АКТУЕЛНО

Мирјана Анђелковић Лукић: За Србе нема правде – Суд БиХ одбио је захтев одбране генерала Ђукића


Ова вест, пристигла пре пар дана, непријатно је изненадила све чланове тима одбране генерала Новака Ђукића. Генерал Новак Ђукић је лажно оптужен за злочин који није починио, ни он ни припадници Војске Републике Српске којим је командовао. Њему се приписује злочин да је са Озрена 25.05.1995. године увече, на тузлански трг “Капија” испаљена граната 130 мм са српских положаја и при том убила 71 лице, а око 150 ранила. Међу убијенима су углавном били млади људи који су се те топле пролећне вечери у великом броју окупили на тузланском тргу званом “Капија”. Генерала Ђукића је суд у Сарајеву осудио на 20 година робије. Издржао је седам година самице и како му се здравствено стање погоршало, а жалбени поступак је био у току, он је условно прешао у Србију да се лечи.

Српски војни експерти су закључили да је немогуће да једна граната калибра 130 мм побије толики број цивила, а такође да није могуће с толиком прецизношћу погодити трг са Озрена. Да је граната испаљена са српских положаја одмах су “утврдили” припадници УНПРОФОР-а који су се ту затекли, и сарајевски вештак проф др Берко Зечевић. Ово је уствари била још једна типична операција “под лажном заставом”. Циљ је био да се оптуже снаге Војске Републике Српске за све и свашта. Доказано је на суду у Хагу да је на пијаци у Маркалама статички експлодирала постављена граната и да није долетела са српских положаја. Доказано је и да је гађање људи који су чекали за хлеб у Васе Мискина, такође била акција “под лажном заставом”.

Како би се доказала невиност генералаЂукића, и доказало лажно вештачење Зечевића и пристрасност суда у Сарајеву, на војном полигону у Никинцима близу Шапца изграђена је реплику тузланског трга. Ово је био јединствен експеримент који се у таквом обиму нигде у свету до сада није извршио. На основу сведочења преживелих била су лоцирана места на којима су страдали људи у време експлозије. У тиму експерата, су били балистичар, артиљерац, експлозивац, патолог, а помагало је још много других стручњака из правне науке и логистике. Један од чланова експертског тима је био и аутор овог текста. То је био велики подухват у коме је струка пре свега имала главну реч, а све са циљем да се докаже истина и да је босански вештак др Берко Зечевић дао лажно и тенденциозно вештачење уз фалсификовање и намештање доказа на основу чега је генерал Новак Ђукић осуђен. Овим експериментом се дисквалификовало и мишљење припадника УНПРОФОР-а, који су били присутни на “Капији” у тренутку трагедије и који су одмах након експлозије онако еџ катедра, дали мишљење да је “граната” испаљена са српских положаја на Озрену.

Експерименту се приступило свеобухватно и веома озбиљно током три месеца непрекидног рада. Без намере да се осуди било која страна у рату, искључиви циљ експеримента је био да се докаже невиност генерала, да није испаљена никаква граната на трг “Капија”, те да се на основу пратеће фотодокументације и на основу повреда на телима погинулих установи шта је био прави узрок погибије толиког броја, пре свега младих, људи. Наши војни експерти су на полигону извршили неколико десетина огледа у којима су коришћене гранате калибра 130 мм и аутомобили типа “голф” исти као што је био “голф” поред кога је наводно експлодирала речена граната на тргу “Капија” и побила велики број цивила.

Изглед “голфа” поред кога је наводно експлодирала граната 130 мм на Капији 25.05 1999.год.

И ево шта је експеримент показао:

На сликама је приказана оригинална фотографија “голфа” са трга “Капија” 25.05 1995. године, поред кога је наводно експлодирала граната и побила 71 особу, а на другој слици приказан је исти модел “голфа”, испред кога је заиста експлодирала граната 130 мм. И лаик може да види да су разлике огромне и да “голф” на “Капији” тог 25 маја 1995. године није могао тако мало да буде оштећен да је било стварне експлозије гранате са преко 3 кг тротила..

После ових утврђених чињеница – да није поред “голфа” на “Капији” експлодирала граната 130 мм са српских положаја, већ да је оштећења на њему изазвала експлозивна направа усмереног дејства постављена испод аутомобила, одбрана генерала Новака Ђукића је поднела тужбу сарајевском Суду против вештака Берка Зечевића због лажног и фалсификованог вештачења на основу којег је донета пресуда на штету генерала Ђукића.

На основу места на којим је највише људи страдало, а то је било у баштама кафића где су и гужве биле највеће, закључено је да се на “Капији” уствари десио терористички акт са пет до шест експлозивних направа распоређених по целом тргу које су истовремено активиране.

