ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ

У Београду је одржана премијера филма News Front-a: „КОСОВО – ОТЕТА СВЕТИЊА“ (видео)


У Београду је одржана премијера филма News Front-а «Косово-отета светиња» у оквиру конференције посвећене проблематици Косова и Метохије. Премијера је одржана у згради Дома синдиката у центру Београда.

20.06.2017. News Front

Филм је представила Оксана Сазонова, уредница српске редакције News Front-а.

«Ови кадрови снимљени су пре мање од годину дана, у септембру прошле године. Премијера у Русији одржана је 24. марта (на годишњицу бомбардовања Југославије). Међутим, модерна историја је пролазна. Само у овом периоду догодио се читав низ важних, а ја бих рекла и узнемирујућих догађаја. Не улазећи у детаље концептуално, ово место постаје место сталне напетости и «контролисаног хаоса»- рекла је Сазонова.

Главни уредник српског портала «Факти», Ђуро Билбија, подсетио је на детаљ из филма где старији човек стоји поред разрушене куће и говори о «светској банди». С њом, према речима новинара мора да се носи и напаћена Србија.

Политиколог Александар Павић осврнуо се и на историју снимања филма, конкретно на хапшење Оксане Сазонове и Сергеја Белоуса.

«Оксану су депортовали јер није имала визу непостојеће државе»- рекао је он.

Редитељ, новинар и међународни посматрач из Србије у Донбасу Миодраг Зарковић говорио је о сличностима ових области.

«Можда, пошто сам био тамо, ја боље схватам ставове Оксане»- рекао је Зарковић.

Активисткиња Кристина Меховић говорила је о масовној информационој кампањи против Срба за западне гледаоце.

Професор из Косовске Митровице Дејан Мировић говорио је о историји српско-руских односа.

«Кад говорим о српско-руским односима а посебно када видим овако добар филм као што је Оксана урадила, увек ми падне на памет да у центру Косовске Митровице стоји споменик руском конзулу Шербину. Њега су 1903. године убили албански бандити уз помоћ Турака због тога што је штитио српски народ. И још једна ствар: његов повод за долазак на Косово и Метохију био је руски ултиматум Турској да ће бити прекинути дипломатски односи уколико се не заштити српски народ на северу Косова и Метохије. И као што нам говоре да Русија брине само о својим интересима и да је велика империја. Тачно, она је велика империја али она има традиционално формиран однос према Србима»- рекао је Мировић.

Након говора било је постављено много питања из публике. Гледаоце је интересовао историјат филма, утисци, као и српско-руски односи. Многи од присутних су били, или лично или на други начин повезани са Косовом и Метохијом и због тога су многи овај руски поглед на српску трагедију пропратили са личном захвалношћу.

***

Косово – отнятая святыня
Косово – отета светиња

Документальный фильм News Front – Сербия
Документарни филм 
News Front – Сербия

News-Front

1 reply »

  1. ЧИМ ЈЕ ЂУРО БИБЛИЈА РЕКАО ДА СРБИ СА КИМ ТРАЖЕ ПОМОЋ ОД БЕОГРАДА ИСКЉУЧИЈО САМ ДА ЛИ ЂУРО БИБЛИЈА ЗНА ДА ЈЕ БЕОГРАДСКИ режим ИЗДАО ВАСКОЛИКО СРБСТВО ? НЕК БРАЋА И СЕСТРЕ СЕ БОГУ МОЛЕ И СВЕТОМ ОЦУ ВАСИЛИЈУ ОСТРОШКОМ СЛАВА МУ И МИЛОСТ ЗА СПАС ВАСКОЛИКЕ СРБАДИЈЕ

    Свиђа ми се

%d bloggers like this: