АНАЛИЗЕ И МИШЉЕЊА

Проф. др Љубомир Т. Грујић: Дођох до закључка да Ви, Александре Вучићу, заслужујете честитање


Оставка или разрешење и честитка Александру Вучићу

Пише: Проф. др Љубомир Т. Грујић
18.06.2017.

Поштовани господине Александре Вучићу, председниче Републике, народни посланици и читаоче из народа,

Свестан да су сви моји досадашњи покушаји да помогнем свом родном Србском народу и родној Србији били безуспешни, мислио сам да нема сврхе да опет узнемиравам народ овим мојим (највероватније безуспешним покушајем) да се заустави наше опште пропадање.

Пошто прочитах бурне ракције и усредсређивање све пажње на Ваш, Александре Вучићу, предлог да Ана Брнабић („Potencijalna predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, zaista ima hrvatske korene, a njeni preci živeli su prema crkvenim knjigama u Staroj Baški još 1673. godine“) буде председник Владе Србије дођох до закључка да Ви, Александре Вучићу, заслужујете честитање. Прво, показали сте ефикасност Вашег ангажовања Тони Блера и рада Вашег немачког саветника у Влади. Друго, успели сте да сада (опет) потпуно скренете политичку активност опозиције и медија на последицу Вашег владања (што је и тај предлог), са најважније теме: Ваша оставка или Ваше, Александре Вучићу, разрешење функције председника Републике.

Зато одлучих да изнесем у јавност моје петиције Народној скупштини и Вама, Александру Вучићу, од 16.06.2017. године.

 ***

Господин
Александар Вучић, председник Републике Србије
Андрићев венац бр. 1
11000 Београд

 

Доставља се преко интернета: Држављанима Републике Србије

Предмет: Петиција*

На основу:

 • члана 1 Устава, који утврђује да је Република Србија држава српског народа и свих грађана који у њој живе, заснована на владавини права и социјалној правди, начелима грађанске демократије, људским и мањинским правима и слободама и припадности европским принципима и вредностима,
 • члана 2 Устава, који утврђује да сувереност потиче од грађана који је врше референдумом, народном иницијативом и преко својих слободно изабраних представника.
  Ниједан државни орган, политичка организација, група или појединац не може присвојити сувереност од грађана, нити успоставити власт мимо слободно изражене воље грађана,
 • члана 3 Устава, који гарантује да је владавина права основна претпоставка Устава и почива на неотуђивим људским правима и да се владавина права остварује слободним и непосредним изборима, уставним јемствима људских и мањинских права, поделом власти, независном судском влашћу и повиновањем власти Уставу и закону,
 • става члана 56 Устава којим се утврђује да свако има право да, сам или заједно са другима, упућује петиције и друге предлоге државним органима, организацијама којима су поверена јавна овлашћења, органима аутономне покрајине и органима јединица локалне самоуправе и да од њих добије одговор када га тражи

овим се подноси:

П Е Т И Ц И Ј А

ПРЕДСЕДНИКУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

 АЛЕКСАНДРУ ВУЧИЋУ

ДА ПОДНЕСЕ БЕЗУСЛОВНУ ОСТАВКУ

и тражи да

ПРЕДСЕДНИК РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

 АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ ЈАВНО ОДГОВОРИ

 

* Извршене су исправке штампарских грешака у петицији председнику Републике Александру Вучићу поднете 16.06.2017.

 

К Р А Т К О   О Б Р А З Л О Ж Е Њ Е

Ви, Александре Вучићу, сте били упозорени да не можете да положите председничку заклетву 

Вама, Александре Вучићу, су били достављени докази да не можете да положите веродостојну, искрену, истиниту, верну, одану председничку заклетву и да то спречава, онемогућава, да Ви будете инаугурисани за председника Републике (у складу с Уставом) /1/ – /3/.

Народни посланици су то омаловажили. Ваша инаугурална беседа и потоња иступања и деловања као проглашеног председника Републике Александра Вучића су показали (што се овде доказује у даљем тексту) да су народни посланици пружили неосновано поверење Вама, Александре Вучићу, да можете да положите веродостојну, искрену, истиниту, верну, одану председничку заклетву. Прогласили су Вас, Александре Вучићу, за председника Републике Србије 31. маја 2017. године.

Поступак и процедура инаугурисања Александра Вучића су били противуставни

Александар Вучић је тек пре подне у уторак 30. маја 2017. године поднео Народној скупштини оставку на функцију председника Владе (http://www.srbija.gov.rs/vesti/vest.php?id=294174).

Председница Народне скупштине Маја Гојковић је одмах, 30.05.2017. у 10:30, заказала Свечану седницу Народне скупштине за среду 31:05:2017 у 11:00 с дневним редом:

«1 Полагање заклетве председника Републике Србије
и да се седница одржи у згради Дома Народне скупштине Републике Србије у Београду,
Трг Николе Пашића број 13»

(http://www.parlament.gov.rs/upload/archive/files/cir/doc/kalendar/2017/saziv%20Sedma%20posebna%20sednica%20(2).pdf).

«Народна скупштина констатовала је оставку на функцију председника Владе, коју је поднео Александар Вучић, због ступања на дужност председника Републике, на коју је изабран на изборима за председника Републике, одржаним 2. априла 2017. године.

У наставку седнице, изабрани председник Републике Србије Александар Вучић положио је зaклетву пред Народном скупштином, читањем Уставом утврђеног текста, након чега је хор РТС-а извео химну Републике Србије „Боже правде“.»

http://www.parlament.gov.rs/Седма_посебна_седница_Народне.31619.43html

Мандат председника Републике траје пет година и почиње да тече од дана полагања заклетве пред Народном скупштином.

Члан 116 Устава

Мандат Томиславу Николићу је истицао 31. маја 2017. године у 14:17 часова.

Председник Владе може поднети оставку Народној скупштини.

Председник Владе оставку подноси председнику Народне скупштине и истовремено о њој обавештава председника Републике и јавност.

Народна скупштина на првој наредној седници констатује оставку председника Владе. Влади престаје мандат даном констатације оставке председника Владе.

Када Народна скупштина констатује оставку председника Владе, председник Републике је дужан да покрене поступак за избор нове Владе. Ако Народна скупштина не изабере нову Владу у року од 30 дана од дана констатације оставке председника Владе, председник Републике је дужан да распусти Народну скупштину и распише изборе.

Члан 132 Устава

Ове уставне одредбе утврђују да Народна скупштина констатује оставку председника Владе на следећој седници по пријему његове оставке и да тада председник Републике покреће поступак за избор нове Владе. То је радна, а не свечана, седница Народне скупштине. На тој седници Народне скупштине не може да се врши инаугурисање новог председника Републике. Међутим, не само да је инаугурисање Александра Вучића извршено на истој седници и то на свечаној седници, Народне скупштине већ и у истој тачки дневног реда која је гласила само: «1 Полагање заклетве председника Републике Србије». Тиме је потпуно повређен поступак, изиграна процедура, прихватања оставке председника Владе и инаугурисања новог председника Републике.

Зашто је дошло до овога (а дошло би до још теже повреде Устава да председник Републике и Народна скупштина нису били упозорени /4/ да срљају у противуставну процедуру), с обзиром да је Републичка изборна комисија још 11 маја 2017 године објавила да је Александар Вучић изабран за новог председника Републике и издала му уверење о томе?

То показује однос највиших државних органа, Народне скупштине, председника Републике и председника Владе према Уставу и према Александру Вучићу коме су подредили уставну процедуру да се не би десило да он и један минут буде без власти. То симболички показује колика је подређеност тих државних органа самовољи Александра Вучића! То је један од примера како је Александар Вучић експлоатисао положај, углед и ауторитет председника Владе.

O првим Вашим јавним иступањима као новог председника Републике Србије

 Следе цитати из Ваше инаугуралне беседе

(цео текст може да се прочита на http://www.predsednik.rs/predsednik/inauguracija):

«Рекли смо истину, без обзира на то што толико њих није хтело да је чује, и почели смо да се мењамо. Да мењамо себе, и да мењамо Србију. Признали смо да нисмо никакав изабрани народ, да нисмо ни највећи ни најпаметнији, да не живимо ни на каквом небу, већ овде, у нашој Србији, и да ће нам, у њој, бити управо онако, како смо заслужили, својим радом.»

