ПАТРИОТИЗАМ

С обзиром да посланици и врховне државне институције не поштују Устав, а тиме не поштују народну вољу и народно опредељење, наше је право и обавеза да директно вршимо власт!


Пише: Др Љубомир Т. Грујић
4.6.2017.

***

Поштовани и драги Србкиње, Срби, наше пријатељице и пријатељи, држављанке и држављани Републике Србије других националности,

Обавештавам Вас да, из даље укратко наведених разлога, подржавам и придружујем се следећим позивима и преносим их Вама са надом да ћете им се одазвати:

ПОЗИВ НА ОПШТЕНАРОДНИ БУНТ: 5.јун 2017. у минут до 12 часова испред Народне скупштине Србије

ПОРУКА Остоје Дражића, председника Еколошког покрета Србије ПРОТЕСТНОМ СКУПУ 5.јуна 2017.године – УСТАНИ СРБИЈО!

 

Кратак приказ разлога за масован излазак на тај општенародни скуп сутра:

 • Александар Вучић је својим многобројним противуставним деловањима и актима вишеструко погазио своју заклетву члана Владе:

Заклињем се на оданост Републици Србији и својом чашћу обавезујем да ћу поштовати Устав и закон, да ћу дужност члана Владе вршити савесно, одговорно и предано и бити посвећен очувању Косова и Метохије унутар Републике Србије.

Члан 5 Закона о изменама и допуна Закона о Влади.

 • Народни посланици, прихватајући противуставно и нерегуларно одржане председничке изборе, газећи своју посланичку заклетву: 

Заклињем се да ћу дужност народног посланика обављати предано, поштено, савесно и верно Уставу, бранити људска и мањинска права и грађанске слободе и по најбољем знању и умећу служити грађанима Србије, истини и правди!

2. став члана 17 Закона о Народној скупштини

су му пружили људско и страначко – коалицијско поверење да ће поштовати председничку заклетву коју је положио државаљнима Републике Србије на Уставу, а стекао би се утисак да ју је положио и Богу јер ју положио истовремено и на Мирослављевом јеванђељу (што би требало да несумњиво значи да је његова заклетва искрена, одана, верна, веродостојна):

Заклињем се да ћу све своје снаге посветити очувању суверености и целине територије Републике Србије, укључујући и Косово и Метохију као њен саставни део, као и остваривању људских и мањинских права и слобода, поштовању и одбрани Устава и закона, очувању мира и благостања свих грађана Републике Србије и да ћу савесно и одговорно испуњавати све своје дужности.“

3 и 4 став члана 114 Устава,

те су је противуставно прихватили и противуставно га инаугурисали за предсседника Републике Србије, а тиме и за врховног команданта Војске Србије чији је сваки војник и официр положио војничку заклетву:

Ја (име и презиме), заклињем се својом чашћу, да ћу чувати и бранити независност, сувереност и територијалну целовитост Републике Србије. 

 • Одмах по преузимању дужности и обавеза Александар Вучић је, према извештајима у јавним гласилима, изјавио следеће за Радио Слободна Европа, по свом обичају да странцима говори оно што им је мило, о чему уопште није говорио у својој недемократској председничкој кампањи у којој је деловао супротно члану 1 Устава,рушећи државност Републике Србије јер је немилице експлоатисао положај председника Владе да би узурпирао време на ТВ каналима и емисијама, одузимајући другим председничким кандидатима демократску и уставну могућаност да се равноправно обраћају народу:
 1. да жели да отвори друштвени дијалог о Уставу и односу према КиМ, као и о односу према региону, а који ће да траје три, шест и више месеци.

Он се јавно заклео да ће да поштује и брани Устав такав какав јесте. Овом својом изјавом и намером он почиње да избегава да извршава своје уставне дужности за шта се јавно заклео и тиме крши председничку заклетву, обара њену веродостојност и укида и формалну правоснажност свог инаугурисања за председника Републике Србије. Потврђује да је проглашење њега за председника Републике и суштински и формално ништавно и неважеће.

 1. То су озбиљне, одговорне ствари. И ако можемо ту врсту дијалога да отворимо и са политичким странкама, са политичким представницима, зашто не верским заједницима, цивилним друштвом, невладиним сектором, са свима о томе шта су циљеви Србије, где је њено место у будућности. Када стратешки поставите циљеве, моћи ћете да пронађете пут. 

Он овим својим изјавама покушава да пажњу свих нас усредсреди на промену Устава и државности Републике Србије да би се заборавило на његова обећања која је народу давао у својој кампањи и после свог инаугурисања и на своје обавезе које је прихватио под заклетвом.  Он настоји да избегне да извршава те своје дужности. Шта је од овога он рекао у својој предизборној кампањи? Упоредите ово с оним што је тада говорио.

 1. А то што се ми возикамо овде, а никад не знамо где ћемо се паркирати на крају, то никад не може добро да се заврши. 

То што он нас „возика овде, а никад не знамо где ћемо се паркирати на крају, то никад не може добро да се заврши“ је његово јасно, али несвесно, признање и  упозорење целом народу. 

 1. Али да заборавимо да смо ми једини који одлучују. Да знамо каква је улога Албанаца. Да ствари поставимо у рационалну раван, на национални ниво и да на такав начин о томе разговарамо. Бринем за будућност Србије. И лепо сам јуче рекао: поштујем ја сваку црквену заједницу. Али наш је посао да бринемо о земаљском животу, о неком небеском нека брину неки други. 

Улога Албанаца, као и сваког другог народа, је јасна:

 –     Док су у својој земљи Шиптарији на њиховом језику, тз. Албанији, Шиптари / Албанци су дужни да поштују њен Устав и закон у њој и да не чине било какву агресију или диверзију против друге земље и народа. 

–     Кад су у другој земљи, на пример у Републици Србији, на било ком њеном делу, на пример на Косову и Метохији, обавезни су да поштују Устав и закон те државе домаћина, у овом примеру Републике Србије, и да не чине било какву агресију или диверзију против те земље, значи Србије, и њеног народа, значи против Србског народа и осталих држављана Републике Србије, самим тим укључујући и Шиптаре који поштују Устав и закон Републике Србије. 

Александар Вучић није рекао раније да му то није јасно и да треба да му то буде објашњено. Ово само додатно показује да он не може да буде председник Републике. 

Својом залагањем, инсистирањем да Народна скупштина усвоји 13.01.2013. противуставну Декларацију о договорима са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији, и на основу ње а потпуно супротно Уставу, и Бриселски споразум,  које су руководиоци терористичке шиптарске организације УЧК успоставили мимо Устава Републике Србије, он је њих признао за легитимну власт на Косову и Метохији и одбацио је важење Устава Републике Србије тамо, прихватио је њихову окупацију, прихватио је и подржао да се Срби затворе у гета, поништио је Скупштину КиМ установљену према нашем Уставу, прихватио је, подржао и спроводи уништење јединствености територије, правног, судског, одбрамбеног, енергетског, информацијског, телекомуникацијског, тржишног, царинског, образовног, здравственог система Републике Србије, увођење посебног, шиптарског, царинског печата, успостављање границе усред Србије, одбацио је одредбе Резолуције СБ 1244 да се све шиптарске оружане снаге демилитаризују, да одређен број војног и полицијског људства Републике Србије буде на Косову и Метохији, да се тамо поштује сувереност Републике Србије и њена граница према Македонији, Албанији и Црној Гори, да се обезбеди слободан и безбедан повратак прогнаних лица и породица, њихов миран живот и слободно кретање. Он је у тој Резолуцији прихватио, и овом својом изјавом подржава, да Србија даје нове уступке Шиптарима. Он подржава уништавање србске породице и уставна права родитеља, итд. итд.

 1. Хајде да седнемо да разговарамо, ако можемо да разговарамо. Ако можемо да се договоримо, ми смо нешто урадили за своју земљу.

Ово би било, да је на то мислио, поштено и искрено признање Александра Вучића да није ништа, апсолутно ништа, позитивно урадио за Републику Србију и Србски народ.

 1. Ако пропадне, значи да смо још једном више бринули о земљи својих дедова него о земљи своје деце.

Ово је „ремек дело“ Вучићевог политиканства. Он није објаснио која је то земља наше  деце ако то није земља коју су они успели да поново, уз невероватне жртве и задивљујуће родољубље, ослободе и да је нама независну пренесу и предају с генерацијском обавезом да је пренесемо и оставимо нашој деци и потомству у слободи:

***

АМАНЕТ СРБСКОМ НАРОДУ

Србскa Пoстojбинa,
душa Србскoг нaрoдa,
кoлeвкa србскe културe,
пoнoс србскoг рoдoљубљa,

дух и споменик србскe Вeрe,

ризница србског слободарства,

исконски завет србске храбрости,
зeмљa нaтoпљeнa србскoм крвљу за слободу,

дoкaз србскe човечности и људске сoлидaрнoсти,

симбoл србскe гoстoпримљивoсти и праведности,

стaлнa Пaтриjaршиja Српскe Прaвoслaвнe Црквe и Светосавља,

трајан кaмeн тeмeљaц слoбoдних и нeзaвисних србских држaвa,

KOСOВO и METOХИJA

су били, jeсу и oстaћe нeрaздвojив дeo Србиje.
Ни
je пoстojaлa, нити пoстojи нити ћe бити
личн
oст, гeнeрaциja или гeнeрaциje,

Влaдa или институциja, Прeдсeдник или Moнaрх,
бил
o кo или билo штa, нeкo или нeштo
ни
je биo/билo, ниje и нeћe бити oвлaшћeнo
д
a у имe Србскoг нaрoдa,
у им
e Србиje и/или билo кoje србскe држaвe,
прихв
aти – пoтпишe – дозволи
расрбљавање,
oкупaциjу, чaк oдвajaњe
Koсoвa и/или Meтoхиje oд Србиje.


Свaкo тaквo рaзмaтрaњe, сaгaлaснoст или пoтпис,
свако такво пасивно или активно прихватање
je билo, jeстe и билo би нeустaвнo и нeвaжeћe,
и н
eприхвaтљив aкт нaциoнaлнe вeлeиздaje.

 

ОСЛОБАЂАЊЕ СРБА И ОБНАВЉАЊЕ

СРБСКИХ СВЕТИЊА И ИМАЊА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

JE СВЕТИ ЗАДАТАК СРБСКОГ НАРОДА.

 

Србски рoдитeљи, бaбe и дeдe, србски прeци
живим и будућим србским г
eнeрaциjaмa.

 

Свако ко тражи другу земљу, ван Републике Србије, за себе и своју породицу може слободно да се обрати тој земљи за пријем и може несметано да напусти Републику Србију, несметано ако је измирио све своје обавезе према њој.

 1. Овим својим изјавама Александар Вучић не само да је погазио и своју председничку заклетву и поништио и формалну снагу и вредност свог инаугурисања, већ је дубоко оскрнавио Мирослављево јеванђеље.
 • Деловањима супротно Уставу, те гажењем својих заклетви, Александар Вучић је и као председник Владе, и сада као проглашени Председник Републике, сваком држављанину, свакој државној институцији и сваком државном органу давао пример непоштовања Устава, а а сваком војнику и официру давао и дао подстрек гажења војничке заклетве!
 • Ми, држављани Републике Србије смо извор и носилац њене суверености (члан 2 Устава) и своју, народну, власт остварујемо референдумом, народном иницијативом, и преко својих изабраних предаставника (члан 3 Устава).
 • Одлучујућа већина наших народних посланика је показала да им је верност, оданост, послушност према Александру Вучићу важнија од поштовања Устава и од њихове заклетве народу.
 • Уставни суд се сам прогласио да није меродаван за оцену општих политичких (нпр. Бриселски споразум) или општих правно-политичких (нпр. Пријава за учлањење Републике Србије у Европску Унију) аката (иако се сматрао меродавнима да у оцени Бриселског  споразума утврди да он представља: “политичку „подлогу” за доношење одговарајућих општих правних аката од стране надлежних органа и у прописаној процедури,“ при чему уопште не спомиње Устав!).
 • С обзиром да већином наши народни представници – посланици и врховне државне институције, не поштују Устав, а тиме не поштују народну вољу и народно опредељење, наше је право и наша је обавеза да директно вршимо власт што ћемо почети да чинимо ако масовно учествујемо и подржимо општенародни скуп сутра, 5. јуна пред Народном скупштином.

 

Др Љубомир Т. Грујић,
редовни професор у пензији
Џона Кенедија 31/15
11070 БЕОГРАД
http://www.ssssseternal.org

3 replies »

 1. С обзиром да већином наши народни представници – посланици и врховне државне институције, не поштују Устав, а тиме не поштују народну вољу и народно опредељење, наше је право и наша је обавеза да директно вршимо власт што ћемо почети да чинимо ако масовно учествујемо и подржимо општенародни скуп сутра, 5. јуна пред Народном скупштином.
  ………. власт остварујемо референдумом, народном иницијативом, и преко својих изабраних представника (члан 3 Устава).
  ++++
  Наше је право и наша је обавеза да директно вршимо власт !
  Лепо речено,
  Ја нисам правник, ( а није ни предлагач ове иницијативе ) али као онај ко сигурно жели што бржи одлазак у Забелу свог овог шљама који се накотио од 5 октобра било би неопходно, да нас уважени професор у пензији као грађане овог логора који неки још увек недовољно информисани зову државом, обавести како, и на који начин ( верујем да предлагач иницијативе ) мисли само на правно легалан и законит начин, да то и остваримо ?
  Да, ми грађани преузмемо ову земљу, зато што је то наше право и наша обавеза да директно вршимо власт.
  И да нам то само на једном простом примеру, рецимо једног малог насељеног места са 10.000 становника, практично објасни. А када ту из локалне самоуправе истерамо: председника општине са сарадницима кога је ту поставила садашња власт, па запослене, велики број оних који су до јуче носили канте са лепком и плакате странке, велики број оних на платном списку које нико и не види на радном месту а сваког месеца им иде плата на текући рачун.
  Запослене ове власти, која по службеној дужности са пуно воље и елана, уништава већину грађане наше јадне, опљачкане и окупиране домовине, а које ћемо ми заменити оним кадровима који имају право и обавезу да директно врше власт.
  Наравно у интересу свих грађана па и њих које смо истерали.
  Да имамо, наравно и спреман одговор, када ови бедници на власти, после првог телефонског позива бившег председника општине, пошаљу два батаљона специјалаца до зуба наоружаних и спремних да нама и нашој јадној дечици пусте крв на лицу места.
  Нама, који смо користили наше законско право и вршили директну власт као своју законску обавезу.
  За почетак !
  А после тога, као успешан пример целој Србији, да кренемо редом и на престоницу, тај центар криминала, корупције и сатанизма.
  Захваљујем на одговору предлагачу иницијативе.

  Свиђа ми се