АКТУЕЛНО

Др Бјерн Дитлеф Нистад: Јакобинска демократија


Пише: доктор историје Бјерн Дитлеф Нистад
Калеидоскоп: 8. јун 2017.

 

Борба за превласт којој смо данас сведоци у САД, показује колико је демократија нефункционална на Западу. Амерички народ је изабрао Доналда Трампа за свог председника. Још пре него што је приступио овој функцији, он је био изложен систематској подривачкој кампањи омаловажавања свега чега се ухвати што га је натерало да се после избора ослободи централних сарадника и да одустане од више предизборних обећања.

Демократија значи поштовање воље народа, индиректно речено -народ управља. То би требало да значи да председнички кандидат или партија који су победили на изборима треба да има велике шансе да спроведе своја обећања. Кроз те постигнуте резултате народ може да се оријентише пред следеће изборе. Но, тако више није у западњачким демократским системима. Капиталистички интереси, моћне организације и ништа мање водећи медији мају пуну слободу да критикују, сумњиче и саботирају председничког кандидата и политику водеће партије. Народ учи да мањина има могућност да се супротстави спровођењу воље већине што је основна особина демократије. Опасно је ако се воља већине умањи и дозволи мањини да влада.

Резултат свега овога је да обични људи практично немају никакву могућност да реализују своје интересе уз помоћ гласачких листића. Ако један председнички кандидат или партија угрозе интересе привилегованих мањина, и против свих предвиђања победи на изборима, може мањина због контроле над медијима и због способности да манипулише становништвом, спречи реализовање воље народа у пракси.

фото: peacekeeper.ru

Једно поређење САД и Европе са Путиновом Русијом може да буде корисно. Против Трампа је највећи део елите и медија. Резултат тога је да је он принуђен да комуницира са народом преко свог „твитера“. Његова моћ је значајно редукована масовним ширењем лажи преко медија, судија и државног апарата над којима он нема контролу. Да Трамп реализује своја изборна обећања је врло сумњиво у таквим условима. У Европи је народ у више земаља гласао против давања већих овлашћења ЕУ, но елите које контролишу медије су успеле да изнуде нова гласања да би грађење ЕУ могло да се настави.

Супротно овоме, Путин је после преузимања власти 2000. године ограничио власт олигарха и преузео контролу над медијима. После тога је преузео контролу над државном економијом уз помоћ 70-80 % народа само захваљујући контролом над националним ТВ каналима.

У односу на плуралистичку власт и заштиту мањина требало би САД и остале земље Запада да буду више демократске него Путинова Русија. Ако се демократија дефинише као воља већине да реализује своју вољу, онда је Путинова Русија далеко демократскија од Западних демократија.

У многим земљама Запада расте сумња према демократији и етаблираним партијама зато што обични људи доживљавају да се њихове жеље и забринутост не чују. Да би демократија могла да преживи као форма руковођења, морала би да се реформулише у правцу такозване Јакобинске демократије, демократије која се реализује кроз вољу народа. Народ мора да доживи да је могуће побољшати свој живот изласком на изборе. Тада би дошла до изражаја воља већине – плурализам, док би воља мањина дошла у други ред.

 

За СРБски ФБРепортер са норвешког превела: СЗМ

——————-

9.6.2017. приредила уредник Биљана Диковић