А овако изгледа “голф” поред кога је активирана граната 130 мм у јавном приказу 4. септембра 2015. год. на војном полигону

С обзиром на то да се Србима на западу (и у Хагу) не верује, српски војни стручњаци су желели да се њихови налази и закључци потврде и на неки начин верификују. Зато су позвани војни експерти из Чешке Републике, Француске и Израела. Са овим стручњацима је полигон у Никинцима стављен на располагање и добили су све што им је било потребно за експеримент. После експеримента, мишљење ових страних стручњака је потврдило закључке српских, а то је да није било никакве гранате 130 мм већ да је то био терористички акт, а Чеси су чак изнели мишљење да је ту могао бити умешан и бомбаш самоубица на основу једног раскомаданог тела. Дакле, стручњаци из НАТО земаља су потврдили налазе српских експерата и њихов закључак је био као и наш – није било никакве гранате те вечери на тргу, већ се ту десио терористички напад чије су страшне последице приписане српској војсци, а суд БиХ се и даље тврдоглаво држи лажног и тенденциозног вештачења Берка Зечевића. Ове нове околности нису биле довољне за суд у Сарајеву да обнови поступак, и поред чврстих доказа српских и страних експерата. Суд БиХ одбацио је као неоснован захтев тима одбране за обнављање поступка у случају “Тузланска капија”, али ће одбрана уложити жалбу на то решење. Суд БиХ није дао никакво друго објашњење у погледу нових околности, већ је само закључио да су стање и чињенице утврђене у првостепеном поступку и да за њих не постоји “ниједна друга истина”, осим истине вештака Тужилаштва БиХ Берка Зечевића и истине коју је утврдио првостепени Суд.

Суд БиХ се у овом случају понео кукавички, јер су у суду свесни да би обнављање поступка против лажно оптуженог генерала Ђукића изнело на видело да је њихов вештак Берко Зечевић дао лажни извештај, а такође би испливало на површину и под чијим притиском је Берко Зечевић урадио тако прљав посао. Мало је вероватно да професор на Машинском факултету у Сарајеву, који се бавио балистиком, напише овако скандалозно нетачан, нестручан и фалсификован извештај о догађају на “Тузланској Капији”. После поднете тужбе против Берка Зечевића, процурила је у јавност информација да је Зечевићу из Суда БиХ поручено да се ништа не брине, “све ће бити у реду”. Дакле, његови спонзори ће га заштитити. Само не знам ко ће га заштитити од властите савести, ако је уопште има.

Вештачење Берка Зечевића су оспорили не само српски, већ и сви инострани експерти који су то вештачење назвали нестручним, лажним и тенденциозним. То толико о стручност њиховог “вештака” који се прославио лажним вештачењима у свим процесима против Срба у Хагу. И поред очигледних доказа које су потврдили и војни стручњаци из НАТО земаља, суд БиХ их не прихвата. Пред белосветским судовима, како у Хагу тако и у БиХ “свако је невин док се не докаже да је Србин”. За Србе нема правде, па макар се доказало да су невини. На генерала се врше велики притисци да се врати на издржавање казне. Из нашег Министарства правде су му сугерисали да “они знају да је невин”, али мора да прихвати пресуду, а Србија ће се већ побринути за њега (како да не?!).

Брамерц је дотрчао из Хага на вест да Срби планирају да реконструишу и догађај на пијаци Маркале, (на чему је такође био вештак Берко Зечевић) и да докажу сву лаж и прљаву игру коју су хашки тужитељи приписали Србима. С обзиром на то да је видео како су српски војни експерти експериментално показали и доказали да на тузланском тргу није било експлозије гранате, да је генерал невин осуђен на драконску казну, Брамерц је увидео да ће се приликом овог експеримента показати да је и на Маркалама примењен исти метод као на “Капији”. те је забранио било какав рад на раскринкавању овог злочина, приписаног Србима! И сам набеђени вештак Зечевић је у једном ТВ интервјуу рекао: “Ако падне “Капија” пашће и Маркале!” Због тога је Брамерц био бесан и питао је да ли то Срби траже ревизију рата? Да, господине Брамерц, Срби имају право на ревизију и стручно разматрање свих грозних злочина које сте ви у Хагу Србима приписали. Свестан је Брамерц да би копање по Маркалама довело у питање све лажне оптужбе против српских затвореника из Републике Српске, како из цивилне, тако и војне структуре. Умешала се и Наташа Кандић која забрањује да се извештаји српских и иностраних експерата о злочину на тргу “Капија” разматрају и приме у Суд, чак забрањује да се прочитају! Питам се ко је та индивидуа која се меша у наше животе и с којим правом? Кога она представља? Она представља српске непријатеље, јер из сваке њене речи и погледа куља мржња према Србима.

У овој нашој намученој и сиромашној Србији нема јединства па да се сви скупимо и да заједничким снагама тражимо обнову поступка ДОКАЗАНО невином човеку. Држава Србија мора да заштити свог држављанина, јер има непобитне доказе у својим рукама да генерал Новак Ђукић није злочинац и да његови саборци нису испалили гранату 130 мм на тузланску “Капију”.

За Србе нема правде нигде, а поготову је нема у ЕУ и Хагу, и ако их не штити властита држава, ко ће? Можда НАТО као на Косову и Метохији 2014.? Мало морген, што рекао покојни председник. Само се ваља уздати у себе и сопствене снаге. Другог нам нема. Ми пријатеље на западу немамо и то је аксиом!

Др Мирјана Анђелковић Лукић

ИЗВОР: КОРЕНИ

—————

30.5.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.