АКТУЕЛНО

УПОЗОРЕЊЕ СТРУЧЊАКА И ЛЕКАРА: ВЕЛИКА ОПАСНОСТ ИЗ ВИНЧЕ – Канцерогени дим угрожава 500.000 људи!


ФОТО: КУРИР

Гасови који се ослобађају са сметлишта су веома опасни по здравље јер садрже канцерогене агенсе, кажу стручњаци 

Више од 500.000 грађана Београда у озбиљној је опасности од канцерогених материја које већ данима удишу због пожара на дивљој депонији у Винчи, упозоравају стручњаци и лекари.

Због метана и отпада који већ три недеље гори на дубини од 30 метара градом се шири неподношљив смрад, а посебно је угрожено здравље становника Палилуле, Гроцке, Звездаре и Вождовца, којих је око пола милиона.

Нема мерних уређаја

И док су надлежне службе данима објашњавале грађанима да дим који их гуши није опасан, декан Хемијског факултета проф. Иван Гржетић открио је да су материје које се ослобађају и испаравају заједно с топлим гасовима који избијају на депонији веома опасни по људско здравље.

– Наша несрећа је што се унутар тих гасова налазе бројне канцерогене супстанце и супстанце опасне по људско здравље као што су полихлоровани дибензофурани или дибензодиоксини. Дакле, то могу да буду полихлоридна и ароматична једињења и врло је вероватно да их има – наводи Гржетић и напомиње да Србија нема специјалне уређаје којима се мере концентрације ових опасних супстанци.

Председник Друштва за борбу против рака, проф. др Слободан Чикарић потврдио је да те супстанце спадају у групу канцерогених агенаса и да су опасне по здравље.

Ватрогасци без решења

– То јесу канцерогене материје, а у којој мери ће утицати на здравље људи зависи од тога колико ће се ширити по околини и колико дуго ће то трајати – рекао је Чикарић за Курир.

Пожар на депонији почео је 18. маја, али из Градског штаба за ванредне ситуације нема назнака када ће пожар бити угашен.

Градски завод: ЗАТВОРИТЕ ПРОЗОРЕ И НЕ ИЗЛАЗИТЕ

Градски завод за јавно здравље Београд саопштио је да последњих дана није констатовано прекорачење загађујућих материја у ваздуху, али се грађанима препоручује да се повуку у затворен простор и затворе прозоре кад осете непријатан мирис:
– Посебна пажња усмерена је на насеља Лешће, Вишњичка бања, Вишњица, Роспи ћуприја, Карабурма, Крњача, Котеж, Борча, Миријево, Звездара, али и на остале делове града који могу бити под утицајем. Досад предузете мере за сузбијање дима с депоније Винча нису дале резултате који би утицали на побољшање квалитета ваздуха на појединим локацијама. 

ЧИЊЕНИЦЕ:
Тегобе које се могу јавити

 • Пецкање, свраб, сузење очију
 • Надржај респираторних органа са кијањем, кашљањем
 • У тежим случајевима и отежано дисање услед дужег боравка на отвореном

Опасности

 • Диоксини су изузетно токсични и могу да изазову проблеме у репродукцији и развоју
 • Могу да оштете имуни систем, ометају рад хормона
 • Могу да изазову канцер

ИЗВОР: Курир / М. Б. – Ј. П.

—————–

12.6.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

3 replies »

 1. Živeći ceo mandat u Vučićlendu video sam šta se sve radi pa sumnjam da debonija nije namerno zapaljena da se napravi „malo mesta“ kao što sumnjam da se ne može ugasiti. Parice u nečijim džepovima su u pitanju.

  Свиђа ми се

 2. Министар пољопривреде и заштите животне средине Бранислав Недимовић – где је? Ћути пацов бирократски!

  Свиђа ми се