АКТУЕЛНО

Резолуције о Србији и Косову и Метохији пред ЕУ парламентом


Расправа о нацртима резолуција о Србији и Косову и Метохији, који су прошли два читања у Одбору за спољне послове ЕП, почеће данас у Европском парламенту.

Расправа је већ два пута одлагана, а гласање о тим резолуцијама најављена је за среду. Први пут расправа о резолуцијама је одложена због председничких избора у Србији, који су одржани 2. априла, а други пут због Приштине, односно такозваних ванредних парламентарних сепаратистичких избора на Косову и Метохији, који су одржани у недељу.

Резолуција о Србији, коју би Европски парламент требало да усвоји у среду, указује на напредак који је земља постигла у области економских реформи, сарадње у региону и преговора о чластву у ЕУ.

У тексту известиоца Дејвида Мекалистера, који је претходно усвојио Спољнополитички одбор ЕП, закључује се да се Србија налази на правом путу приближавања ЕУ.

„Европски парламент поздравља истрајно ангажовање Србије на путу укључивања у ЕУ и њен ангажован, опипљив и добро припремљен приступ преговорима“, стоји у нацрту Резолуције о Србији о којој ће се расправљати на пленаром заседању Европског парламета у Стразбуру.

Поред почетне оцене да је Србија у 2016. години отварањем поглавља 23 и 24, која се односе на владавину права, покренула „кључна поглавља у приближавању ЕУ“, у тексту Нацрта позива се и на отварање „додатних поглавља која су технички спремна“.

У међувремену је прихваћено 13 компромисних амандмана на Мекалистеров извештај, од којих је један поднео и сам известилац.

Амандманом Дејвида Мекалистера тражи се да се новим чланом констатује да је бивши премијер Александар Вучић са 55,08 одсто гласова изабран за председника Србије на изборима, које је надгледала мисија ОЕБС-а.

Међу амандманима је и онај који су упутили посланици Савеза либерала и демократа за Европу (АЛДЕ) Иво Вајгл из Словеније и Јасенко Селимовић из Шведске, а односи се на процес помирења у региону.

Тим се амандманом, наиме, захтева од Србије и земаља региона да се фокусирају на помирење, пре свега кроз културне пројекте који се баве скоријом историјом и који промовишу заједничко разумевање историје, као и на побољшање јавне и политичке културе толеранције, инклузије и помирења.

ФБР КОМЕНТАР:

Један од амандмана ЗАХТЕВА ОД СРБИЈЕ ЗАЈЕДНИЧКЕ КУЛТУРНЕ ПРОЈЕКТЕ ТОЛЕРАНЦИЈЕ, ИНКЛУЗИЈЕ И ПОМИРЕЊА (!?!)
ДРУГИМ РЕЧИМА: МИ СМО ВАС ТУКЛИ, УБИЈАЛИ, ПРОТЕРИВАЛИ, ЗАТИРАЛИ ВАШЕ ТРАЈАЊЕ НА СВИМ ПРОСТОРИМА ОДАКЛЕ СМО ВАС ИСТЕРАЛИ,
А САД ЛЕПО СВЕ ДА ЗАБОРАВИТЕ И ДА СЕ ФОКУСИРАТЕ НА САРАДЊУ СА НАМА, СРАМ ВАС БИЛО КАКО МОЖЕТЕ СВИХ МРТВИХ КОЈЕ СМО ВАМ УБИЛИ ДА СЕ СЕЋАТЕ, ВАШИХ ИМАЊА И КУЋА ИЗ КОЈИХ СМО ВАС ОТЕРАЛИ, А КОЈЕ СМО ВАМ СПАЛИЛИ ИЛИ СРУШИЛИ, ГРОБЉА КОЈА СМО ВАМ ПРЕОРАЛИ..

Амандман аустријске посланице Улрике Луначек, која је и потпредседник ЕП и известилац ЕП за Косово, а који је поднела с колегом Игором Шолтесом из Словеније, изражава се забринутост због извештаја Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ о томе да је од НАТО бомбардовања број смртних случајева у вези с леукемијом, као и број новооболелих, значајно порастао.

Амандманом се од Европске комисије захтева да подржи даља истраживања у том смислу, али и да се испита могућност пружања адекватне техничке и медицинске помоћи како би се власти у Србији избориле са тим проблемом.

Иначе, Резолуцијом се од Србије тражи веће залагање у областима борбе против корупције, промоције независног судства, заштите слободе медија и мањинских прва као и наставак нормализације односа са самопроглашеним Косовом.

