АКТУЕЛНО

Проф. др Зоран Чворовић: ХАШКИ ТРИБУНАЛ – ПРАВНО ГЛЕДАНО, СПОРАН ИЗ ВИШЕ РАЗЛОГА (видео)


После оптужујућих пресуда за Србе, а ослобађајућих пресуда за Готовину, Маркача, Харадинаја, Орића, и остале који нису Срби у Хашком казамату, европски званичник Штефан Филе је изјавио – „Најважније је да се процес помирења и сарадње у региону настави…“ Значи – Срби да ћуте, трпе и пусте као овце да њима, њиховом кућом и децом располаже туђи, који нам је одувек зло и правио и мислио… Да подсетимо, у Хагу је до сада осуђено 89 особа на 1389 година, а од тога 67 Срба на 1125 година…

***

 

ОСНИВАЊЕ – СБ УН није могао да оснује суд

Основао га је Савет безбедности као свој помоћни орган, а Савет безбедности је извршни орган Генералне скупштине Уједињених нација. Тако да тај помоћни орган никако није могао да врши судску власт. Пошто Савет безбедности нема судска овлашћења он на свој помоћни орган и не може да пренесе судска овлашћења. Јер, у праву од памтивека важи правило – на другог се не може пренети више права него што има сам преносилац. 

Тако да је јасно да Савет безбедности није могао да оснује Међународни трибунал за бившу Југославију (МКТЈ) у Хагу.
Дакле, само његово оснивање је спорно.

РАД – драстично, брутално нарушен принцип правне сигурности 

Осим Статута Хашког трибунала, који је донео Савет безбедности, сва друга акта која уређују поступак у самом суду, начин извођења доказа и тако даље, доносио је и више пута мењао – сам Хашки трибунал.
Дакле, Хашки трибунал је донео акте којима се уређује, сам је уредио свој поступак, и то је више пута током свог рада мењао, чиме је драстично, брутално, нарушио принцип правне сигурности када су у питању окривљени пред Хашким трибуналом.

СУЂЕЊЕ – „Кадија те тужи, кадија ти суди“

У Хашком трибуналу су судије и тужиоци из оних земаља које су биле укључене, и то крваво укључене у сукоб у бившој Југославији.
У Хашком трибуналу није обезбеђена независност тужилаштва у односу на судство, зато што и суд и тужилаштво представљају органе самог Хашког трибунала.
Дакле, то личи на принцип – „кадија те тужи, кадија ти суди“.

ЗАШТО Хашки Трибунал не суди за ЗЛОЧИН ПРОТИВ МИРА/ ЗА ИЗАЗИВАЊЕ РАТА?

Осим тога, Хашки трибунал је надлежан да суди за дела против човечности и за ратне злочине. Дакле за она међународна кривична дела која су инкриминисана Хашким конвенцијама.
Али, Хашки трибунал  није надлежан да суди за најтеже међународно кривично дело, а то је злочин против мира.
Дакле, поставља се кључно питање зашто Хашки трибунал, по угледу на Нирнбершки и Токијски суд после Другог светског рата, није надлежан да суди за злочин против мира?

Јер, сама логика каже, да није било злочина против мира, да није било изазивања рата, не би дошло ни до секундарних кривичних дела, као што су кривична дела против човечности, против ратних заробљеника, против цивилног становништва у рату.
Неко је морао прво да одговара за злочин против мира, односно за изазивање рата.

Али, ова надлежност наравно није дата Хашком трибуналу јер би се отворило питање свих оних земаља које су помогле растурању бивше Југославије, разбијању бивше Југославије.
Није било, како је то констатовано и како је Бадинтерова комисија закључила – да се Југославија распала, то нажалост стоји и дан-данас у нашим књигама и понеким уџбеницима.

Југославија се није распала, она је разбијена једностраним сецесијама од стране бивших југословенских република и признањима, пре свега од стране Ватикана и Немачке. 

Дакле, отворило би се питање разбијања Југославије и отворило би се питање злочина против мира НАТО пакта који је интервенисао у Босни и Херцеговини, односно Републици Српској 1995. године, од када Република Српска постоји као ДРЖАВА.

Да Република Српска постоји као држава показује Дејтонски мировни споразум, где је једна од потписница свих анекса Република Српска, а испред ње, подпреседник Републике Српске – Никола Кољевић.

Право на закључивање међународних уговора има само суверена држава. И као таква Република Српска учествује у Дејтонском уговору, а неколико месеци пре тога таква Република Српска, суверена држава, је брутално бомбардована од стране НАТО пакта, када су почињени ужасни злочини против цивилног становништва, посебно у Хаџићима и Братунцу.

Затим, отворило би се питање агресије НАТО пакта и западних држава на СРЈ 1999.године.

ХАШКИ ТРИБУНАЛ СУДИ СФРЈ?

Савет безбедности није могао да оснује Хашки трибунал, као међународни суд за ратне злочине, за временски период који му је дао у надлежност, а то је – од 1.1.1991.године. Јер, тог датума не постоје друге државе – 1.1.1991.године постоји САМО међународно призната држава СФРЈ. 

Дакле, рат на простору Југославије у 1991.-ој години НЕМА КАРАКТЕР МЕЂУНАРОДНОГ СУКОБА, већ је у питању ГРАЂАНСКИ РАТ. 

Ниједна међународна организација, па ни Уједињене нације, ни на основу главе 7. Повеље УН, ни на основу главе 4. Повеље УН, не може да интервенише у унутрашњем сукобу. А овде се интервенише путем оснивања Хашког суда за тај период.

ХАШКИ СУД ДРАСТИЧНО ПРИСТРАСАН – СРБИ ОКРУТНИЈЕ КАЖЊЕНИ НЕГО НАЦИСТИ

Да је овај суд драстично пристрасан када је у питању наводна „српска кривица“, говори само следећи податак: 1125 година су добили Срби осуђени у Хашком трибуналу. Да не рачунамо четири доживотне пресуде, и судске поступке који су у току против др Караџића, Генерала Младића.

Притом, Нирнбершки суд је судио против 23 висока политичка и војна руководиоца Трећег рајха, осудио њих 19, а од тога њих 12 на смртне казне.

Да би било кристално јасно колико су Срби окрутније кажњени него нацисти, изнећу вам следећи податак.
Судови на подручју бивше Југославије у Хрватској, БиХ и Хашки трибунал су укупно изрекли, према подацима Документационог центра Веритас, до сада пресуде које за Србе износе 12.272 године. 
А укупно је нацистичким руководиоцима у Нирнбергу, политичких и војних, поред ових 19 осуђених, осуђено још 185 од стране судова у окупационим зонама бившег Трећег рајха. 

Дакле, неупоредиво драстичније су кажњени Срби, него руководиоци, војни и политички, Трећег рајха. 

МЕДИЈИ су били артиљеријска, пропагандна припрема за рат против Срба

1993.године у Њујорк трибуну стоји да су Срби свиње. Бајден исте 1993. јавно каже да су Срби крволоци и убице деце. Прво се кренуло са медијском припремом. Пример је и случај Рачак. Када се десио Рачак чак је и форензичарка Ранта рекла да се догодио „тежак злочин“, а у том тренутку Вилијем Вокер је гађа оловком и каже – „масакр“. Јер, реч масакр је тих дана одзвањала као артиљеријска, односно пропагандна припрема у свим западним, посебно англосаксонским медијима за рат.

УМЕСТО КАЗНЕ – НАЦИСТИМА НАГРАДА!

Оно што треба да имамо у виду, Упоређивање у историји често одузимају ту сложеност историјским догађајима. 
Дакле, када смо поредили Нирнбершки и Токијски процес са процесима Хашког суда, ми смо само поредили на нивоу бројки, показујући да су Срби ЗА ОДБРАНУ СВОЈИХ ОГЊИШТА (тиме не споримо да је било појединачних ратних злочина), били неупоредиво више кажњени од нациста.
У суштини, рат који је био на подручју бивше СФРЈ, у Хрватској и БиХ, је био ГРАЂАНСКИ рат, али Срби су га водили као ОДБРАМБЕНО-ОТАЏБИНСКИ рат, да им се не понови искуство из 1941.године.

За казне имамо објашњење зашто је тако.
Већина нациста је остала у Немачкој, а мали број је избегао у САД, где су добили заштиту – зато што су своја знања (обавештајна, техничка, у вези са наоружањем) дали Американцима.
На пример, Рајхард Гелен главни немачки обавештајац за Источни фронт, одмах после рата је постао директор ЦИА за Русију. Генерал Хојзингер који је учествовао у нападу на СФРЈ, на Француску и прозван „француски Ромел“, 1957.године је постао командант НАТО копнених снага у Европи.

Највећи део припадника чувене злочиначке јединице Јапанаца „731“, која је извршила тежак хемијски масакр против цивилног становништва у Кини, никада није дошао до лица правде, никада им није суђено, зато што су Американци искористили њихова знања у вези са биолошким и хемијским оружјем. Један мањи број је суђен од стране СССР-а у чувеном Хабаровском процесу.

***

Гост у емисији је био и проф. др Драгољуб Даниловић, који је изјавио да ОД 1990.ГОДИНЕ ПОСТОЈИ ЈАСНА ТЕНДЕНЦИЈА РЕВИЗИЈЕ ИСТОРИЈЕ…

ПОГЛЕДАЈТЕ ЕМИСИЈУ У ЦЕЛОСТИ…

Емисија 8.Врата ТВ Мелос, водитељ проф. Милан Петровић

***

ПОВЕЗАНО:
*ДИРЕКТАН ПРЕНОС: Конференција о одбијајућој одлуци Хашког трибунала за привремено пуштање на слободу Генерала Ратка Младића (видео)

———

25.5.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.