АКТУЕЛНО

Хаг: Србима 1.000 година робије, па кључ у браву


Да ли је Трибунал у Хагу, који са радом престаје 31. децембра, испунио циљеве због којих је основан? Томановић: Ни један задатак није испуњен. Лукић: Највећа грешка Сребреница. Од 161 оптуженог више од половине Срби

У дану када Срби буду славили једну од својих најзнаменитијих слава – Светог Николу Чудотворца, Никољдан, 19. децембра ове године, светске бирократе, судије и тужиоци свечаном церемонијом и закуском обележиће крај рада Хашког трибунала. Петнаест дана раније ће и Уједињене нације “одати почаст” крају рада институције коју су основале 1993. године да пресуди актерима сукоба на Балкану.

Последњег дана ове године званично се спушта завеса на фарсу да балканским народима “цивилизовани свет” покаже шта је правда. Хашки трибунал ставља кључ у браву. Епилог?

Оптужено је 161 лице, од којих је више од половине Срба. Када се саберу казне затвора, Србима је “припало” више од хиљаду година робије. Хаг је прогутао и многе српске главе – тамо је умро Слободан Милошевић не дочекавши крај процеса, у притворским јединицама умрла су још четири Србина, неки су преминули по разним казаматима…

Генерал Војске Републике Српске Здравко Толимир

Адвокат Зденко Томановић, који је у Хагу бранио Слободана Милошевића, јасан је у својој оцени:

– Ниједан од задатака због којих је формиран Хашки трибунал није испуњен. Није допринео суочавању са прошлошћу. Није допринео ни успостављању поверења и сарадње у региону. Напротив, од почетка рада продубљује неспоразуме. Ни жртве нису добиле сатисфакцију. А, на крају, Трибунал није ни светској јавности послао поруку како би требало да изгледа међународна правда.

Ништа боље мишљење о раду Суда нема ни Бранко Лукић, адвокат Ратка Младића.

– Трибунал није тежио да утврди истину. Настојао је да осуди и оптужи, односно да победи у утакмици у којој су највећи губитници Срби јер их је највише и оптужено и осуђено – каже Лукић за наш лист.

У суду очекују да до краја децембра буду окончани поступци против сваког од 161 лица против којих су подигнуте оптужнице.

– Оно што је сигурно јесте да ниједан од преосталих предмета неће бити пребачен на националне судове у државама насталим на подручју бивше Југославије – каже за “Новости” Ненад Голчевски, портпарол судских већа и секретаријата Међународног кривичног суда за бившу Југославију (ММСЈ).

Суд ће наставити да ради преко такозваног Механизма суда (ММКС). Како ће Механизам функционисати објашњава нам Бранко Лукић:

– Он ће одлучивати о жалбама или помиловањима оптужених који издрже две трећине казне. Механизам ће бити у истој згради у Хагу, Теодор Мерон ће остати председник, али ће судије радити по позиву. Судије неће као до сада бити стално запослене, већ ће бити формиран списак на коме ће се наћи и нове судије и они који су до сада радили. Њих ће Мерон позивати по потреби. Плаћаће их, као и до сада, Уједињене нације.

Пре 24 године Уједињене нације формирале су Хашки трибунал да донесе правду жртвама и помири завађене народе у региону… Убрзо је постало јасно да има пре свега политичку улогу да зе сва недела окриви једну страну у сукобу – Србе.

Трибунал је на свој списак тражених ставио цео војни и политички врх Србије и Републике Српске. Србија је од Видовдана 2001. године, када је изручен Слободан Милошевић, тамо послала још једног свог председника – Милана Милутиновића, затим председника РС Радована Караџића, председнике влада, начелнике генералштабова, министре унутрашњих послова, и многе друге политичке, војне и полицијске руководиоце високог ранга… Последњи “велики улов” Хашког суда био је Ратко Младић, који је изручен 2011. године…

Од других народа укључених у сукобе у Хаг су доспевале углавном вође паравојних и терористичких организација, који би, по правилу, били оптужени за нешто што нису урадили и – пуштани су на слободу. Списак је дугачак и пун звучних имена – Насер Орић, Рамуш Харадинај, Анте Готовина, Младен Маркач… По правди Хашког трибунала они су – невини.

Где је Трибунал највише погрешио?

– Сребреница је највећа грешка Трибунала – сматра Лукић. – Постоји пет различитих цифара када је реч о броју жртава у Сребреници. То је неозбиљно.

Зденко Томановић наводи да је у Трибуналу доминирала мегаломанска потреба да се у судници улази у питање колективне и политичке одговорности и да се разреше сва спорна питања рата у бившој Југославији – и политичка, и морална, и правна, и историјска, и културолошка…

– Покушали су да толико радикално прошире индивидуалну одговорност да су је често изједначавали са одговорношћу државе – каже Томановић за наш лист. – Покушавали су кроз деформисање појма командне одговорности да субјективну одговорност изједначе са објективном. Покушали су да кроз форму заједничког злочиначког подухвата учине одговорним појединце за све последице које носи рат.

Осим тога, каже Томановић, у најскупљој институцији међународног кривичног права поништена су или избледела бројна права многим притвореницима, а међу њима и најважнијем – Слободану Милошевићу, коме је било ограничено и право да се лечи.

– Била је видљива потреба да Трибунал формира, а онда наметне колективно сећање на рат у бившој Југославији по мери хашке истине, а да онда забрани да било ко и било када доведе у питање тако наметнуто сећање – каже Томановић.

фото: ФАКТИ

 

 

Један број оптужених и осуђених Срба успео је преживи хашку правду. Након издржане две трећине казне изашли су на слободу.

Један од њих је и бивши официр ЈНА Веселин Шљиванчанин, који каже:

– Наслушао сам се много неистина и лажи, нагледао се неправде, видео како притискају сведоке… Ипак, било је ту и добрих судија који нису подлегали притисцима, па је моја пресуда колико-толико поштена.

Као највећу замерку Трибуналу Шљиванчанин наводи што је оптужио и осудио људе који су бранили државу и поштовали заклетву коју су дали, док су они који су ту заклетву прекршили остали ван домета хашке правде, а у својим народима постали хероји.

Да суд није испунио свој циљ сматра и Расим Љајић, дугогодишњи председник Националног савета за сарадњу са Хагом.

– Учинак суда је мршав – каже Љајић за “Новости”. – Један циљ је био да починиоци најтежих кривичних дела буду кажњени, а многи су на слободи. Други циљ је био да жртве добију неку сатисфакцију, али ако питате њихове породице, ни оне нису задовољне, а ни трећи циљ – помирење у региону – није достигнут, јер су народи међусобно удаљени светлосним годинама.

ПРОЦЕСИ КОЈИ СУ У ТОКУ

ТРЕНУТНО, једна особа чека изрицање првостепене пресуде и то је Ратко Младић – каже Ненад Голчевски, портпарол судских већа и секретаријата Међународног кривичног суда за бившу Југославију (ММСЈ). – Изрицање жалбене пресуде Трибунала чекају Миливој Петковић, Слободан Праљак, Јадранко Прлић, Берислав Пушић, Валентин Ћорић и Бруно Стојић. На почетак поновљеног суђења чекају Јовица Станишић и Франко Симатовић, поступак против Радована Караџића је тренутно у жалбеној фази пред Механизмом суда, а Мићо Станишић и Стојан Жупљанин, који су осуђени пред Жалбеним већем МКСЈ, тренутно чакају на пребацивање у државу у којој ће служити казну.

У СРБИЈИ КАНЦЕЛАРИЈА УМЕСТО САВЕТА

Влада Србије основала је 2004. године Савет за сарадњу са судом у Хагу, а на његовом челу од тада до данас је Расим Љајић. Савет још увек формално постоји, али не функционише у ранијем обиму. Сада бригу о сарадњи са Трибуналом води Канцеларија при Министарству правде.

ИЗВОР: НОВОСТИ

—————

5.6.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

3 replies »

 1. Да не буде забуне.“Суд “ у Хагу основале су НАТО чланице по унапријед припремљеном сценарију да се уради оно што је био циљ те организације од разбијања Југо-Славије па до рушења и комадања Србије.Цијели тај процес контролисале су САД ,Њемачка и Велика Британија.То је једна челична спрега неоколонијализма и најжешће форме фашизма,који бухвално цвјета у ЕУ.Наравно то се није могло направити без сарадње са њихобим агентима и организаторима у Југо-Славији и Србији.За Југославију су имали кључне људе-генерале.У Србији су имали пету колону коју су они направили.У томе се посебно истичу Тадић,Ђинђић,Шутановац,Перишић и још много других, који су сви прошли некажњено.Наши генерали и остали ,нијесу ишли са тенковима и авионима на Њемачку , В. Британију и САД да тамо гранатирају и бацају бомбе, уништавају инфра структуру,руше болнице и телевизијске торњеве, убијају људе, дјецу и трудне жене касетним и радиоактивним бомбама, већ су бранили свој народ и своју државу од опасног агресора који је подмукло без дозволе Савјета безбедности бомбардовао цијелу Србију ибацио 200.000.тона експлозива укључујући, графитне бомбе, биолошке,бомбе и радиоактивне бомбе.Користили су и данас користе специјално оружје ХАРФ које изазива поплаве и оркане и пробали га и још увијек пробају на нама.Силовање једне мале Европске земље са само 9000.000 становника трајало је пуна три мјесеца и било је укључено 19 земаља (мала Милица и 19 разбојника).Данас нас силују психолошким и биолошким и дипломатским ратом.Диктирају нам начин понашања и праве од нас на силу хомосексуалце и и полу свјесне људе,разваљују породицу, диктирају школство,отровне вакцине и лијекови,несигурна храна пуна пестицида и стероида. Генерал Ратко Младић и Радован Караџић криви су само зато што су анти фашисти и што су бранили биолошки опстанак свога Српског народа од неоколониста и фашиста.

  Свиђа ми се

 2. борис францетић тадић ЈЕ СВЕ СРБЕ УХАПСИЈО И ПОСЛАО У ха ДА ИМ хазари СУДЕ НЕМАМО МИ НА ЖАЛОСТ ВИШЕ ПУНИШЕ РАЧИЋА ДА ИХ СВЕ ПОБИЈЕ ОНА кандић ШАМАРА ЧИЧУ СА КОСОВА МЕТОХИЈЕ ШТО НЕ ДИГНЕ РУКУ НА МЕНЕ ? СЛОМИЈО БИ ЈОЈ ОБЕ РУКЕ ДА СЕ ТАКО МУЧИ ДОК НЕ ЦРКНЕ А ПУНА ЈЕ СРБИЈА издајника ТУЖНО

  Свиђа ми се

 3. „…Пре 24 године Уједињене нације формирале су Хашки трибунал…“
  Poštovana redakcijo, ovo nije istina. Navodeći neistinu, dajete legitimitet mafijskom „sudu“. UN nemaju I nikad nisu imale mandat za ustanavljanje „ad hoc“ kaznenih tribunala. Potrebna je OBVEZNA rezolucija SB UN. Nisu je imale. Zato je tzv. „ICTY“ od samog početka bio nelegalan „sud“ koji funkcioniše na principu „KADIJA TE TUDI, KADIJA TI SUDI „. Gospoda Slobodan Milošević I Dr. Vojislav Šešelj bili su u pravu. Nemojte to raditi, ne pomažete nikome, već odmažete.

  Свиђа ми се

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.