АКТУЕЛНО

Премијер потврдио: Братислав Гашић нови шеф БИА (видео)


Александар Вучић је потврдно данас одговорио на питање да ли ће Братислав Гашић бити на челу БИА истичући да има много квалитета и да не треба сумњати у његову лојалност држави Србији.

Вучић је одговарајући на питања новинара на Факултету безбедности рекао и да је Гашић био без функције годину и по, да је платио цену за оно што је учинио и да га сматра човеком који све зна по питању безбедности.

Он је похвалио и захвалио се досадашњем шефу БИА на раду на тој функцији.

Новости: Именовање у уторак

Некадашњи министар одбране и члан Српске напредне странке Братислав Гашић у уторак ће бити именован за директора Безбедносно-информативне агенције, објавиле су данас Новости позивајући се на изворе у врху владајуће коалиције.

Тако ће и формално бити озваничен повратак Гашића у јавност, како је то недавно најавио премијер и лидер напредњака Александар Вучић.

Гашић ће на челу БИА заменити Александра Ђорђевића, који је ту дужност обављао од октобра 2013. године.

Иако је фигурирао за секретара за Савета за националну безбедност, а у игри је био и повратак у ресор одбране, из кога је отишао у фебруару 2016. године због сексистичке увреде новинарке телевизије Б92, Гашић ће на место директора БИА доћи као један од најпоузданијих сарадника Вучића.

Гашић је, како пише лист, имао једну запажену улогу у изборном штабу напредњака током председничких избора.

Њега би за директора БИА, по досадашњој процедури, требало да именује Савет за националну безбедност, а ту одлуку треба да потврди Влада.

„Вредан, посвећен и одан држави“

Гашић је веома вредан, посвећен човек, одан својој држави, рекао је за „Блиц“ премијер Александар Вучић.

Он је тако одговорио на питање листа да ли је тачно да Гашић преузима руковођење БИА од досадашњег директора Александра Ђорђевића.

„Захвалан сам Ђорђевићу на очувању пуне стабилности Републике Србије и примерном и одговорном обавештајном раду“, истакао је премијер за „Блиц“.

Годину и по после трагедије – НИКО НИЈЕ ОДГОВАРАО

За део опозиције спорно да Гашић буде „директно подређен СНС“

Шеф посланичке групе Доста је било Саша Радуловић изјавио је данас да Гашић нема квалификације да буде директор БИА и додао да на том месту треба да буде „пар екселанс“ државни службеник, а не партијски кадар.

Радуловић је рекао да се иде из једне апсурдне ситуације у другу оцењујући да се председник владе и СНС „поиграва“ са грађанима.

„Ако се то испостави да је тачно, а оно што смо видели до сада јесте тачно, где смо добили ‘ваздухоплова’ да нам води Коридоре, ово је још једно страначко постављење“, рекао је Радуловић.

Посланик ДС и члан Одбора за контролу службе безбедности Радослав Милојичић сматра да је од тога ко ће бити директор БИА проблематичније то што ће можда први пут у историји високи страначки функционер бити на том месту.

„То је директно мешање СНС. Да ли ће БИА директно служити за разрачунавање са свим људима који другачије мисле и другачије говоре“, упитао је он и подсетио да још увек, како каже, нису разјашњене околности хеликоптерске несреће док је Гашић био министар одбране, а у којој је погинуло седморо људи.

Оценио је да је велики проблем то што ће БИА бити директно подређена СНС, а то, како тврди, не постоји нигде у развијеним земљама.

Погинули у хеликоптерској несрећи – НИКО НИЈЕ ОДГОВАРАО ЗА ТРАГЕДИЈУ

За радикале је мање важно то ко ће бити на челу агенције од тога да почну да се решавају нагомилане афере и нерешена убиства.

Милорад Мирчић из те партије подсећа да је у Србији убијен председник владе Зоран Ђинђић, а да се БИА „до данас није померила са мртве тачке“.

Лидер Нове странке Зоран Живковић сматра да ће то бити преседан – да члан председништва странке постане директор БИА, тврдећи да тога „није било ни код Тита, Ранковића, ни у Совјетском савезу, КГБ-у…“

„Ако се то деси, то је још један доказ да Србија срља у понор и да је апсолутизам Александра Вучића дошао до врло високог нивоа и да ту треба озбиљна екипа, озбиљан фронт политичке организације која ће спречити пропадање Србије, јер ми овако идемо из апсолутизма у диктатуру“, тврди Живковић.

Посланик СНС Драган Шормаз изјавио је данас да бивши министар одбране Братислав Гашић сигурно има квалитете да буде на месту директора БИА.

„Сад има функцију у странци, ако буде изабран од стране владе, сигурно неће имати функцију у странци, пошто познајем човека“, рекао је Шормаз новинарима у скупштини, наводећи да је Гашић био један од најбољих министара одбране.

Многи су Гашића, подсећа Шормаз, критиковали због грешака које је чинио, али не због тога што је радио у оквиру својих надлежности као министар него због иступа у јавности, а од тога је, каже, прошло више од годину и по дана.

„Ако га влада изабере, изабраће га на основу квалитета који се тичу безбедности и одговoрности, патриотизма, јер на такво место мора да дође неко у кога нећете сумњати ни у једном погледу, да ће бити под нечијим утицајем ван Србије. Мислим да Гашић испуњава услове“, подвукао је Шормаз.

Социјалистичка партије Србије (СПС) сматра да бивши министар одбране Братислав Гашић може одговорно, озбиљно и посвећено да обавља функцију директора БИА, изјавио је данас шеф посланичке групе те странке Ђорђе Милићевић.

Милићевић је новинарима у скупштини рекао да је Гашић имао видљиве резултате док је био на челу Министарства одбране, наводећи да је он доста урадио за то министарство и наменску индустрију.

На питање да прокоментарише оцену појединих посланика из опозиције који су негодовали због тога што на чело БИА долази страначки функционер, те да је то увод у диктатуру, Милићевић је рекао да „опозиција у свему види диктатуру“.

„Опозиција у свему види диктатуру, притиске, ја сам рекао да је добро позната процедура избора (директора БИА) и да ће бити испоштована. То што је неко припадник било које политичке партије не значи да не може одговорно и озбиљно обављати одређену функцију“, рекао је шеф посланика СПС.

Милићевић је поздравио принцип одговорности који је примењен због Гашићевог гафа у претходном периоду.

„Гашић је посао министра одбране обављао добро, поштено, одговорно, озбиљно, посвећено и имао је јасну визију система одбране. Резултати његовог рада су били видљиви и препознатљиви и имао је храбрости да прихвати одговорност, да сноси консеквенце за учињену грешку. Тада је направљен искорак на српској политичкој сцени где годинама уназад апсолутно нико ни за шта није био одговоран“, рекао је Милићевић.

Председник Демократске странке Драган Шутановац сматра да Гашић није достојан функције директора БИА, те да није добро да један високи страначки функционер постане шеф српске тајне службе.

У писаном саопштењу достављеном медијима, Шутановац наводи да је Гашићев министарски мандат обележен аферама, да је „урушио“ Војску Србије и систем одбране, те „угрожавао владавину права и злоупотребљавао институције тог система“, јединог, како наводи, до краја реформисаног система у земљи.

СНС: Гашић ће штити државу и њену безбедност

Српска напредна странка поручила је данас да ће за разлику од Јанковића, Шутановца, Пајтића, Живковића и њихових Вукадиновића, Братислав Гашић сигурно штитити, што је и доказао, искључиво интересе државе и дати свој максимални допринос за безбедност државе и свих њених грађана.

„Српска напредна странка поносна је што у својим редовима има људе попут Братислава Гашића, који се због једне неприкладне изјаве повукао са јавне функције, а чији резултати у Министарству одбране сведоче да је био један од најбољих министара, чији је циљ био очување суверености наше државе, препород српске војске и унапређење положаја свих припадника Војске Србије“, наводи СНС у саопштењу.

СНС је указала да не прође ни дан да се на делу не виде „надалеко познати лажови, лицемери и преваранти из старих-нових досовских покрета и странака“, и да оно што разни Јанковићи, Шутановци, Пајтићи, Живковићи и остали заборављају јесте да народ у Србији све памти.

СНС у саопштењу подсећа да је бивши „лажни заштитник грађана“ све време свог мандата флагрантно кршио Устав и законе Србије, бавећи се политиком, и на најподмуклији и најбестиднији начин нападао државу Србију.

Та странка у саопштењу наводи и да се сви сећају „домета Шутановчевог рада у ресору одбране Србије, када је директно уништавао српску војску и радио против интереса војне неутралности Србије, као и Саше Вукадиновића, специјалног Пајтићевог саветника, који не само да је радио у интересу ДС-а већ је био и прави расадник идеја како да Пајтић што ефикасније опљачка народне паре у Војводини“.

Председник СДС Борис Тадић критиковао је данас најаву премијера и изабраног председника Александара Вучића да ће бивши министар одбране Братислав Гашић бити нови директор Безбедносно-информативне агенције (БИА), уз оцену да је то још један скандал актуелне власти.

У писаној изјави достављеној медијима, Тадић наводи да Гашић нема квалификације и знања за тај изузетно сложен државни посао. За Тадића Гашић је, како наводи, упамћен као министар одговоран за пад хеликоптера у ком је живот изгубило седморо људи, те човек који је упутио увреду женама. Наводи и да је тај предлог „слика и прилика Вучићеве власти“.

Тадић, иначе, бивши председник Србије и бивши лидер демократа, сматра да је за то кривац Вучић и његово, како наводи, поимање управљања државом.

ИЗВОР: РТВ

———

22.5.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић