АКТУЕЛНО

Студенти Београдског универзитета направили нову формулу – Road Arrow Belgrade


фото: ФБ страница Drumska Strela – Road Arrow Belgrade

Студенти Београдског универзитета направили су шесту по реду формулу која је недавно свечано представљена у амфитеатру Машинског факултета.

Тим Друмска стрела основало је 2010. године 12 студената Машинског и Факултета организационих наука. Екипа младих људи је из године у годину расла, обнављала се и примала колеге с других факултета који су својим знањем унапређивали нове моделе болида. Данашња екипа броји више од 60 људи.
Прву формулу направили су 2012, с којом су се такмичили у Италији и у Великој Британији, с највећим светским тимовима.

Болид спреман за такмичење: Презентација на Машинском факултету

– Директори великих компанија попут Ербаса (Airbus) и Мерцедес Бенца (Mercedes-Benz) лично су посетили бокс нашег тима те 2012. Били су импресионирани чињеницом да је један мали тим из Србије успео да за годину дана од концепта возила створи компетитиван болид, без претходног такмичарског искуства. У сезони 2013. подигли смо израду и дизајн возила на још виши ниво. Тада смо отишли на три такмичења, а у Италији смо освојили 10. место у конкуренцији од 43 универзитетска тима из целог света – каже за „Вести“ вођа овогодишњег тима Страхиња Здравковић.

Годину дана касније, нова формула је била још напреднија. Како објашњавају, главну иновацију је представљао усис варијабилне геометрије, као и аеро пакет. Возило из 2014. премијерно је приказано у Аустрији, на чувеној стази Ред бул ринг. На другом такмичењу, на Аутодромо „Рикардо Палети“, тим је заузео 15. место у конкуренцији од 44 екипа.

фото: ФБ страница Drumska Strela – Road Arrow Belgrade

– Сезона 2015. била је једна од најуспешнијих за тим Друмска стрела. Аеро пакет је унапређен и урађено је тестирање истог у аеро-тунелу, а педал бокс и систем за управљање су омогућили возачу много бољу контролу возила на стази. Труд се исплатио јер већ на првом такмичењу, одржаном на стази Аутодромо мост у Чешкој, тим заузима фантастично четврто место у најзахтевнијој дисциплини, трци издржљивости. Те године, Друмска стрела се нашла на деветом месту у генералном пласману, што представља највећи успех до тада, и обезбеђује тиму титулу најбољег у региону – каже Страхиња.

Он истиче да су прошле године направили карбонски волан, први пут на овим просторима, а модел за 2017. је најнапреднији до сада.

– Овај пројекат из године у годину постаје све захтевнији и обимнији. Све што је направљено плод је рада садашњег тима, али и напора и труда свих студената претходних година који су радили и градили темеље. Ми смо учили на њиховим грешкама, слушали њихове савете, и овде не бисмо били да није било њих. Анализирајући резултате претходних возила, правили смо план за ово возило које данас представљамо. Радили смо на смањењу масе возила, на развоју технологије. Студенти Технолошког факултета су се бавили развојем материјала. Такође је електроника значајно унапређена. Током трке ћемо моћи да се чујемо с возачем, што је новина. Овај пројекат је толико озбиљан, да ми заправо функционишемо као компанија од више од 60 људи – рекао је Страхиња.

Он додаје да се тим спрема за три такмичења – у Италији, Чешкој и Немачкој.

Померање граница

У улози ментора екипе талентованих младих људи нашао се професор Машинског факултета проф. др Александар Вега.

– Нисам желео да им много да сметам. Ускакао сам само да им помогнем онда кад им је моја помоћ била потребна. Ова деца раде једну фантастичну ствар за овај град, за ову земљу, за све нас. Они су дали прави пример како треба да функционише предузетништво у овој земљи. Имају знање, које су претворили у производ, који их је уврстио у елиту. Ми тренутно живимо у времену када постоје паралелни светови. У једном имате оне који своју величину граде на маркетингу, и имате ову децу која своју величину граде знањем. Друмска стрела је доказ да када нешто много волите границе се померају онолико колико то јако желите – рекао је др Вега.

Од ове године, овај тим је добио подршку града Београда. Декан Машинског факултета је истакао да је ова форума доказ да млади људи могу да учине невероватне ствари ако за то добију подршку.

фото: ФБ страница Drumska Strela – Road Arrow Belgrade

„Крчка“ се електрично возило

Следећа станица за коју се Друмска стрела припрема јесте развој електро-возила. Током 2016. године, развили су концепт таквог возила, који је освојио треће место на такмичењу у Италији.
– Мислим да ми то можемо. Имамо капацитете и верујем да ћемо моћи проширимо тим, како би још студената добило прилику да развија своје знање. За развој таквог возила потребна нам је велика финансијска подршка, али ми верујемо да ћемо, као и до сада, успети да реализујемо све замисли – закључио је Страхиња Здравковић.

фото: ФБ страница Drumska Strela – Road Arrow Belgrade

Рађање стручњака

Тим Друмска стрела функционише попут озбиљне компаније у области производње аутомобила. Чине га студенти Машинског, Електротехничког, Технолошко-металуршког, Саобраћајног, Физичког, Економског факултета, Војне академије, Факултета организационих наука и Факултета примењених уметности. Они су подељени у шест мањих тимова и, како сви истичу, функционишу као једна врло компактна целина.
– Имамо тимове за аеродинамику и дизајн, за шасију и ослањање, за погон и електронику, за материјале, за електропогон, тим за маркетинг и спонзорства. Свака екипа је неопходан да би смо добили овакво возило какво је данас пред нама. Ми смо једна велика породица која рађа стручњаке – каже Игор Гочанин, организатор пројекта.

ИЗВОР: ВЕСТИ

—————-

12.6.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »