АКТУЕЛНО

Стаматовић – Михајловић: Дозвола за гондолу ових дана?


ФОТО: zlatiborpress.rs

Након протеста у Београду и конференција од стране министарке грађевине и председника општине Чајетина, на којима су пале тешке речи и оптужбе на рачун и једне и друге стране, представници чајетинске општине јуче су били на састанку у министарству грађевине. Примила их је државна секретарка овог министарства, Александра Дамјановић, која их је, према њеним речима, упутила шта је све потребно да се достави од документације, како би се већ једном добила грађевинска дозвола за изградњу гондоле.

Да ли је нађен компромис, да ли је већ једном разјашњено шта је то што општини Чајетина треба да би документација била комплетна, остаје да се види у наредним данима, за када је, са јучерашњег састанка, поручено да ће грађевинска дозвола за златиборску гондолу бити добијена. Потребно је извршити добуну, за коју Стаматовић тврди да је техничке природе и да су у питању ситнице.

„Све ово што смо јуче разговарали са стручним службама у министарству  јесте у циљу отклањања тих неких ситних техничких недостатака и то у форми – да ли је потребно решење или уверење, да ли је такса која је плаћена потписана у електронској форми, да ли је пројектант заборавио да стави један потпис, и то у елаборату који ми имамо, а министарка трвди да немамо. Значи, све су то неки процедурални пропусти који не утичу на издавање грађевинске дозволе“, тврди председник општине Чајетина, Милан Стаматовић.

Стаматовић тврди да општина жели да буде кооперативна и да жели да, до најситнијих детаље, те попусте исправи, било да су у питању пропусти самиг министарства или општине Чајетина. Ипак, наглашава, све то није разлог за опструкцију и притисак од стране министарке Михајловић на локалну самоуправу. Он истиче и да само исправљање тих ситних грешака захтева време, што само додатно пролонгира издавање дозволе.

„Мислим да нема више ништа недефинисано, мислим да ћемо за 20 дана имати грађевинску дозволу за излазну станицу, а у неком периоду од месец дана, можемо да прибавимо и комплетну документацију за целу трасу. Надам се да ћемо то са стручним службама и службеницима у министарству који се баве струком, а не политиком, наћи решење“, каже Стаматовић.

Кометаришући проглашење Парка природе Златибор од стране Владе Републике Србије, први човек општине Чајетина истиче да је против тог решења и најављује нове протесте.

„Ако би дошли у ту ситуацију да на Владу оде овај предлог, блокираћемо Владу, нећемо дозволити министрима да уђу у Владу и да поништавају народну вољу. Ако то буду и урадили, нама не преостаје ништа друго већ да прогласимо ову територију као једину слободну територију у Србији, јер они хоће да је ставе под назор СНС-а, а народ то не да. Нама једино остаје да прогласимо ово слободном територијом, као што то је то некад била Ужичка република“, истиче Милан Стаматовић.

На питање колико је локална самоуправа, са стручним службама,  крива за неконтролисану градњу на Златибору  Стаматовић каже да је пропуста можда и било, али искључиво због актуелног закона, који није дефинисао казне за дивљу градњу и да због тога и Чајетина, али и отале општине и градови имају проблем. Он поставља питање министарци грађевине зашто не шаље своје инспекторе као помоћ да спрече дивљу градњу, попут млекаре,  фабрике воде, Златибор туриста, који граде на државном земљишту и нису платили потребне дажбине, већ само имају личну корист, која се мери у милијардама.

Нада Џелебџић, zlatiborpress.rs 

(24.5.2017.)

—————–

25.5.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

4 replies »

  1. Normalna vlast bi pozdravila i pomogla da se taj projekat ostvari. Mi nemamo vlast već poslušne izvršioce briselskih naloga, Ko zna kome su planirali da u bescenje daju Zlatibor. Već su jednom pokušali kade je Mihailovićeva bila potpisala rešenje o poklonu 2013 ha zlatiborske zemlje zemljoradničkoj zadruzi u privatnom vlasništvu. I ona sad priča o Stamatovićevom nepoštenju. Robija je mala kazna za njih. Nije čudo što SNS nazivaju ekološkom strankom. Sav otpad i šljam ljudskog društva su skupili i na prevaru osvojili vlast zahvaljujući podršci Zapada jer su im potrebni da opljačkaju Srbiju do gole kože. Za uzvrat im dozvoljavaju da rade to što nam rade. Najgore u svemu je što kad narodu prekipi, poturiće drugog Vučića jer od 2000. smo uvek glasali protiv onog ko je na vlasti, a nikad za nekog. I uvek bili prevareni. Ljudi svoj stav određuju prema informacijama koje imaju, Znaju to oni i zato su svi mediji, oni glavni u njihovim rukama. Šta vredi nama što pišemo ovako, kad to čitaji oni koji ovako i misle. Ne može dopreti do većine koja glasa za svoju propast.

    Свиђа ми се

  2. У главном граду слуђене Европске Србије шиптарски Цигани бесправно зидају испоставе ДАЕШ у виду ђамија, док се Златиборцима законом забрањује било каква градња.

    Свиђа ми се

  3. У нормално уређеној држави овакви проблеми неби били могући,али ми смо земља која је уређивала системе с брда,с дола и дан данас не можемо знати у каквом ми систему уопште и живимо.На нивоу смо неких Латиноамеричких држава,и Афричких где буквално нису изграђене институције државе,а по миту и корупцији смо у светском врху.

    Свиђа ми се