Ви поистовећујете цео народ са собом убеђени да сте се променили. Ви настојите да мењате нас, Србски народ, да мењате  Србију. Не објашњавате зашто, с којим циљем, мотивом, оправдањем, нити у кога хоћете да нас промените, у шта хоћете да промените Србију.  Када сте добили народну, демократску, сагласност за то? Никада. Међутим, добили сте захев, најпре од власти С. Р.  Немачке, а потом и од власти Европске Уније и других западних држава,  да морате да промените Србе и Србију!

Да ли сте се Ви, Александре Вучићу, заиста променили?

Зашто Ви то чините?

Крајем 80.-тих и почетком 90.-их година 20. века, па све до поновног (јер сте били министар под владавином Слободана Милошевића) доласка на власт 2012. године, Ви сте иступали као врло ратоборан родољуб. У време владавине Слободана Милошевића, следећи др Војислава Шешеља и Томислава Николића, такмичили сте се, здружени с њима двојицом,  с Вуком Драшковићем, ко ће више младића из Србије да мобилише да би их послали на фронтове ван Србије. Бусаџијски сте, као и њих тројица, у чему сте се надбусивали с њима, подржавали шесторицу председника свих шест република СФРЈ у њиховом узурпирању власти да они самовољно решавају ситуацију у СФР Југославији потпуно игноришући тада важећи Устав СФРЈ из 1974. Подсмевали сте се предлогу за мирнодопско решавање ситуације по Уставу. По том Уставу СФРЈ једино је Савезна скупштина била меродавна да реши и разјасни тадашњу ситуацију изазвану том узрпацијом власти шест председника република.

Ви сте били заклети следбеник др Војислава Шешеља све док Томислав Николић није одлучио да се одвоји од др Шешеља у току његовог тамновања у Шевенгину и од СРС да би користећи посланичке мандате СРС њих присвојио за посланичке мандате СНС у стварању. Ви сте пажљиво разматрали ситуацију и одлучили да се придружите Томиславу Николићу. Постали сте генерални секретар СНС.

У целом том периоду, до 2012., Ви сте веома борбено иступали против укључења Србије у ЕУ, против власти САД, против НАТО организације. Све до завршених избора 2012. Следећи Томислава Николића, све што сте од тада говорили и радили било је супротно ономе што сте говорили до избора /5/, а на чему сте били задобили поверење и подршку једног дела народа. Зар то није био довољан разлог да Ви одустанете од избора за председника Републике, односно да народни посланици не прихвате Вашу председничку заклетву?

Ви сте сав тај ореол ужареног борбеног родољуба бацили у блато, у ђубре, својим извињавањем Уилијему Билу Клинтону септембра 2016. године, а за шта Вас је он наградио својим осмејком и тапшањем по леђима. Ни то није било довољно да се не прихвати Ваша председничка заклетва. Није, јер се то тиче људског морала, а морал је веома суптилна, нематеријална, категорија и крактеристика како човека тако и народа.  Право, те и Устав и закон, не разматрају морал државног руководиоца. Али то се тиче поверења у човека. Народни посланици су имали поверење у Вас јер су веома великодушно, толико великодушно да су прекршили своју посланичку заклетву, прихватили Вашу председничку заклетву омогућавајући Вам да као председник Републике од првог трена делујете у складу с Уставом и положеном председничком заклетвом. Они остају или паралисани или неоправдано великодушни или…. те још не покрећу поступак за Ваше разрешење функције председника Републике.

Др Војислав Шешељ, је једном на саслушању у Хагу рекао: Томислав Николић и Александар Вучић су све исто говорили и радили што и ја. Ако сам ја ратни злочинац онда су и они.

Ви сте извукли на свој начин наравоученије из њихових искустава. Да не бисте ишли да у Хагу браните своје раније ставове, одлучили сте да спроводите све што Вам западне Владе захтевају. Резултат је да негирате, одбацујете, све што сте раније говорили и за шта сте се громогласно, бусађијски, залагали. За узврат добијате сву подршку западних Влада ради испуњења њихових захтева те самовољно владате Србијом и Србима. Опет противуставно. Власт ЕУ, претходна власт САД, под утицајем власти Немачке, захтевају да се Срби и Србија промене. Ви сте прихватили да то спроведете.

Не, Ви, Александер Вучићу, се нисте променили. Нимало.

Као што сте раније тако и сад се придружујете онима које оцењујете да имају моћ да би Вас подржавали у Вашем напредовању и остваривању личне амбиције. Зато Ви говорите да сте спремни да поднесете и понижавање (јер ипак сте свесни да газите по Александру Вучићу који је био ватрен родољуб до 2012. године). Зар и зашто председник Републике Србије, који представља државу и народ, треба да прихвата да буде понижаван? Ви то лично морате да прихватите да би сте се одржали на власти. Свесни сте да не смете да преварите западне власти као што сте преварили део Србског народа који Вам је веровао и подржавао Вас искрено Вам одан. Зато сте изјавили Ангели Меркел у Немачкој да ће Србија да испуни све што се од нас тражи. А од нас се тражи да престанемо да будемо Срби, да се одрекнемо човековог својства које нас издваја од животиња, а то су свест и памћење, то су разум и размишаљање, то су закључивање и свесно одлучивање.

Ви се нисте променили.  По оној народној пословици: «Вук длаку мења, ћуд никад.»

«Зато хоћу и да отворимо унутрашњи дијалог по питању Косова и Метохија, уз све наше разлике, без предрасуда, а поштујући Устав наше земље. Морамо да будемо отворени, да се ослободимо митског приступа, али и олаког давања онога на шта имамо свако право. Наш унутрашњи дијалог, по том питању, можда је и важнији од оног којег треба да водимо са Албанцима.»

О овоме погледајте петицију Народној скупштини овде приложену у додатку.

«Планирам да отворимо разговоре о уставним реформама. На то смо обавезани наставком нашег европског пута, али и унутрашњим потребама. До тих промена не можемо да дођемо без договора, без много разговора и расправа о ономе што би, можда по први пут, били наши стратешки циљеви у будућности. У те разговоре биће неопходно да укључимо све друштвене чиниоце, од Академије наука, цивилног друштва, политичких странака. Уосталом, то је велики и важан циљ, а ако не успемо, и онако биће само још један од наших неуспеха да се сагласимо око кључних државних питања.

О овоме погледајте петицију Народној скупштини овде приложену у додатку.

«Треба гледати право. Јер да се хтело гледати иза себе, добили бисмо очи на потиљку. «

Не, Ви сами нисте гледали право. Природно, јер добро управљање захтева прикупљање информација о целој просторној и временској околини. Зато је бесмицлица то што сте рекли. То је «ремек дело» демагогије,  односно типична али неуспела демагогија за народне масе. Сељак кад води волове упрегнуте у кола мора да окреће своју главу да добро разгледа ситуацију око себе и, запреге и кола. То сваки сељак зна, то зна и сваки возач возила. То мора да зна и свако ко управља државу или води народ. Свако ко управља један систем настоји да прими што више информација о временској и просторној околини тог система.

Кад Ви настојите да буквализујете и природу и Бога Ви треба да не заборавите да су нам и природа и Бог омогућили да имамо покретљиве вратове да бисмо могли да гледамо на све стране, у свим правцима и смеровима свих трију просторних димензија и обогатили су нас можданим памћењем да можемо да користимо информације и из прошлог временског тока и из садашњег, као и да настојимо да њиховим обрађивањем и њиховом синтезом предвидимо будуће догађаје.  Ви или не схватате разлику између имбецила и човека, или нас сматрате имбецилима.

«Треба љубити земљу деце своје, а не дедова својих.”

О овоме погледајте петицију Народној скупштини овде приложену у додатку.

«Данас, 2017. године, вероватно се ништа тако велико и значајно није десило, осим једне ствари. Србија је добила председника који ће за њу да се бори, свим срцем свом снагом и енергијом. Добијено је од народа, и у име народа и за народ. За народ, који ће за мене, његовог председника, бити исти, и по правима и по шансама, и по могућностима да од мене тражи, да од мене захтева.»

Зашто се тако Ви нисте борили за народ као (пот)председник Владе?

https://www.glasamerike.net/a/vucic-za-radio-slobodnu-evropu-vreme-da-razgovaramo-o-ustavu-i-kosovu/3882601.html Вучићев интервју за радио „СЛОБОДНА ЕВРОПА“:

Radio Slobodna Evropa: Nakon polaganja zakletve za predsednika ste rekli da bi trebalo povesti unutrašnji dijalog o Kosovu i odreći se mitskog pristupa Kosovu. Da li to znači da će Srbija uskoro donositi nove odluke kada je u pitanju Kosovo?

