АКТУЕЛНО

План Европске комисије за употребу глифосата у Европи: Троваће нас и наредних 10 година?!


Буенос Ајрес: Демонстрације против опасног концерна

Европска комисија (ЕК) планира, како сазнаје Ројтерс, да наредних десет година дозволи употребу пестицида глифосат у Европи, потврдила је представница за штампу ЕК. Овај предлог ускоро би требало да се нађе на дневном реду једног од наредних пленарних заседања Европског парламента.

Европска комисија одлучила је да подржи даљу употребу пестицида са глифосатима упркос упозорењу Међународног центра за истраживање канцера из Светске здравствене организације (СЗО) који је пре две године објавио да је глифосат – канцероген.

Отров убија коров – и људе

Иако је ово упозорење изазвало велику пажњу јавности, хемијска и агроиндустрија нису се предавале нити седеле скрштених руку: покренуле су своју армију лобиста у ЕУ у Бриселу.

Резултат: панел стручњака који саветује Европску комисију по научним питањима једноставно је порекао оно што су изјавиле њихове колеге из Међународног института, објављујући став да глифосат – просто није канцероген. Употребљена је класична формула крупне индустрије шта год да је у питању – било осиромашени уранијум, било пластичне амбалаже, било пестициди или ГМО: „нема доказа да је канцероген“.

Европска агенција за хемикалије ECHA у Хелсинкију, која саветује Европску комисију, објавила је у марту мишљење да је овај отров који се користи као масовно средство за уништавање корова, рангирала као неканцероген. Комисија ЕУ је тада најавила да ће најкасније до краја године одлучити о продужењу лиценце.
Крајем марта група од тридесет посланика Европског парламента упутила је писмо председнику Европске комисије Жан-Клоду Јункеру тражећи од њега да преиспита експертизу о глифосатима. Посланици су се позвали на скандале који сустижу Монсанто у САД.

Суђење у Калифорнији

У марту је отворена афера Монсанто пејперс јер су у јавност процурили поверљиви документи ове злогласне фирме из којих се види да су њени стручњаци већ 1999. године знали да су глифосати веома отровне супстанце опасне по здравље и околину. Ова документа објавили су амерички фармери оболели од рака који воде процес против Монсанта пред судом у Калифорнији.

Држава Вашингтон је крајем прошле године поднела тужбу против озлоглашеног гиганта (који се сада зове Монсанто – Бајер) због тровања човекове околине на њеној територији и здравствене штете. Поменута савезна држава САД жали се на страшне и дугорочне последице производње полихлоро-бифенила (PCB) у периоду од 1935. до 1979. године. Управо на ову врсту тровања до сада су се безуспешно жалили милиони сељака и политичара и стручњака које агроиндустрија није купила стипендијама и високим новчаним хонорарима.

Давно истекла дозвола

Дозвола коришћења глифосата је истекла још 30. јуна прошле године, али је Комисија ЕУ продужила лиценцу за још годину дана, иако је било доста негодовања међу земљама-чланицама. До сада није постигнута сагласност да ли хербицид треба и даље да се користи. Од 28 држава-чланица, њих 19 је за продужетак, седам је уздржано, док су Француска и Малта против примене глифосата и у наредној деценији.

Монсанто све уништио

Како су „Вести“ извештавале, крајем прошле године у Хагу је заседао међународни суд грађана за Монсанто који је саслушао на десетине сведока: представнике малобројних независних лабораторија и фармере и сељачке вође из целог света који су говорили у име жртава употребе пестицида с глифосатима. После шест месеци већања, овај суд који нема кривичну моћ, али има моћ да упозори јавно мњење и врши јавни притисак, пресудио је да је Монсанто трајно оштетио здравље људи и загадио животну околину.

Европска комисија, чији чланови углавном у биографијама имају сарадњу са крупном индустријом и финансијским центрима моћи, имаће ипак тежак посао да придобије већину посланика за издавање дозволе. Притисак јавности постао је велики. Углед ЕУ је веома опао управо баш због моћи лобија индустрије и банака, тако да није извесно да ће председник Јункер и његови сарадници моћи да наставе по старом.

 

ИЗВОР: ВЕСТИ

————

ПОВЕЗАНО:

*МАРШ ПРОТИВ МОНСАНТА И ГМО у СРБИЈИ и ШИРОМ СВЕТА (фото, видео)

*СНАГА НАРОДА: ПРОТЕСТ „СРБИЈА БЕЗ ГМО“ У БЕОГРАДУ – пратите уживо (видео)

*НАЈАВА ПРОТЕСТА- СРБИЈА БЕЗ ГМО 20.5.2017.: Љубивоје Ршумовић – „Зар ћемо дозволити?“

*НЕОБЈАВЉЕНИ коментар проф. др Миладина Шеварлића на вест о ГМО у „Блиц“-у

*ПРЕСУДА СУДА У ПАРИЗУ: ВЕЛИКА ПРАВНА ПОБЕДА ЗАСТУПНИКА НАУКЕ И ЗДРАВОГ РАЗУМА ПРОТИВ МОНСАНТА – Тровачи губе рат!

*„Вести“ на суђењу Монсанту (5): Џаба докази, нема закона

*Биљана Ђоровић: Корпоративни фашизам – спајање Бајера и Монсанта

*МЕЂУНАРОДНИ МАРШ ПРОТИВ МОНСАНТА – 21.05.2016. (фото, видео)

*НАУКА: Дуготрајно излагање малим количинама Roundup-а, може да оштети бубреге и јетру – истраживање

*ЕКСКЛУЗИВНО: 17 НАУЧНИКА ПРОГОВОРИЛО – МОНСАНТОВ Roundup ИЗАЗИВА РАК

*СКАНДАЛ: ГМО гигант МОНСАНТО захтева за Светска здравствена организација повуче извештај 17 научника да пестицид Roundup изазива рак!

*АМЕРИЧКА НАУЧНИЦА: Половина деце ће бити аутистична до 2025. због Монсанта

*НАЈНОВИЈЕ ИЗ СВЕТА: Холандија забрањује Монсантов “Roundup” да би грађане заштитила од канцерогеног Глифосата

*МОНСАНТО ЈЕ СВЕСНО ТРОВАО ЉУДЕ (БАР) 35 ГОДИНА – Али нама није дозвољено да то знамо!

*Биотехнолошки лидер “Syngenta” проглашен кривим за прикривање смрти животиња узрокованих ГМО кукурузом!

*ЕУГЕНИКА у примени – МОНСТРУОЗНИ експерименти на деци целог света регулисани законима?!

*22 америчка научника властима у Америци: Монсанто ГМО кукуруз створио је мутиране инсекте!

*БИОЛОШКИ РАТ НА ПЛАНЕТИ: БАКТЕРИЈСКА ВЛАКНА У МОРГИЛОНИМА СУ ХИБРИДНИ ЦИКЛИЧНИ МОЛЕКУЛИ

—————

23.5.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић