АКТУЕЛНО

Норвешка је веома забринута због заоштравања конфликта на Балкану – Бренде значајно повећава помоћ


Utenriksminister Børge Brende.
Terje Pedersen / NTB scanpix

Алф Уле Аслак, новинар Афтенпостена (aftenposten.no)
12. јуни 2017.

Висока незапосленост, слаба економија и велике резлике између Срба и Бошњака и даље су присутни у БиХ. Призори из демонстрација против власти у Тузли 2014.

Фото: Амел Емрић (ТТ/НТБ Scanpix)

  •  Развој ситуације на Балкану је нешто најдраматичније што се дешава сасвим близу нас – сматра министар спољних послова Берге Бренде који најављује подизање помоћи.
  •  Ја сам јако забринут за ситуацију на Западном Балкану, највише због јасног повећавања руског присуства и повећања притиска из радикалних муслиманских средина – каже министар спољних послова Берге Бренде за Афтенпостен.

У понедељак је отворен Осло форум, који који је за дискусију о конфликтима окупио више миротвораца и политичара из низа земаља. Овај семинар се одржава 15.пут. Једна од тема је ситуација на Балкану, а присутан је и босански министар спољних послова Игор Црндак.

Прошлог викенда су били избори на „Косову“ и десна националистичка страна је посебно напредовала. Србија је недавно бирала председника. Црна Гора је постала члан НАТО-а упркос мешању Русије непосредно пре овога. У минском пољу Босне и Херцеговине су се појачале супротности између Бошњака и Срба.

Срби су недавно казали не за школске књиге у којима се прича о масакру у Сребреници 1995.године и о окупацији Сарајева. Они не желе да из тих књига уче српска деца у Босни и Херцеговини, пише Balkan Insight.

Плаше се proxy-конфликта

– Сведоци смо Руске скептичности приликом уласка Црне Горе у НАТО и покушаја да утиче на ситуацију. Забринут сам да се не развије конфликт између помагача такозвани прокси-конфликт на Западном Балкану. Турска је врло активна у региону у Албанији и делимично на Косову. Но, највише сам забринут за развој у Босни и Херцеговини где се конфликт између Срба и Бошњака заоштрава – каже Бренде и указује на слабо руководство.

– Можемо се наћи у ситуацији где ће Срби на прогласе своју републику у Босни. То би раздражило руководство земље и довело до тога да добију помоћ од других у региону. Једна таква република би била изазов и за Србију.

Побуњеничка полиција је морала да пази на парламент Црне Горе у фебруару док су расправљали о реакцијама опозиције која је оптужена да је припремала Руски преврат. У позадини тога је била жеља да се спречи улазак земље у НАТО.

Foto: Risto Bozovic TT- NTB Scanpix

Турска против Аустрије

Развој на западном Балкану баца сенку и на НАТО. Турска која подржава муслимане на Балкану, блокирала је улазак Аустрије у НАТО. То је турска реакција на јако трговинско ангажовање Аустрије. Ништа мањи проблем није чињеница да је Саудијска Арабија врло присутна у Босни градњом џамија које шире врло конзервативну линију ислама.

Последњих година је Норвешка редуковала своја улагања на Балкан.
– Већ раније смо најавили да ћемо повећати улагања у Западни Балкан. Већ у буџету за 2018. ћемо значајно повећати улагања. У појединим земљама као што је Косово, незапосленост омладине је 50%. Велики проблем је сиромаштво и онда није чудно да се супротности повећавају. Ми смо сведоци и даљег ојачавања десничара и указује на чињеницу да је Косово значајно присутно међу страним плаћеницима у рату у Сирији. Само Тунис има више бораца од Косова.

ЕУ чланство у даљини

Није само норвешки министар спољних послова забринут за развој на Западном Балкану. Недавно је председник комисије за спољна питања у ЕУ, Федерика Могерини (Federica Mogherini) препоручила да се шест земаља региона ману конфликата и супротности.

Средином маја су представници Србије, Албаније, Македоније, Црне Горе, Босне и Херцеговине и Косова боравило у Бриселу на разговору са руководством ЕУ. То је био јасан знак ЕУ која жели да маркира свој повећан ангажман за ове земље и њихово будуће чланство у ЕУ.

Могерини је један од учесника на форуму у Ослу. Њена порука овим земљама је да приоритет ставе на економске реформе.
ЕУ је такође јако забринута за руско мешање у унутрашњу ситуацију балтичких земаља, али Русија то одлучно одбацује.

***

ИЗВОР: http://www.aftenposten.no/verden/Norge-er-svart-bekymret-for-okte-konflikter-pa-Balkan-Na-oker-Brende-bistanden-kraftig-622997b.html

————

15.6.2017. за СРБски ФБРепортер са норвешког превела СЗМ, приредила Биљана Диковић