Vučić: Vi ste zapazili jednu stvar, samo ste isekli rečenicu. Bila je zapeta pa reči ’kao i olakog davanja nečega što mi pripada’. Mislim da naš stav treba da bude usaglašen sa životnim problemima, sa onim što tišti naš narod na Kosovu i Metohiji, sa onim što jesu prava naše države. Ali da zaboravimo da smo mi jedini koji odlučuju. Da znamo kakva je uloga Albanaca. Da stvari postavimo u racionalnu ravan, na nacionalni nivo i da na takav način o tome razgovaramo. Vi ste dobro primetili neke od najvažnijih stvari o kojima sam juče govorio, i mislim da tu raspravu hrabro otvorim, bez obzira što znam da će da se opet pojave neki geniji koji će da mi drže tablu ‘izdajnik’, a da se kriju od pogleda moje kćerke i sina, pošto im nije baš prijatno da me pogledaju u oči, dok takve gluposti drže u rukama. Ne brinem za to. Brinem za budućnost Srbije. I lepo sam juče rekao: poštujem ja svaku crkvenu zajednicu. Ali naš je posao da brinemo o zemaljskom životu, o nekom nebeskom neka brinu neki drugi.

To je jedna od tema. Druga je promena Ustava. Hajde da sednemo da razgovaramo, ako možemo da razgovaramo. Ako možemo da se dogovorimo, mi smo nešto uradili za svoju zemlju. Ako propadne, znači da smo još jednom više brinuli o zemlji svojih dedova nego o zemlji svoje dece.

Radio Slobodna Evropa: Šta to konkretno znači?

Vučić: Ne mogu da vam govorim konkretno. Želim da otvorimo društveni dijalog koji će da traje tri meseca, šest meseci…

Radio Slobodna Evropa: O čemu?

Vučić: I o jednoj i o drugoj temi. I o Ustavu i o našem odnosu prema Kosovu i Metohiji, i o našem odnosu prema regionu itd. Da vidimo gde je naša politika. I gde vidimo Srbiju, ne za godinu dana, ne da li će da dođe Pera umesto Žike na ovo ili ono mesto. Nego da vidimo kakva je to politika za koju se borimo. Da vidimo šta je sadržaj te politike. To su ozbiljne, odgovorne stvari. I ako možemo tu vrstu dijaloga da otvorimo i sa političkim strankama, sa političkim predstavnicima, zašto ne verskim zajednicima, civilnim društvom, nevladinim sektorom, sa svima o tome šta su ciljevi Srbije, gde je njeno mesto u budućnosti.

Kada strateški postavite ciljeve, moći ćete da pronađete put. A to što se mi vozikamo ovde a nikad ne znamo gde ćemo se parkirati na kraju, to nikad ne može dobro da se završi.“

Веома је жалосно, ако је то уопште дозвољено, да се Ви позивате на погледе своје деце у таквом контексту. Молим Вас, немојте децу да увлачите у ове расправе.

Такође је жалосно, заправо за Србе и Србију је трагично, да Ви, као досадашњи (пот)председник Владе, стваралац и руководилац државне политике кажете:  „A to što se mi vozikamo ovde a nikad ne znamo gde ćemo se parkirati na kraju“.  Потпуно сте у праву кад кажете:  „to nikad ne može dobro da se završi.“

„Наш је посао да бринемо о земаљском животу, о неком небеском нека брину неки други“ рече Александар Вучић после полагања председничке заклетве на Мирослављевом јеванђељу! Какво, не само несхватање смисла бриге о небеском животу, већ и скрнављење Мирослављевог јеванђеља! Зар има изразитијег доказа да за Вас, Александре Вучићу, ништа није значило што сте председничку заклетву положили на Мирослављевом јеванђељу? То је требало да значи за народ да нико не посумња, не помисли, да Ваша Александре Вучићу, председничка заклетва није верна, искрена, истинита, одана, веродостојна.

Коме то није пријатно и зашто да погледа Вас у очи? Да ли се то односи на председничке кандидате? Коме Ви можете да погледате у очи?

Ви нисте прихватили да погледате у очи ни једном председничком кандидату те нисте прихватили ни један телевизијски дијалог с њима.

Ви не да нисте дошли него нисте ни одговорили на позив /6/ да дођете на мирнодопски народни скуп одржан 30. маја. 2017. године /7/, пре Вашег инаугурисања, и да јавно одговорите на следећа питања:

 1. Зашто треба да буде призната и прихваћена Ваша председничка заклетва?
 2. Зашто Ви треба да будете инаугурисани за председника Републике Србије?

Ви сте  били (пот)председник Владе ових претходних пет година па ипак постављате питање:

kakva je to politika za koju se borimo. Da vidimo šta je sadržaj te politike“. 

Одговор је јасан:

То је била противуставна политика с катастрофалним последицама по државу и народ: растурање државе, јачање окупације, уништавање слобода људи, довођење радника у страним компанијама у Србији у положај радника пре Француске револуције,…. Зато 70,01% бирача није подржало (у првом кругу гласања 2. априла о.г.) Вас за председника Републике. 

Ви правите проблем који не постоји: Косово и Метохија

«Зато хоћу и да отворимо унутрашњи дијалог по питању Косова и Метохија, уз све наше разлике, без предрасуда, а поштујући Устав наше земље. Морамо да будемо отворени, да се ослободимо митског приступа, али и олаког давања онога на шта имамо свако право. Наш унутрашњи дијалог, по том питању, можда је и важнији од оног којег треба да водимо са Албанцима.» рече Александар Вучић.

О овоме погледајте петицију Народној скупштини овде приложену у додатку. 

Ви сакривате дуготрајни проблем који постоји: германски, турски и шћиптарски србомрзачки освајачки и окупаторски, поробљивачки, однос према Србима и Србији. 

О овоме и о Вашим противуставним деловањима и кривичним делима погледајте петицију Народној скупштини овде приложену у додатку.

Закључак 

За добро Вас лично, Ваше породице, Србског народа, свих држављана Републике Србије и саме државе Републике Србије је и добро и неопходно да Ви безусловно и без одлгања поднесете оставку на функцију председника Републике Србије. Омогућили бисте да се на најједноставнији начин отвори мирнодопско по Уставу и закону разрешавање настале тешке ситуације у коју сте нас увели. 

Ако сте прочитали ово и додтак овом тексту, захваљујем Вам се на пажњи.

ДОДАТАК: Петиција Народној скупштини

__________

РЕФЕРЕНЦЕ: 

/1/  Александру Вучићу: „Ви, Александре Вучићу, демократија и диктатура“:

http://www.ssssseternal.org/yahoo_site_admin/assets/docs/2017_04_13LTG.10244907.pdf

/2/  Александру Вучићу: „Никоме, осим себи, не дозвољавате да поништи Србију“ :

http://www.ssssseternal.org/yahoo_site_admin/assets/docs/2017_04_28LTG_OdkudSadAV.11732233.pdf

/3/  Александру Вучићу: Одговорите јавно:

 1. Зашто треба да буде прихваћена Ваша председничка заклетва?
 2. Зашто треба Ви да будете инаугурисани за председника Републике? :

http://www.ssssseternal.org/yahoo_site_admin/assets/docs/2017_05_21LTG_VucicuSlike.14072231.pdf

https://facebookreporter.org/2017/05/21/проф-др-љубомир-т-грујић-александре-в/

/4/   Председнику Републике и Народној скупштини: „(НЕ)УСТАВНО ПРЕНОШЕЊЕ ДУЖНОСТИ ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ“ :

http://www.ssssseternal.org/yahoo_site_admin/assets/docs/2017_05_24LTG_PrdsSkpsAV.143105055.pdf

/5/   Говори Александра Вучића пре и после 2012. године:

/6/   Господину АЛЕКСАНДРУ ВУЧИЋУ, проглашенoм изабраним кандидатом за председника Републике и председнику Владе,

http://www.ssssseternal.org/yahoo_site_admin/assets/docs/2017_05_21LTG_VucicuSlike.14072231.pdf

https://facebookreporter.org/2017/05/21/проф-др-љубомир-т-грујић-александре-в/

/7/ „Мирнодопски народни скуп подршке народним посланицима који поштују заклетву и Устав“, филмски снимак објављен на Јутјубу:

I део: https://www.youtube.com/watch?v=oDFLLYUidB8

II део: https://youtu.be/y_jXlaYk7rQ

 

Београд, 16.06.2017. године

Др Љубомир Т. Грујић,
редовни професор у пензији

Џона Кенедија 31/15
11070 Београд

*** 

 

НАРОДНА СКУПШТИНА

 • Председнику Скупштине госпођи Маји Гојковић

Свакој посланичкој групи:

 • Посланичка група Српска напредна странка
 • Посланичка група Социјалистичка партија Србије
 • Посланичка група Српска радикална странка
 • Посланичка група Доста је било
 • Посланичка група Демoкратска странка
 • Посланичка група Социјалдемократска партија Србије
 • Посланичка група Партија уједињених пензионера Србије
 • Посланичка група Двери
 • Посланичка група Демократска странка Србије
 • Посланичка група Јединствена Србија
 • Посланичка група Либерално демократска партија – СДА Санџака
 • Посланичка група Нова Србија
 • Посланичка група Савез војвођанских Мађара – Партија за

демократско деловање

 • Посланичка група Покрет социјалиста – Народна сељачка странка –

Уједињена сељачка странка

 • Посланичка група Лига социјалдемократа Војводине – Зелена странка
 • Посланичка група Социјалдемократска странка, Народни покрет Србије
 • Госпођи Светлани Булајић, генералном секретару: за сваког народног посланика: sekretar@parlament.rs

Трг Николе Пашића 13

11000 Београд

Доставља се:

Господин Александар Вучић, председник Републике Србије

Андрићев венац бр. 1

11000 Београд 

Средства јавног обавештавањa и јавност

 

Предмет:   Петиција

На основу:

 • члана 1 Устава, који утврђује да је Република Србија држава српског народа и свих грађана који у њој живе, заснована на владавини права и социјалној правди, начелима грађанске демократије, људским и мањинским правима и слободама и припадности европским принципима и вредностима,
 • члана 2 Устава, који утврђује да сувереност потиче од грађана који је врше референдумом, народном иницијативом и преко својих слободно изабраних представника.
  Ниједан државни орган, политичка организација, група или појединац не може присвојити сувереност од грађана, нити успоставити власт мимо слободно изражене воље грађана,
 • члана 3 Устава, који гарантује да је владавина права основна претпоставка Устава и почива на неотуђивим људским правима и да се владавина права остварује слободним и непосредним изборима, уставним јемствима људских и мањинских права, поделом власти, независном судском влашћу и повиновањем власти Уставу и закону,
 • става члана 56 Устава којим се утврђује да свако има право да, сам или заједно са другима, упућује петиције и друге предлоге државним органима, организацијама којима су поверена јавна овлашћења, органима аутономне покрајине и органима јединица локалне самоуправе и да од њих добије одговор када га тражи

овим се подноси:

П Е Т И Ц И Ј А

НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ

ДА ПОКРЕНЕ УСТАВНИ ПОСТУПАК ЗА

РАЗРЕШЕЊЕ НОВОПРОГЛАШЕНОГ

ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА

и тражи да

НАРОДНА СКУПШТИНА

ЈАВНО ОДГОВОРИ

Народна скупштина је била упозорени да Александар Вучић не може да положи председничку заклетву 

Народној скупштини  /1/, /2/ су били достављени докази да проглашени изабрани кандидат за председника Републике Србије Александар Вучић не може да положи веродостојну, искрену, истиниту, верну, одану председничку заклетву и да то спречава, онемогућава, да он буде инаугурисан за председника Републике (у складу с Уставом). Александар Вучић је такође био обавештен /3/ – /5/.

Александар Вучић и народни посланици су то омаловажили.

Инаугурална беседа и потоња иступања и деловања председника Републике Александра Вучића су показали (што се овде доказује у даљем тексту) да су народни посланици пружили неосновано поверење Александру Вучићу да може да положи веродостојну, искрену, истиниту, верну, одану председничку заклетву. Прогласили су га за председника Републике Србије 31. маја 2017. године.

Поступак и процедура инаугурисања Александра Вучића су били противуставни

Александар Вучић је тек пре подне у уторак 30. маја 2017. године поднео Народној скупштини оставку на функцију председника Владе (http://www.srbija.gov.rs/vesti/vest.php?id=294174).

Председница Народне скупштине Маја Гојковић је одмах, 30.05.2017. у 10:30, заказала Свечану седницу Народне скупштине за среду 31:05:2017 у 11:00 с дневним редом:

«1 Полагање заклетве председника Републике Србије

и да се седница одржи у згради Дома Народне скупштине Републике Србије у Београду, Трг Николе Пашића број 13»

(http://www.parlament.gov.rs/upload/archive/files/cir/doc/kalendar/2017/saziv%20Sedma%20posebna%20sednica%20(2).pdf).

«Народна скупштина констатовала је оставку на функцију председника Владе, коју је поднео Александар Вучић, због ступања на дужност председника Републике, на коју је изабран на изборима за председника Републике, одржаним 2. априла 2017. године.

У наставку седнице, изабрани председник Републике Србије Александар Вучић положио је зaклетву пред Народном скупштином, читањем Уставом утврђеног текста, након чега је хор РТС-а извео химну Републике Србије „Боже правде“.»

http://www.parlament.gov.rs/Седма_посебна_седница_Народне.31619.43html

Мандат председника Републике траје пет година и почиње да тече од дана полагања заклетве пред Народном скупштином.

Члан 116 Устава

Мандат Томиславу Николићу је истицао 31. маја 2017. године у 14:17 часова.

Председник Владе може поднети оставку Народној скупштини.

Председник Владе оставку подноси председнику Народне скупштине и истовремено о њој обавештава председника Републике и јавност.

Народна скупштина на првој наредној седници констатује оставку председника Владе.
Влади престаје мандат даном констатације оставке председника Владе.

Када Народна скупштина констатује оставку председника Владе, председник Републике је дужан да покрене поступак за избор нове Владе. Ако Народна скупштина не изабере нову Владу у року од 30 дана од дана констатације оставке председника Владе, председник Републике је дужан да распусти Народну скупштину и распише изборе.

Члан 132 Устава

Ове уставне одредбе утврђују да Народна скупштина констатује оставку председника Владе не следећој седници по пријему његове оставке и да тада председник Републике покреће поступак за избор нове Владе. То је радна, а не свечана, седница Народне скупштине. На тој седници Народне скупштине не може да се врши инаугурисање новог председника Републике. Међутим, не само да је инаугурисање Александра Вучића извршено на истој седници, и то на свечаној седници, Народне скупштине већ и у истој тачки дневног реда која је гласила само: «1 Полагање заклетве председника Републике Србије».

Тиме је потпуно повређен поступак, изиграна процедура, прихватања оставке председника Владе и инаугурисања новог председника Републике.

Зашто је дошло до овога (а дошло би до још теже повреде Устава да председник Републике и Народна скупштина нису били упозорени /6/ да срљају у противуставну процедуру), с обзиром да је Републичка изборна комисија још 11 маја 2017 године објавила да је Александар Вучић изабран за новог председника Републике и издала му уверење о томе?

То показује однос највиших државних органа, Народне скупштине, дотадашњег председника Републике и председника Владе према Уставу и према Александру Вучићу коме су подредили уставну процедуру да се не би десило да он и један минут буде без власти. То симболички показује колика је подређеност тих државних органа самовољи Александра Вучића! То је један од примера како је Александар Вучић експлоатисао положај, углед и ауторитет председника Владе.

Инаугурисање новог председника Републике Александра Вучића

На ипростору http://www.predsednik.rs/predsednik/inauguracija председника Републике је изложено:

«ИНАУГУРАЦИЈА

Александар Вучић положио је 31 маја 2017. године заклетву у националном парламенту, чиме му је почео петогодишњи мандат председника Србије.

Заклетву је положио на Уставу Србије и Мирослављевом јеванђељу:

Прва јавна иступања проглашеног новог председника Републике Александра Вучића

„Заклињем се да ћу све своје снаге посветити очувању суверености и целине територије Републике Србије, укључујући и Косово и Метохију као њен саставни део, као и остваривању људских и мањинских права и слобода, поштовању и одбрани Устава и закона, очувању мира и благостања свих грађана Републике Србије и да ћу савесно и одговорно испуњавати све своје дужности“. «

Следе цитати из Вучићеве инаугуралне беседе:

(цео текст може да се прочита на http://www.predsednik.rs/predsednik/inauguracija):

«Зато хоћу и да отворимо унутрашњи дијалог по питању Косова и Метохија, уз све наше разлике, без предрасуда, а поштујући Устав наше земље. Морамо да будемо отворени, да се ослободимо митског приступа, али и олаког давања онога на шта имамо свако право. Наш унутрашњи дијалог, по том питању, можда је и важнији од оног којег треба да водимо са Албанцима.»

«Планирам да отворимо разговоре о уставним реформама. На то смо обавезани наставком нашег европског пута, али и унутрашњим потребама. До тих промена не можемо да дођемо без договора, без много разговора и расправа о ономе што би, можда по први пут, били наши стратешки циљеви у будућности. «

«Треба гледати право. Јер да се хтело гледати иза себе, добили бисмо очи на потиљку. Треба љубити земљу деце своје, а не дедова својих.”

https://www.glasamerike.net/a/vucic-za-radio-slobodnu-evropu-vreme-da-razgovaramo-o-ustavu-i-kosovu/3882601.html Вучићев интервју за радио „СЛОБОДНА ЕВРОПА“, 01.06.2017. године:

Radio Slobodna Evropa: Nakon polaganja zakletve za predsednika ste rekli da bi trebalo povesti unutrašnji dijalog o Kosovu i odreći se mitskog pristupa Kosovu. Da li to znači da će Srbija uskoro donositi nove odluke kada je u pitanju Kosovo?

Vučić: Vi ste zapazili jednu stvar, samo ste isekli rečenicu. Bila je zapeta pa reči ’kao i olakog davanja nečega što mi pripada’. Mislim da naš stav treba da bude usaglašen sa životnim problemima, sa onim što tišti naš narod na Kosovu i Metohiji, sa onim što jesu prava naše države. Ali da zaboravimo da smo mi jedini koji odlučuju. Da znamo kakva je uloga Albanaca. “…
„To je jedna od tema. Druga je promena Ustava. Hajde da sednemo da razgovaramo, ako možemo da razgovaramo. Ako možemo da se dogovorimo, mi smo nešto uradili za svoju zemlju. Ako propadne, znači da smo još jednom više brinuli o zemlji svojih dedova nego o zemlji svoje dece.“

I o jednoj i o drugoj temi. I o Ustavu i o našem odnosu prema Kosovu i Metohiji, i o našem odnosu prema regionu itd. Da vidimo gde je naša politika. I gde vidimo Srbiju, ne za godinu dana, ne da li će da dođe Pera umesto Žike na ovo ili ono mesto. Nego da vidimo kakva je to politika za koju se borimo. Da vidimo šta je sadržaj te politike”…..

Овако је о нашој политици говорио досадашњи председник Владе, стваралац наше политике!

Прва деловања проглашеног новог председника Републике Александра Вучића 

Александар Вучић у својству новопроглашеног председника Републике Србије:

 • захтева да се спроводи противуставна Тадић-Цветковићева пријава за учлањење Републике Србије у Европску Унију (Уставни суд није утврдио њену уставност),
 • наставља да спроводи противуставне одредбе Резолуције Народне скупштине од 13.01.2013. године (Уставни суд није утврдио њену уставност),
 • наставља да спроводи противуставне одредбе Бриселског споразума (Уставни суд није утврдио његову уставност),
 • наставља да признаје и подржава противуставно успостављену шћиптарску терористичку окупацијску власт на Косову и Метохији,
 • наставља да приморава држављане Србије да признају ту окупаторску власт,
 • приморавао је држављане Србије да учествују на изборима организованим супротно Уставу Републике Србије,
 • прихватио је да нашим држављанима шћиптарска полиција не дозвољава улазак на Косово и Метохију с документима Републике Србије,
 • прихватио је да држављани Републике Србије морају да узимају држављанство шћиптарске власти да би могли да решавају текуће животне проблеме,
 • направио је расцеп чак и међу Србима на Косову и Метохији,
 • шћиптарске изборе неистинито представља држављанима Републике Србије као покрајинске изборе,
 • промовисао је „Српску листу“ да учествује на шћиптарским изборима да би тиме подржао шћиптарско окупирано Косово и Метохију као независну легитимну државу,
 • прихвата да са шћиптарским терористима и ратним злочинцима разговара као с представницима независне шћиптарске државе на Косову и Метохији,
 • отвара процес промене Устава уместо да се од првог трена преузимања дужности председника Републике потпуно посвети испуњењу своје председничке заклетве, поштовању и одбрани Устава. Променом Устава настоји да се ослободи одговорности за своја противуставна дела и да истовремено задовољи захтеве западних Влада (а можда и с надом да ће бити Председник дуже од једног (или два) мандата). 

Александар Вучић прави проблем који не постоји: Косово и Метохија 

Проблем Косова и Метохије је вештачки створен. Потенцирају га германско – шћиптарске вође јавно  и отворено исказујући своју освајачку намеру да својом окупацијском влашћу искорене Србе с Косова и Метохије и да процес наставе на целом јужном делу Србије.

Александар Вучић потпуно одбацује Аманет Србима, који је потврђен Уставом Републике Србије, као и свим претходним Уставима. За њега је то мит који треба да одбацимо.  

Александар Вучић сакрива дуготрајни проблем који постоји: шћиптарски србомрзачки освајачки и окупаторски, поробљивачки, однос према Србима и Србији 

Шћиптари (од имена Shqiptar како Албанци сами себе називају), се тек од 11 века спомињу у списима да су на Балкану.  Они вековима насељавају, па отимају, србско насеље по насеље, србски град по град, део по део србске територије, тако да су у једном периоду завладали србском земљом до Ниша. Учествовали су у средњовековним тортурама с турским окупаторима који су нагонили Србе на масовна исељавања (на пример под патријархом Арсенијем Чарнојевићем, када су и моји преци напустили Косово и доселили се у Банат).  Срби нису имали проблема са Шћиптарима докле год њима не овлада терористичка шћиптарска групација. Она развија србомржњу међу Шћиптарима. Тако је било вековима. Сад се наставља.

Шћиптари су у Србији уживали иста или већа људска права него што их националне мањине, поготово досељеници, имају у Западним земљама:

–     Разумевајући патњу Шћиптарског народа под репресијом стаљинистичког диктатора Енвера Хоџе, Србија је прихватила стотине хиљада албанских досељеника на Косово и Метохију, 1945. – 1988.

–     Србија је омогућила да албански староседеоци и досељеници живе у миру, са истим, као сви остали држављани Р. Србије, грађанским и политичким правима, условима запошљавања, да имају потпуну друштвену и здравствену заштиту, јефтине добре станове, бесплатно школовање за образовање на свом језику, слободно исповедање своје вере, слободу кретања, рада и настањивања по Србији.

 Шћиптарски терористи су угњетавали Србе и извршавали злочине над  Србима деценијама с отвореном Хитлеровом нацистичком подршком 1941. – 1945., а потом под прикривеном заштитом КПЈ/СКЈ 1945. – 1988.:

–     Срби су били подвргнури нечовечној фашистичкој и нацистичкој окупацији од стране Велике Албаније у југозападном делу Србије – у србској колевци Косово и Метохија, која је србска постојбина, за време Другог Светског Рата. То је резултовало у више од 150 хиљада протераних староседелачких Срба и у више од 100 хиљада нових шћиптарских досељеника.

–     Србски народ је био приморан под страховладом КПЈ/СКЈ да посматра ћутећи и да пати због настављеног непрекидног терора оних Шћиптара (после 1945. године) који су уценама и претњама приморавали србске породице да напусте своје домове и имања да би Шћиптари добили шћиптарску етнички чисту област и ради отцепљења Косова и Метохије од осталог дела Србије.

–     Скупштина Косова и Метохије је законито и уставно сама променила пуноважном одлуком (1989. г.) неоправдано добијену аутономију (1945. г.).

Шћиптарски терористи су појачали своју активност  оснивањем своје терористичке организације под називом „Ослободилачка војска Косова –  УЧК“ ( „УЧК“ на Шћиптарском језику) ради правдања свог тероризма над Србима, прогањања Срба и правдања отимања Косова и Метохије од Србије и Срба.  С којим правом дошљаци, досељеници, у једну земљу, у један народ, могу да захтевају да се ослободе од тог домаћег народа? Досељеници у било коју земљу и народ су обавезни да поштују Устав и закон те државе и националне вредности домаћег народа. Срби у Шћиптарији / Албанији поштују њен Устав и закон и националне вредности Шћиптара. Шћиптари у Србији су обавезни да поштују Устав и закон Републике Србије и националне вредности Србског народа. Док год они то поштују дотле живе у добрим односима са Србима и  Срби с њима. Када почну да не поштују Устав и закон Србије и/или србске националне вредности онда стварају проблеме и приморавају Србе на реаговање.  Такво понашање и деловање шћиптарских терориста је почело да ескалира током 1998. године.  Регуларне одбранбене снаге су користиле уставна и законита средства да то зауставе. Шћиптари су то србско реаговање по свету прогласили и приказивали као терор над њима и да су они окупирани. Дошљаке и њихове потомке рођене у Србији је окупирао Србски народ???!!!

Да би ту обману целог света доказали они су наставили пропаганду против Срба и Србије новим лажима.

Лажна оптужба против Срба да су масакрирали невине албанске цивиле у селу Рачак (1999. г.).

Фински форезничар, ангажован од УН да утврди истину, је доказао да се тај масакр није никада одиграо.  То је сада добро познато.

Та лажна оптужба, заједно са ранијим лажним оптужбама да Шћиптарски/Албански народ није уживао људска, друштвена и политичка права у Србији, је коришћена као разлог да се почне бомбардовање народа Србије и Црне Горе (24. марта 1999. г.).

Лажна оптужба против Срба за егзодус Албанаца.

Албански егзодус је био започео тек трећег дана НАТО бомбардовања као његова последица.

Ова лажна оптужба је, комбинована са претходним, била коришћена не само за даље демонизовање Срба већ и за оправдање настављања бомбардовања народа Србије и Црне Горе непрекидно свих 78 дана и ноћи.

Претходне лажне оптужбе су основа за присилно, под уценама и ратним претњама, изнуђено прихватање противуставних докумената (Уставни суд је био одбио да оцени њихову уставност и законитост јер су донети у ратном стању под претњом продужетка бомбардовања Србије): Кумановског споразума и Резолуције 1244. Тим документима је битно ослабљен суверенитет Републике Србије на Косову и Метохији, увелико је ослабљена безбедност целе Србије, посебно на Косову и Метохији, прихваћена је делимична војна предаја, ослабљена је безбедност и сигурност Срба на Косову и Метохији и срозана одбрана границе Републике Србије према Македонији, Шћиптарији/Албанији и Црној Гори.

Те лажне оптужбе се још увек користе на Западу да се оправдава подршка шћиптарском отимању Косова и Метохије, окупацији и прогањању Срба и других са Косова и Метохије, или њиховим довођењем у ропски положај или положај сличан ропском.

Шћиптарски, тј. Албански, терористи, припадници УЧК, а данашњи носиоци шћиптарске окупацијске власти на Косову и Метохији, насилним путем, оружаним средствима:

 1. су рушили и руше суверенитет, независност и територијалну целину Републике Србије, што је кривично дело (чланови 305, 307 и 308 Кривичног законика),
 2. су настојали и настављају да насилно промене уставно уређење Р. Србије што је кривично дело (члан 308 Кривичног законика),
 3. кршећи правила међународног права, продиру у Србију, на Косово и Метохију као и у јужни део осталог дела Србије, из Албаније без држављанства Р. Србије или без одобрења њених власти што је кривично дело (члан 318 Кривичног законика),
 4. вређају, злостављају, Србе, над њима врше насиља и убиства, угрожавају Србима спокојство и тешко ремете јавни ред и мир што је кривично дело (члан 344 Кривичног законика),
 5. су ускраћивали и ускраћују, одузимају, уставна права Србима што је кривично дело (члан 128 Кривичног законика),
 6. су одузимали и одузимају слободу кретања Србима што је кривично дело (чланови 132 и 133 Кривичног законика),
 7. су одузимали и одузимају слободу настањивања Србима што је кривично дело (члан 133 Кривичног законика),
 8. су принуђавали и принуђују, под претњом приморавају, Србе да се исељавају с Косова и Метохије, што је кривично дело (члан 135 Кривичног законика),
 9. су злостављали, и злостављају, Србе и вређају њихово људско достојанство, што је кривично дело (члан 137 Кривичног законика),
 10. су применом силе и претњи наносили, и наносе, Србима дубок бол и страховите патње због дискриминације по националној припадности, што је кривично дело (члан 137 Кривичног законика),
 11. су онемогућили, и спутавају, држављанима Р. Србије да учествују на изборима организованим по Уставу и закону Р. Србије што је кривично дело (чланови 155 и 159 Кривичног законика),
 12. су одузимали и одузимају имања и куће, проваљују у њих, што је кривично дело (чланови 204 и 206, 1. став члана 219 Кривичног законика),
 13. отимају Србима и Српској Православној Цркви земљиште што је кривично дело (члан 218 Кривичног законика),
 14. неовлашћено се досељују на србска имања и усељују у србске домове што је кривично дело (члан 219 Кривичног законика),
 15. неовлашћено прекопавају србске гробове, грубо их оштећују, руше их, што је кривично дело (члан 354 Кривичног законика),
 16. подижу грађевинске објекте без грађевинске дозволе Р. Србије на њеној територији, на Косову и Метохији, што је кривично дело (члан 219а Кривичног законика),
 17. прогоне Србе с Косова и Метохије што је кривично дело (члан 371 Кривичног законика),
 18. настоје да делимично, или чак потпуно, униште Србе на Косову и Метохији што је кривично дело (чланови 370 и 371 Кривичног законика),
 19. су вршили нападе на цивилно србско становништво и његова насеља у току НАТО бомбардовања 1999. године и после њега продужавајући ратно стање на Косову и Метохији, што је кривично дело (члан 372 Кривичног законика),
 20. су уништавали и уништавају србска културна и верска добра, споменике, фреске, што је кривично дело (члан 383 Кривичног законика),
 21. су кршили и крше Србима основна људска права и слободе зајемчене Уставом Р. Србије, Повељом УН и Резолуцијом СБ УН 1244, што је кривично дело (члан 387 Кривичног законика),
 22. су силом и претњама, користећи тешке прилике на Косову и Метохији, доводили и доводе Србе у ропски положај или у њему сличан однос, су им живима одузимали органе, што су кривична дела (чланови 388 и 390 Кривичног законика),
 23. су застрашивали и застрашују србско цивилно становништво на Косову и Метохији, с намером да принуде Републику Србију да их прихвати за легитимне органе власти на Косову и Метохији, потпуно угрожавајући уставне, политичке, економске и друштвене структуре Србије, нападајући на живот, тело и слободу србског цивилног становништва, вршећи отмице србских цивила, уништавајући државне и јавне објекте, саобраћајни систем, инфраструктуру и опште добро Р. Србије, уништавајући приватну србску имовину угрожавањем живота србског цивилног становништва и проузрокујући огромне привредне губитке Србији; ометају и обустављају снабдевање србског цивилног становништва храном, водом, електричном енергијом, угрожавајући им животе, што су кривична дела (чланови 390 и 391 Кривичног законика).
 24. Шћиптари су се добровољно удруживали у терористичку организацију УЧК вршећи кривична дела наведена под i – xxii ради постизања својих неуставних циљева: одузимање Косова и Метохије од Србије и протеривање Срба с Косова и Метохије што је кривично дело (1. став члана 307 и члан 393а Кривичног законика).
 25. Шћиптари јавно објављују да је у току васпостављање Хитлером створене и заштићене нацистичке Велике Албаније.

Стварни проблем који постоји не само на Косову и Метохији, не само и у осталим јужним деловима Србије, већ и у Македонији, јесте шћиптарска мржња према словенским народима, и на њој заснована сва нерпијатељства ради отимања земље и истребљивања аутохтоног словенског, за сада Србског и Македонског, народа. Суштински, у току је деценијски рат који свим средствима воде шћиптарски терористи против Срба на Косову и Метохији, уз традиционалну подршку власти СР Немачке, којој су се нажалост  придружиле власти савезничких народа и земаља: САД, УК и Француске, и уз сагаласност КФОРА и ЕУЛЕКСА, потпуно одбацујући и Устав Републике Србије и Резолуцију СБ УН 1244. Александар Вучић омогућава да тај шћиптарски освајачки рат буде успешно завршен за њих и катастрофално трагично за Србе.

