АКТУЕЛНО

Пожар гута солитер у Лондону, има жртава: Ватрогасци се пробили, спашавају људе (фото, видео)


Стабилност 27-спратне стамбене зграде која гори у Лондону проверава структурни инжењер, саопштила је данас ватрогасна бригада, уз напомену да је зграда за сада безбедна и да ватрогасци могу да улазе унутра и спасавају људе.

– Имамо структурног инжењера који, у сарадњи са мојим саветником за урбану претрагу и спасавање, контролише стабилност зграде – рекао је комесар Лондонске ватрогасне бригаде Дени Котон, преноси Ројтерс.

Котон је навео и да су ватрогасни тимови до сада успели да стигну до 19. и 20. спрата зграде.

Како преносе британски медији, она је рекла да је ово најгори пожар који је видела у последњих 29 година и додала да је пожар захватио све спратове.

Котонова је рекла да су ватрогасне екипе стигле на лице места за само шест минута и да раде у изутено тешким околностима.

Она је навела да је узрок пожара још непознат.

Медији преносе да се верује да је у згради било око 600 људи. Више од 200 ватрогасаца покушава да угаси пожар који је захватио облакодер у западном Лондону. Има људи заробљених у ватри. Могуће и урушавање зграде.

Како јављају британски медији, у стравичном пожару који је избио нешто после поноћи, има око 50 повређених. Међутим, неки станари су и даље блокирани у 27-спратном Гренфел тауеру и покушавају упаљачима да сигнализирају спасиоцима да су живи. Из облакодера и даље куља дим са свих страна. Евакуација траје.

Шеф лондонске полиције је рекао за ББЦ да су повређени, који су евакуисани, задобили бројне повреде. Такође, саопштено је и да је на лицу места 40 ватрогасних кола, као и бројне екипе Хитне помоћи.

Према изјавама очевидаца, неки људи са виших спратова очајнички зову помоћ, наводи Ројтерс.

ББЦ наводи да је непозната судбина „значајног броја људи“.

– Ватра је захватила спратове од другог до 27-ог – саопштила је Ватрогасна служба на Твитеру, док ватрогасци на лицу места кажу да су успели да евакуишу станаре до 11-ог спрата, истичући да су услови изузетно тешки и да је реч о озбиљном инциденту.

Евакуација и даље траје. Зграда има 120 станова, али се не зна се колико се људи налазило у њој у тренутку избијања ватре.

Људи искакали кроз прозор

Очевици наводе да су чули вриску са горњих спратова док се пламен ширио, а један очајни станар је махао белом тканином са прозора на највишем спрату, док медији наводе да неки људи искачу кроз прозор!

Четири сата након што је пријављен пожар, и даље се може видети да је више спратова у пламену, а зграду окружују густ црни дим.

Страхује се да би цела зграда, која је скоро у потпуности у пламену, могла да се обруши, јавља ББЦ.

Може се видети и како велики делови зграде падају са Грефел тауера, стамбеног блока изграђеног 1974. у радничком насељу у северном делу четврти Кенсингтон, недалеко од Нотинг хила.

Полиција евакуише и оближње зграде из страха да их не оштете делови који отпадају са облакодера у пламену, а затворила је и део аутопута А40, прометне саобраћајнице која води ка центру Лонодна.

Такође је затворена линија метроа која пролази испод те четврти.

Градоначелник Лондона Садик Кан је изјавио да је реч о „озбиљном инциденту“.

Страхује се да би цела зграда, која је скоро у потпуности у пламену, могла да се обруши. Због тога су евакуисани и становници околних стамбених објеката.

РТС-ов извештач јавља да још увек није познат узрок пожара, али да се зна да је избио на другом спрату и да се за свега 20-так минута попео до врха – 27. спрата.

Сумња се да би узрок пожара могао да буде у грађевинском материјалу који је коришћен приликом реновирања ове зграде, које је трајало пуне две године и које је тек недавно завршено.

***

***

***

***

Зграда реновирана пре годину дана

Ова зграда, позната као Гренфел тауер, изграђена је 1974. године средствима лондонске општине Кенсингтон и Челси. Зграда је у саставу стамбеног комплекса Западни Ланкастер, са укупно скоро 1.000 домова.
Облакодер је прошле године реновиран, за 10 милиона фунти, и том приликом му је сређена фасада и уведено заједничко грејање.
Станари су, међутим, тада били упозорени на ризик од избијања пожара због смећа које је око зграде било нагомилано у време реновирања.
Градоначелник Лондона Садик Кан изјавио је да ће на нека питања морати да се пруже одговори у вези са безбедношћу облакодера, након што је пожар који је протекле ноћи захватио 27-спратну стамбену зграду у западном Лондону, однео људске жртве.

ИЗВОР: ВЕСТИ, агенције

14.6.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић