АКТУЕЛНО

Хрватска: Срби да плате уклањање остатака домова спаљених у „Олуји“!!!


Србима избјеглим из Госпића стигли су рачуни у износу од 700 до 2.700 евра које би требало да плате Хрватској како би тамошње комуналне службе уклониле рушевине њихових домова спаљених у „Олуји“. Рачуни су стигли по основу Закона о грађевинској инспекцији из 2013. године који је локалним самоуправама омогућио уклањање рушевина о трошку власника, пише „Блиц“.

Предсједник Јеврејске општине Бањалука Арие Ливне сматра да захтјев за плаћање чишћења рушевина домова који је упућен Србима из Госпића у Хрватској представља понижавање протјераних и страдалих припадника овог народа, те завршетак етничког чишћења у тој земљи.
Ливне сматра да захтјев Хрватске превазилази свако нормално размишљање.

„Срби су били једини народ у Другом свјетском рату који се искрено борио против фашизма. Сада, након толико година, доживљава различите врсте понижења да је све просто за неповјеровати, нажалост“, рекао је Ливне Срни.

Србима избјеглим из Госпића стигли су рачуни у износу од 700 до 2.700 евра које би требало да плате Хрватској да би тамошње комуналне службе уклониле рушевине њихових домова спаљених у акцији хрватске војске и полиције „Олуја“ 1995. године. Рачуни су стигли по основу Закона о грађевинској инспекцији из 2013. године који је локалним самоуправама омогућио уклањање рушевина о трошку власника.

Током хрватске војне и полицијске акције „Олуја“ у августу 1995. године убијено је и нестало 2.000 Срба, док је 250.000 протјерано са својих огњишта.

Акција „Олуја“ представља највеће етничко чишћење послије Другог свјетског рата, јер никада у историји Европе за тако кратко вријеме, од 4. до 7. августа 1995. године, није протјеран тако велики број људи. 

Из Удружења Госпићана „Никола Тесла“ Београд оцјењују да су рачуни „завршетак етничког чишћења Срба у Хрватској“.

Бивши директор Основне школе у Госпићу Миле Рајичевић рекао је да би било нормално да рашчишћавање плате они који су рушили и подсјетио да је већина људи са тог подручја страдала и избјегла.

„Нисам ја порушио моју кућу, него хрватска војска и било би нормално да они то сами очисте. Ако не платим трошкове рашчишћавања, град и држава ће имовину продати, а моја унучад ће наслиједити дугове, а не дједовину. Иза нас су изгледа остале само рушевине које треба уклонити“, рекао је Рајичевић.

Пошто Град Госпић наводно не може да нађе власнике парцела, јер су они за њих на „непознатој адреси“ одлука о уклањању рушевина поставља се на огласну таблу, чиме се завршава сва одговорност и посао Града.

Удружење Госпићана је прије годину дана Специјалном суду у Београду поднијело пријаву за етничко чишћење, али до сада није било никаквог одговора.

 

ИЗВОР: БЛИЦ, СРНА, РТРС

———————

22.5.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. РАДОВИЋУ БОЖЈЕ ВИ ВЈЕРЕ РУСИЈА НЕЋЕ АЛИ ЋЕ ГОСПОД ДА ПОШАЉЕ СРБИМА И РУСИМА ПОТОМКА СВЕТИХ НЕМАЊИЋА ПА ЋЕМО ИМАТИ СРБИЈУ ЂЕ ЈЕ ВАЗДА БИЛА НЕ ПРИЗНАЈЕМ НИ САДАШЊУ СРБИЈУ еу НИ ТЗВ рватску СВЕ ЈЕ ЗБОРИЈО МОНАХ АНТОНИЈЕ ДАВИДОВИЋ ОН ЈЕ КАЛУДЂЕР ЕРП И КИМ У ПРОГОНОНСТВУ ЈЕДАН ОД НАЈПАМЕТНИЈИХ СРБА КОЈЕ СРБИЈА ИМА ДАНАС ПОСЛУШАЈ ШТА ОН ЧОЕК ЗБОРИ И ВИДЕЋЕШ ДА ЗБОРИМ ИСТИНУ

    Свиђа ми се

  2. Зашто коментар. Све је јасно као дан. То је отприлике овако: „Ја сам те стријрљао и прије него умреш ископај себи гроб и затрпај се да нам не смрде твоји остаци. Није Јован Дучић написао своје пјесме о њима од мало јада, већ од јада које нормалан свијет није никад ни видио ни чуо. Нијемци праве још једну клаоницу за Србе а месари ће по традицији бити исти као и прије, јер су доказани мајстори свога заната. Ту и јест проблем што Русија неможе да једном преломи и схвати или они или ми, него одлаже агонију а нас тамане као фазане и черече као Исуса Христа.

    Свиђа ми се