Противуставна дела и кривична дела новопроглашеног председника Републике Србије Александра Вучића

Све претходно илуструје следећа противуставна дела и кривична дела новопроглашеног председника Републике Србије Александра Вучића:

 1. не захтева испуњење одредбе Резолуције СБ 1244, која је део правног поретка Републике Србије (члан 16 Устава), да «Ослободилачка војска Косова» тј. УЧК, и остале наоружане групе косовских Албанаца без одлагања прекину све офанзивне акције и да се придржавају захтева за демилитаризацију,
 2. не поштује одредбу Резолуције СБ 1244 да се демилитаризује «Ослободилачка војска Косова» тј. УЧК, не ангажује се да се она оствари,
 3. не захтева испуњење одредбе Резолуције СБ 1244 да се оствари непосредан и поверљив престанак насиља и репресије на Косову и Метохији (над Србима),
 4. не поштује одредбу Резолуције СБ 1244 да се успостави сигурно окружење у којем избеглице и протерана лица с Косова и Метохије могу безбедно да се врате,
 5. не захтева испуњење одредбе Резолуције СБ 1244 да се створи привремена администрација на Косову и Метохији под којом људи с Косова и Метохије могу да уживају значајну аутономију у оквиру Савезне Републике Југославије, односно у окриљу њеног правног наследника Републике Србије,
 6. не захтева испуњење одредбе Резолуције СБ 1244 да се договореном броју југословенског и србског особља дозволи да се врати да би обављали следеће функције: одржавање присуства на србским историјским локалитетима; одржавање присуства на кључним граничним прелазима,
 7. не захтева испуњење одредбе Резолуције СБ 1244 да се поштује суверенитет и територијални интегритет Савезне Републике Југославије, односно њеног правног наследника Републике Србије,
 8. уништава сувереност, независност и безбедност Републике Србије супротно Уставу (Тачка 1 члана 97 Устава), што је кривично дело (чланови 305 и 314 Кривичног законика),
 9. на противуставан начин доводи Србију у положај подчињености и зависности од шћиптарске власти на Косову и Метохији, што је кривично дело (члан 305 Кривичног законика),
 10. признаје и прихвата предају Србије на Косову и Метохији, што је кривично дело (члан 306 Кривичног законика),
 11. супротно Уставу (став 1 члана 3 Устава) укида владавину права, која је једна од основа Републике Србије, што је кривично дело (тачка (1) члана 308 Кривичног законика),
 12. не повинује се Уставу и делује супротно Уставу (став 2 члана 3 Устава) успостављајући своје самовлашће, што је кривично дело (Тачка (1) члана 330 Кривичног законика),
 13. руши Републику Србију као државу засновану на владавини права, социјалној правди, начелима грађанске демократије, људским и мањинским правима и слободама и припадности европским начелима и вредностима (члан 1 Устава), доводи Србију у стање подчињености те делују супротно Уставу, што је кривично дело (чланoви 305 и 314 Кривичног законика)
 14. на противуставан начин отцепљује Косово и Метохију од осталог дела Србије, што је кривично дело (члан 307 Кривичног законика),
 15. руши територијалну целовитост Републике Србије супротно Уставу (став 1 члана 8 и тачка 1 члана 97 Устава), што је кривично дело (члан 307 Кривичног законика),
 16. руши територијалну организацију Републике Србије насупрот Уставу ( тачка 3 члана 97 Устава), што је кривично дело (члан 307 Кривичног законика),
 17. прихвата промену границе Републике Србије супротно Уставу (став 2 члана 8 Устава), што је кривично дело (чланови 307 и 308 Кривичног законика),
 18. уништава људска права и слободе супротно Уставу (чланови 18 – 20, 27 и тачка 2 члана 97 Устава), што је кривично дело (тачка (1) члана 128 Кривичног законика),
 19. уништава људско достојанство (свих држављана Р. Србије који поштују Устав) и тиме крши Устав (став 1 члана 23 Устава), што је кривично дело (Тачка (1) члана 137 Кривичног законика),
 20. прихвата рушење јединствености правног система Р. Србије противно Уставу (став 1 члана 4 и став 1 члана 194 Устава), што је кривично дело (члан 308 Кривичног законика),
 21. прихвата уништавање јединствености судске власти у Р. Србији супротно Уставу (став 1 члана 142 Устава), ), што је кривично дело (члан 308 Кривичног законика),
 22. прихвата укидање јединствености тржишта, правног положаја привредних субјеката, система обављања појединих привредних и других делатности, робне размене; монетарног, банкарског, девизног и царинског система; пореског система у Р. Србији одбацујући Устав (тачка 6 члана 97 Устава), што је кривично дело (члан 308 Кривичног законика),
 23. прихвата ограничавање слободе кретања супротно Уставу (члан 39 Устава), што је кривично дело (тачке (1) чланова 132 и 133 Кривичног законика),
 24. несавесно обавља врховну државну дужност кршењем Устава, што је кривично дело (тачка (1) члана 361 Кривичног законика),
  На основу  противуставне Резолуције Народне скупштине (Уставни суд је одбио да оцени њену уставност и законитост), супротно Уставу, Александар Вучић:
 25. прихвата и спроводи Бриселски споразум, који је противуставан [Уставни суд није утврдио да је Бриселски споразум у складу с Уставом Републике Србије („Гласник“, бр. 13 од 9. фебруара 2015. године, стране 9 – 31 – 39)] и зато је ништаван и неважећи (ставови 2 – 4 члана 194 Устава), чиме силом која проистиче из врховног државног положаја покушава да промени уставно уређење Србије, што је кривично дело (члан 308 Кривичног законика),
 26. на основу те Резолуције Народне скупштине донете под његовим утицајем и из ње прихваћеног Бриселског споразума под његовим руководством, одбацујући Устав, прихвата и подржава изборе које организује шћиптарска окупацијска власт, а не Република Србија, и прихвата присилу над Србима запосленим у државној служби Р. Србије, под претњама, да морају с породицама да учествују на шћиптарским изборима, што су кривична дела (чланови 155, 308, 319, и 359 Кривичног законика).
 27. Упркос изјавама претходног председника Републике Томислава Николића да Република Србија није признала и неће да призна нелегитимну окупацијску организацију и нелегитимне окупаторске институције које је створила УЧК уз подршку КФОР-а и ЕУЛЕКС-а, да Република Србија није признала и неће да призна од њих прокламовану тзв. државу коју називају «Косова» на Косову и Метохији, Александар Вучић наставља да делује супротно томе, односно супротно Уставу и народном наслеђу.
  Александар Вучић прихвата неуставно прокламовану тзв. државу «Косова» за самосталну и независну државу примењујући ту Резолуцији и Бриселски споразум. Он свим својим делима прихвата предају (капитулацију) Републике. То су кривична дела (чланови 305 – 308, 314, 319, 330 , 359 и 361 Кривичног законика).
  Тиме делује супротно Уставу продубљујући своја противуставна деловања и кривична дела напред наведена. То проширује и својим следећим противуставним и кривичним делима:
 28. Насилно принуђује Србе да учествују на изборима које не организује Р. Србија супротно Уставу (члан 52 Устава) чиме наноси тешке патње Србима, а да би добио признања из ЕУ, што је кривично дело (тачка (2) члана 137 Кривичног законика).
 29. Присиљава их да прихвате шћиптарску окупацијску власт за легитимну. Тиме прихвата предају Србије и Србе прогања из државе Р. Србије супротно Уставу (став 2 члана 38 и Тачка 2 члана 97 Устава), што је кривично дело (чланови 306, 370, 371 и 387 Кривичног законика).
 30. Приморава Србе на Косову и Метохији да се одрекну права човека гарантована Уставом и законом, што је кривично дело (тачка (1) члана 128 Кривичног законика),
 31. Гура Србе у беспомоћан положај опасан по живот супротно Уставу (став 1 члана 34 Устава), који доводи Србе у положај да се принудно исељавају с Косова и Метохије, што је кривично дело (члан 371 Кривичног законика).
 32. Доводи Србе у ропски положај или у положај сличан ропском што је забрањено Уставом (став 1 члана 26 Устава), који доводи до истребљења Срба на Косову и Метохији, што је кривично дело (чланови 370, 371 и 390 Кривичног законика).
 33. Присиљава Србе да се одрекну привредног, царинског, правног и школског система Р. Србије и да прихвате шћиптарски окупацијски ситем, чиме крши Устав (члан 18 и тачка 6 члана 97 Устава), што је кривично дело (тачка (1) члана 135 Кривичног законика).
 34. Спроводи дискриминацију над Србима који поштују Устав Р. Србије на Косову и Метохији супротно Уставу (члан 21 Устава), што је кривично дело (чланови 135 и 137 Кривичног законика).
 35. Протерује Србе на Косову и Метохији из Републике Србије што је строго забрањено Уставом (члан 38 Устава).
 36. Тврди да треба љубити земљу деце своје, а не дедова својих, а не објашњава која је то земља наше деце која није наслеђена од дедова наших! Он овиме поништава право наслеђа и људи и народа и тиме делује супротно Уставу (члан 59 Устава).
 37. Александар Вучић је истовремено и председник Републике Србије и председник Српске напредне странке (https://www.sns.org.rs/): То Устав не дозвољава и представља деловање против Устава (последњи став члана 5, 1. став члана 6, и члан 115 Устава).

