све „проследио Пекингу”, али ништа засад нису успели да му докажу. А он тренутно живи „у некој азијској земљи”.

The New York Times открива да је смањење обима обавештајних података из Кине уочио Барак Обама док је био шеф државе.

CIA и FBI су одбили да било шта кажу за The New York Times који указује да су се Кинези – захваљујући својим хакерима – 2015-е домогли података о 25 милиона америчких државних службеника. Бивших и активних.

ИЗВОР: ФАКТИ

———–

21.5.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »