АКТУЕЛНО

Најбољи научни рад прошле године: Вучја јабука (Aristolochia clematitis) трује бубреге


Стручни рад др Николе Павловића из Ниша и др Чан Вана из Хонгконга проглашен за најбољу научну публикацију на свету о узрочницима балканске ендемске нефропатије

Значајно научно дело које говори о вишегодишњим истраживањима узрока оболевања бубрега у појединим земљама југоисточне Европе, односно о балканској ендемској нефропатији, проглашено је најбољим на свету у прошлој години. Ово признање Међународна асоцијација научних издања и публикација из САД доделила је су доц. др Николи Павловићу из Ниша и проф. др Чан Вану из Хонгконга.

За ово бубрежно обољење, регистровано први пут педесетих година прошлог века на просторима бивше СФРЈ, Бугарске и Румуније, донедавно узрок није био познат.

– Највише напора да се утврде узроци оболевања бубрега на балканским просторима до сада је уложено управо у нашој земљи, посебно на Медицинском факултету Нишког универзитета. Још је проф. др Спира Страхињић, као пионир и један од најупорнијих медицинских стручњака у овој области, са великим бројем сарадника настојао да открије карактеристике овог обољења и због чега се јавља. За пацијенте нема другог решења него да користе хемодијализу или буду упућени на трансплантацију овог органа. Болест је одавно окарактерисана као фамилијарна јер најчешће од ње оболева велики број чланова појединих породица на српском и подручју још неких земаља овог дела Европе. Претходних деценија утврђено је само да се ендемска нефропатија највише јавља на југу и југоистоку Србије на нишком и лесковачком подручју, у околини Ћуприје и Параћина, као и у општинама Лазаревац, Лозница, Пожаревац, Кладово и Неготин – каже др Павловић.

Научни рад публикован прошле године проглашен је најбољим због открића на који начин становништво бива изложено токсичним састојцима једне коровске биљке за коју се сада, каже др Павловић, може са великом сигурношћу да тврди да је главни узрочник ендемске нефропатије.

– Реч је о биљци – корову, у народу познатом као вучја јабука (Aristolochia clematitis) која ствара најнефротоксичније и најканцерогеније супстанце до сада описане у природи, односно „аристолохичне киселине”. Истраживањима смо открили да након труљења вучје јабуке настаје јако таложење отрова у земљи, а тај отров касније апсорбују повртарске биљке или житарице, чиме се контаминирају пољопривредни производи који се користе у људској исхрани. На основу овог открића могу се предузети све неопходне мере превенције на подручјима где се развија и расте ова коровска биљка, самим тим и да се узрочник ендемске нефропатије потпуно елиминише, каже овај научни радник из Ниша.

Треба свакако рећи да је још пре скоро пола века проф. др Миленко Ивић са Медицинског факултета у Нишу упозорио на опасне последице тровања вучјом јабуком, али да се после његових научних истраживања и сазнања све доскора ништа није предузимало. Тек после упорног рада на откривању узрочника ове тешке и често погубне болести коначно је утврђено да отрови који настају труљењем вучје јабуке, по свему судећи, изазивају балканску ендемску нефропатију. Зато је научни рад доц. др Николе Павловића и проф. др Чан Вануа и проглашен најбољим у претходној години.

 

ИЗВОР: ПОЛИТИКА

***

ФБР ДОДАТАК

Погледајте објаву о НАЈБОЉЕМ РАДУ ОВДЕ кликом

или отворите ПДФ

————————

7.6.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

4 replies »

  1. Не спорим да су наведени доктори написали научни рад којим доказују опасност од продуката труљења ове биљке. Молим аутора чланка да наведе упутницу ка научном раду како би се ближе упознали са истим. Овако је текст само „рекла, казала“. Недавно је један доктор и професор на Медицинском факултету у Нишу тврдио да је радијација коју су по Србији посејали НАТО злочинци потпуно безопасна. Ја му нисам поверовао.

    Свиђа ми се