 

Закључак

Александар Вучић је својим противуставним деловањима и кривичним делима после инаугурисања за председника Републике дубоко кршио и погазио, обезвредио и поништио своју председничку заклетву. Тиме је оскрнавио и Мирослављево јеванђеље, а не само Устав, јер је на њима положио ту заклетву. Потврдио је да је његова председничка заклетва неистинита, неверна, неодана, неверодостојна и тиме ју је одбацио. Потврдио је нелегитимност свог инаугурисања за председника Републике Србије, а што је на време било предочено Народној скупштини /1/, /2/.

Својим омаловажављњем, ниподаштавњем и одбацивањем своје јавно дате свечане заклетве он је потврдио да није било оправдано да буде инаугурисан за председника Републике као што је и било указано Народној скупштини /1/, /2/. 

Александар Вучић је преузео обавезе код западних Влада да ће спровести њихове захтеве супротне вредностима Србског народа, супротне Уставу Републике Србије и супротне Резолуцији СБ УН 1244. 

Александар Вучић не може да настави да буде председник Републике Србије по Уставу. 

Прихватање његовог противуставног деловања и гажења председничке заклетве је игнорисање председничких обавеза. То би значило подржавање његовог уништавања државе Републике Србије и њеног неалбанског становништва те и искорењивање Србског народа из Србије. 

Заклињем се да ћу дужност народног посланика обављати предано, поштено, савесно и верно Уставу, бранити људска и мањинска права и грађанске слободе и по најбољем знању и умећу служити грађанима Србије, истини и правди!

2. став члана 17 Закона о Народној скупштини

Подносећи ову иницијативу Народној скупштини исказујем своју наду да ће народни посланици не само бити верни својој посланичкој заклетви, тиме и Уставу и народу, и да ће зато прихватити поднету петицију и спровести поступак разрешења председника Републике Александра Вучића у складу с Уставом, већ и да ће схватити да сваким даном кашњења народних посланика да одлуче они омогућавају Александру Вучићу да све дубље разара целовитост Републике Србије и да све јаче помаже учвршћивању окупаторског шћиптарског режима на Косову и Метохији као и потхрањивање његовог преношења на цео преостали јужни део Србије.

______________ 

РЕФЕРЕНЦЕ: 

/1/ Народној скупштини:  „Неиспуњеност услова да Александар ВУЧИЋ ступи на дужност председника Републике Србије и нови избори“:

http://www.ssssseternal.org/yahoo_site_admin/assets/docs/2017_04_03LTG_Skp_AVsve.9261814.pdf

https://facebookreporter.org/2017/04/04/проф-др-љубомир-т-грујић-неиспуњеност/

https://dijaspora.wordpress.com/2017/04/05/%D0%BD%D0%B5%D0%B8%D1%81%D0%BF%D1%83%D1%9A%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82-%D1%83%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%80-%D0%B2%D1%83/

/2/  Народној скупштини: „Ваша, народни посланиче, (не)легитимност да будете народни посланик“:

http://www.ssssseternal.org/yahoo_site_admin/assets/docs/2017_04_18LTG_Posl_AV.10752418.pdf

/3/  Александру Вучићу: „Ви, Александре Вучићу, демократија и диктатура“:

http://www.ssssseternal.org/yahoo_site_admin/assets/docs/2017_04_13LTG.10244907.pdf

/4/  Александру Вучићу: „Никоме, осим себи, не дозвољавате да поништи Србију“ :

http://www.ssssseternal.org/yahoo_site_admin/assets/docs/2017_04_28LTG_OdkudSadAV.11732233.pdf

/5/  Александру Вучићу: Одговорите јавно:

 • Зашто треба да буде прихваћена Ваша председничка заклетва?
 • Зашто треба Ви да будете инаугурисани за председника Републике? :

http://www.ssssseternal.org/yahoo_site_admin/assets/docs/2017_05_21LTG_VucicuSlike.14072231.pdf

https://facebookreporter.org/проф-др-љубомир-т-грујић-александре-в/

/6/   Председнику Републике и Народној скупштини: „(НЕ)УСТАВНО ПРЕНОШЕЊЕ ДУЖНОСТИ ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ“

/7/   Говори Александра Вучића пре и после 2012. године:

/8/   Господину АЛЕКСАНДРУ ВУЧИЋУ, проглашенoм изабраним кандидатом за председника Републике и председнику Владе:

https://facebookreporter.org/2017/05/21/проф-др-љубомир-т-грујић-александре-в/

/9/ „Мирнодопски народни скуп подршке народним посланицима који поштују заклетву и Устав“, филмски снимак објављен на Јутјубу:

I део: https://www.youtube.com/watch?v=oDFLLYUidB8,
II део: https://youtu.be/y_jXlaYk7rQ

/10/ Уставном суду: „Предлог да Уставни суд оцени уставност и законитост акта Републике Србије за њено учлањење у Европску Унију“

/11/Уставном суду: Предлог да оцени уставност и законитост Резолуције Народне скупштине од 13. јануара 2013. године.

 

Београд, 16.06.2017. године
Др Љубомир Т. Грујић,
редовни професор у пензији

Џона Кенедија 31/15
11070 Београд

2 replies »

 1. Они за стид не знају, образа немају,Бога се не боје јер су безбожници,среброљубци су као и Јуда,и такве не вреди ни подсећати,ни прозивати,ни објашњавати,они су силом,преваром,лажима,дошли на власт и само се силом морају отерати занавек,ако хоћемо часну ,поштену и срећну Србију у будућности. Ви то радите из душе и цивилизовано професоре али глувога звати и ћоравоме намигивати не вреди.

  Свиђа ми се

 2. Свака част господине професоре, заиста стручно и аналитично међутим, кад би нам само овај непоменик био проблем, било би лако, мислим да већи проблем лежи у нама, тј у србском народу.

  Народ је дозволио да га 28 година политичари зарад личних интереса, варају, лажу, краду, раде против њега, а задањих 20 год.то раде чак отворено у сарадњи са страним фактором.

  Шибицаре по истом шаблону, а да их део бирача, није прозрео.

  Свесно или не, придружују им се апстиненти који не гласају, који такође дају легитимитет овом злу. На видику нема политичке снаге да наметне правила које Закон и Устав налажу, као да се све ово тиче неког другог, а не нас Срба, наше егзистенције и опстанка.

  шешељ, николић, вучић, маја гојковић, мартиновић, тадић, шутановац, дачић, палма,чеда дакле сви политичари из доса, дс-а, снс-а, спс-а и многи из дсс-а (намерно малим словима) 28 год. су со на ранама србског народа, „зачин“ који усмрђује политичку мочвару трулежи и распада система свих моралних вредности нашег друштва, који на лажима и преваран начин опстаје и обезбеђује себи место у друштву које не заслужује и које не би смело да им припада.

  Господине професоре, ваш труд изазива дивљење и вредан је хвале. И у предходном периоду сте уложили огромну енергију, али на жалост наши унесрећитељи су непромењени.
  Они све ваше аргументе игноришу, јер им се може, јер су дрски, безобразни, некултурни, зли, и зато што страни фактор који им даје налоге, стоји иза њих. Али стање мора да се промени ради нашег опстанка.

  Господине професоре ПРЕДЛАЖЕМ да се убудуће ауторитетом Вашег имена обратите свим официрима и генералима пензионисаним од 05.октобра, умировљеним само зато јер су пружили отпор агресору.

  Молим Вас да се посебно обратите официрима ТРЕЋЕ АРМИЈЕ И ПРИШТИНСКОМ КОРПУСУ.

  Насушна је потреба да се оформи нова политичка снага моралних и некомпромитованих људи.

  Они који су пружили маестралан отпор 600 пута јачем агресору знаће да дају одговор актуелан политичком тренутку, народ ће да се придружи, народ воли своју војску, поготову хероје, обрисаћемо их занавек, привешћемо олош к’познанију права.

  `

  Свиђа ми се