У текст Резолуције о Србији о коме ће посланици Европског парламета гласати у среду наводи се да је у Србији у 2016. години примећен напредак у области реформе правосуђа, али и наглашава да „независно судство још није осигурано у пракси“.

Истовремено се изражава забринутост због недостатка напретка Србије у борби против корупције, позива на примену националне стратегије у овој области, као и усвајање закона о Агенцији за борбу против корупције. Европски парламент поздравља и напредак који је Србија остварила у области борбе против организованог криминала, али се од власти у земљи посебно тражи „брзо расветљавање случаја Савамала“.

Србија се позива да обезбеди примену законодавства у областима образовања националних мањина, употреби језика, њиховој заступљености у јавној администрацији, као и приступ медијима и верским службама на језику мањина. Као област где напредак није остварен, Европски парламент наводи медијске слободе и слободу изражавања у Србији.

Понавља се захтев ЕУ да се истраже случајеви напада на новинаре и медије, као и да се обезбеди транспарентност власништва у медијском сектору.

Србија је у Нацрту резолуције Европског парламента добила врло позитивну оцену када је реч о побољшању економске ситуације у земљи (?), начину решавања избегличке кризе (!), као и похвале за конструктивну сарадњу у региону (пристаје на све што јој ЕУ нареди – иако је то у супротностима са национлним интересима државе Србије) и своју опредељеност добросуседским односима.

И у овогодишњој резолуцији ЕП тражи од Србије да усклади своју спољну политику са политиком ЕУ, укљујући и односе са Русијом. (да уведе санкције Русији)

Нацртом резолуције о Косову и Метохији, које се одвојено разматра, од Приштине се тражи формирање Заједнице српских општина.

Кад је о извештају о Србији реч, констатује се да је Србија „учинила важне кораке ка нормализацији односа са Косовом, што је кључни предуслов за укупни напредак преговора“. (нормализација односа=ПРЕДАЈА дела СВОЈЕ територије сепаратистима и убицама Срба и издаја националних интереса Србије, кршење УСТАВА)

Извор: Танјуг/РТРС

***

 

ФБР КОМЕНТАР:
Учесници у прљавом послу названом „приближавање ЕУ као јединој алтернативи“ у Србији су направили невероватан број промена у свим областима према налогу криминалне злочиначке организације ЕУ која је извршила геноцидно бомбардовање над Србијом и Србима, а да уопште НИЈЕ ЊЕН ЧЛАН, а већина донетих законских аката су против живота, националних интереса и опстанка Србије и њеног народа!
Кад је на ДНЕВНОМ РЕДУ ЕУ ПАРЛАМЕНТА – злочиначко бомбардовање Србије?!

ПОВЕЗАНО:
*РАЗГОВОР С ПОВОДОМ: Проф. др Мирјана Анђелковић Лукић – Специјални, ХЕМИЈСКИ и РАДИОЛОШКИ рат НАТО алијансе над Србима 1999. уништавањем здравља народа и природе хиљадама година унапред!

——————

13.6.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

 1. Jасно je да су западно-европски и амерички империјалисти-тријалисти прогласили Балканско полуострво делом интересне сфере НАТО пакта. Разбили су србски народ изнутра и споља. Разбили су и Југославију изнутра и споља у коју су деведесетих година ХХ столећа стигле и окупационе трупе НАТО пакта, да заувек збришу Србе као потенцијалне свезнике Русије, да заштите своје дугорочне корпоративне планове и намере, експлоатацију гаса и нафте из Каспијског залива. Србима је директно и индиректно објављен рат до тоталног истребљења.

  Да поменемо, већи део касписког нафтовода би финансирала америчка влада и њене корпоративне компаније “OVERSЕAS PRIVATE INVESTMENT CORPORATION” and “SOUTH BALKAN DEVELOPMENT INITIATIVE” , као што је пројектовано 1996. године ( Види: Kevin Phillips, American theocracy – The peril and politics of radical religion, oil, and borrowed money in the 21st century, New York, 2006, стр. 82; The war for pipelineistan, Asia Times, January 6, 2002; Go – Ahead for Balkan oil pipeline, BBC News, London, December 28, 2004; Michael B. Oren, Power, faith, and fantasy – America in the Middle East 1776 to the present, New York – London, 2007; Пјер-Мари Галоа, Крв нафте – рат у Босни…).

