АКТУЕЛНО

ВАКЦИНА.инфо: Прекинута трибина о присилној вакцинацији деце у Србији!


ЕТИКА ЦЕНТРА ЗА БИОЕТИКУ

У Центру за биоетичке студије у Београду, јуче је одржана трибина под називом „Обавезна или препоручена вакцинација деце – правни аспекти“. Говорнице су биле две даме, доктори правних наука са факултета Унион. У публици су, поред малобројних осталих, били и представници удружења “Грађанска иницијатива за необавезну вакцинацију”, затим родитељи који се залажу за слободу избора по питању вакцинације – један дипломирани информатичар и мастер економије, један грађевински инжењер, један архитекта, једна мајка и један лекар специјалиста. Скуп је најавио и његовим током руководио (и поред живог модератора), организатор и представник Центра за биоетику.

Излагања говорница смо испратили са посебном пажњом. Иако су се још на почетку оградиле о изјашњавања о вакцинацији у медицинском смислу, изнеле су неколико псеудонаучних тврдњи које су послужиле као образложење због чега се у Србију увео овакав репресиван Закон о заштити становништва од заразних болести. Као и код сваког закона, потреба за његовим доношењем извире из животних, а не правних разлога, те су медицинска образложења основ на који се надограђују правне форме. Тако је овај репресивни закон који се меша у основне људске слободе и родитељска права образложен следећим тезама:

 • Да ће се падом обухвата вакцинације појавити опасне заразне болести
 • Да ће дететов живот бити угрожен уколико не буде вакцинисано
 • Да је однос корист-ризик превагнуо на страну вакцина, јер се тежа нежељена дејства
 • јављају у један на милион вакцинисаних.
 • Да ће вакцинација најважнији метод превенције заразних болести који годишње спаси два милиона људи у свету.

УКОЛИКО ЈЕ ТАКО, ОНДА ЈЕ „ОПРАВДАНО“:

 • Вакцинисати дете без воље родитеља
 • Казнити родитеља
 • Евентуално покренути поступак о занемаривању детета ако је родитељ баш „упоран“ у одбијању вакцинације

У делу трибине који је предвиђен за коментаре и дискусију, родитељи који се боре за слободу избора су пробали да коментаришу и дискутују. Тако су навођењем статистичких и свима проверљивих података покушали да оповргну изнете псеудонаучне тезе на основу којих безлична држава најличније атакује на физички и психички инегритет њихове рођене деце са отвореном могућношћу да им разори и породицу. Тако се могло чути следеће:

Уколико је обухват вакцинације преко 95% услов да епидемије не избију, због чега је 2007. и 2011. године дошло до епидемије морбила и поред обухвата вакцинације од 97% тих истих година, али и целу деценију пре , када је био изнад 95% свих година , осим 2002. када је износио 93%? извор – Батут

Зашто се смртоносним називају болести чија је смртност у периоду непосредно пре увођења вакцинације била:

 • дифтерија: 1,8 на 100 000 извор –U.S. Census, U.S.Departmennt of the Interior, Federal Securitu Agency, U.S. Department of Health
 • пертузис: 0,338 на 100.000 извор-Office for National Statistics, 2000.
 • тетанус: 0,056 на 100.000 извор-Office for National Statistics, 2000.
 • парализа: 0,57 на 100.000 извор-Office for National Statistics, 2000.
 • мале богиње: 0,208 на 100.000 извор-Office for National Statistics, 2000.
 • рубеола : 0,0 на 100.000 извор-Office for National Statistics, 2000.
 • заушке: 0,008 на 100.000 извор-Office for National Statistics, 2000.
 • хепатитис Б: 0,007 на 100.000 извор-Office for National Statistics, 2000.

Поређења ради, у Србији је смртност од рака у 2015 год. била 301,2 на 100.000 становника, што је 167,3 пута више него смртност од дифтерије, 891.1 пута више од смртности пертузиса, 5.378, 6 пута више од смртности тетануса, 528,4 од смртности парализе, 1.075,7 пута више од смртности малих богиња 37.650 пута више од смртности заушки, 43.028,6 пута више од смртности хепатитиса Б, пре увођења вакцина за дате болести.

ЗБОГ ЧЕГА СЕ ИЗНОСИ ПОДАТАК ДА ЈЕ ЈАВЉАЊЕ ТЕЖИХ НЕЖЕЉЕНИХ ДЕЈСТАВА 1 НА 1.000.000, ШТО ЈЕ „СТАТИСТИЧКИ ПРИХВАТЉИВ“ БРОЈ НЕЖЕЉЕНИХ РЕАКЦИЈА, КАДА САМ ПРОИЗВОЂАЧИ НАВОДЕ:

– да се при примени одређених вакцина озбиљне нуспојаве попут конвулзија, анафилактичких реакција и шока јавља у 0,01%, што је стотину пута чешће него горе наведено (Pentaxim)

да се перзистентан плач (знак неуролошког оштећења) јавља са учесталошћу од 1 на 1000 до 1 на 100 (Aldipete T), што је 1000 до 10000 пута чешће него горе наведено

-да се алергијска реакција са губитком свести, парализа, Жилијан Бареов синдром, енцефалитис, менингитис и енцефалопатија код 1 на 10000 (Engerix B) што је стотину пута чешће?

ЗБОГ ЧЕГА ЈЕ ВАКЦИНАЦИЈА НАЈБОЉИ ВИД ПРЕВЕНЦИЈЕ БОЛЕСТИ И СПАСИТЕЉ ЧОВЕЧАНСТВА КАДА ЈЕ СМРТНОСТ И ПРЕ УВОЂЕЊА ВАКЦИНА ОПАЛА ЗНАЧАЈНО (ИЗВОРИ ПОДАТАКА: U.S.CENSUS, U.S.DEPARTMENNT OF THE INTERIOR, FEDERAL SECURITU AGENCY, U.S.DEPARTMENT OF HEALTH, OFFICE FOR NATIONAL STATISTICS,2000)

 • дифтерија – у САД за 92-98%
 • пертузис – у Великој Британији за 98,87%
 • тетанус – у САД за 72,56%
 • парализа – у САД за 88,57%
 • мале богиње – у Великој Британији за 99,36%
 • заушке – у Великој Британији за 97%

Могли смо ми тако до сутра, али је организатор скупа скочио као опарен и показао феноменолошки необјашњиву афективну реакцију на изношење емоционално и вредносно неутралних статистичких података, пројектујући на родитеље (вербалну) агресивност, на коју ваљда немају право у ситуацији фабулативно-патетичног паламуђења о добробити човечанства и јавног здравља које ће постићи убризгавајући у своју децу неуротоксине, канцерогене, животињске ДНК и абортиране фетусе, а под претњом новчаних казни и одузимања деце.

Трибина је прекинута од стране организатора, на ивици инцидента

Трибина је прекинута од стране организатора, на ивици инцидента, уз банално-идиотску опаску да су се некада примитивци противили возовима, а која је требала да направи аналогију између њих („примитиваца“) и дипломираног информатичара и мастера економије, грађевинског инжињера, архитекте, мајке и лекара специјалисте који износе лако провериве аргументе.

Менталитет вакциналних сведока још једном је распршио илузију о њиховој научности, човекољубљу и етици. О тој секти, други пут…

 

Др Јована Стојковић

Иницијатива НоВа – Inicijativa NoVa

ИЗВОР: ВАКЦИНА.инфо

—————–

17.6.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

 1. jos jedno desavanje o kojem nigde necete procitati nista.
  sve je jasno kao dan ali i dalje traje noc.
  vakcine, paketici za sakacenje decijih dusa i psihe uvode se bez potrebe da se roditelji sloze sa tim.
  vajni pedagozi, profesori i ostali koji ce biti direktni prenosnici mentalnih infekcija, ne bune se mnogo kao kada je rec o njihovim licnim dohocima a zarad cijeg konstantnog priliva i buduce im penzije ima da tvrde da je nos na kolenu a glava na ruci.
  samoproglasenje ovog nesrecnika za predsednika koji dalje uvozi u vladin sektor podobne perverznjake za koje se ne moze ni pol utvrditi kada ih gledate, dostigao je kulminaciju i lako mozete pogoditi da kada za premijera ove drzave postave spodobu koja se hvali svojim sodomizmom, veseli paketici koje je ministarstvo prosvete navodno povuklo, ponovo zazive i uz pretnju savremenim pravnim regulativama, kazu vam kako detetu uskracujete pravo na informisanje i shodno tome vi ga zanemarujete. dalji rasplet i moj slepi deda vidi.

  Свиђа ми се