  Овог лета навршиће се 139. година од историског Берлинског конгреса, којег су одржале велике силе србофобичних европских и турских империјалиста од 13. јуна до 13 јула 1878. Овај Конгрес је успоставио „половично независне“ државе Србију, Црну Гору, Бугарску и Румунију. Свуда се поред Турака увукла Аустрија, која је постала посредник и потписних извесних уговора између тих нових „независних“ држава и дотадашњих окупатора и тиранина њихових земаља и обеспртављених и потлачених народа.

  Имајући у виду да су се Бенџамин Дизраели – Бекoнсфилд, Ото Бизмарк и Џула Андраши, као представници србофобичних западно-европских тријалиста – империјалиста посебно истицали у подржавању Османског империјализма. Упрегли су Аустрију да им буде претходница продора према Истоку.

  У овом контексту цитирали бисмо маџарског масона, окултисту, идолатристу, езотеристу кнеза Андрашија (Count Gyula Andrassy). Он је излазећи пред јавност после Берлинског конгреса у Пештанском сабору 1878. године дословно рекао: „Окупацијом је Босне и Херцеговине ударен клин у експанизвност панславизма; стануто је змији ногом за врат, која би иначе могла бити опасна за Аустро-Угарску монархију…“ (Види: Редакциони Одбор, Споменица Босанско-Херцеговачког устанка 1875-1925, Београд, 1925, стр. 41; Jasper Ridley, The freemasons – A history of the world’s most powerful secret society, New York, 2011, стр. 215/216).

  Други значајан датум србофобичних западно-европских империјалиста-тријалиста и антихриста био је Лондонски уговор о миру 30/5 1913, који је потписан у Лондону између малих балканских држава и Турске империје. Други члан поменутог уговора гласи:

  „Султан уступа њиховим величанствима Савезничким Суверенима све територије своје Империје на европском континенту, изузев Албаније“.
  У члану Трећем стоји:

  „Султан и њихова величанства Савезнички Суверени објављују да они препуштају Њ . В. Императору Немачке, Њ. В. Цару Аустрије и Краљу Маџарске, претседнику Републике Француске, Њ. В. Краљу Велике Британије и Ирске и Императору Индије, и Њ.В. Цару свих Руса проблем повлачењу граница Албаније и свих питања у вези са Албаније“.

  Иначе, с друге стране о Лондонском уговору о миру 1913. године, проф. Станоје Станојевић, каже:

  „ЛОНДОНСКИ УГОВОР О МИРУ 30/5 1913, између Србије, Бугарске, Грчке, Црне Горе с једне и Турске с друге стране. – Турска је по Л. У. уступила савезницима све своје територије на европском копну западно од линије Кнос-Мидија, са изузетком Албаније (2). Турска и савезници оставили су великим силама бригу, да уреде делимитацију граница Албаније и сва остала питања, која се тичу Албаније (3). Турска је уступила савезницима острво Крит (4). Турска и савезници поверили су Великим Силама, да одлуче о судбини свих турских острва Јегејског Мора, сем Крита и полуострва Атоса (5). Турска и севезници споразумели су се, да оставе уређење финансијских питања, која потичу из завршеног ратног стања и горе споменутих територијалних уступака, међународној комисији сазваној у Париз, у коју су делегирали своје представнике (6). Питања ратних заробљеника, јурисдикције, народности и трговине остављена су да се уреде специјалним конвенцијама (7) В-љ П“. (Види: Проф. Ст. Станојевић. Народна енциклопедија СХС, Књ. друга, И-М, Загреб, 1928, стр. 594).

  Чињеница је, да је и Тајним Лондонским уговором од 26. априла 1915. године Италија обезбедила свој империјалистички интерес на Балкану и „пуни суверенитет над Валоном“.

  Члан 7 гласи:

  „Италија је дужна да представља државу Албанију у погледу њених односа са страним силама“.

  Такође у том контексту треба сагледати клицу међусобних сукоба на Балкану, коју су посејали западно-европски империјалисти-тријалисти, антихристи, езотеристи, идолатристи, ритуалисти, окултисти-магисти преко својих филијала, структура и ћелија међу Србима и осталим балканским народима.

  Такође, имајући у виду да јe њихов србофобични пројекат био и остао да важи и данас, да Србе треба окупирати, сломити, разбити, раслојити, таманити и генетички ослабити и не дозволити им ослобођење и уједињење.

  Свиђа ми се

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s