АКТУЕЛНО

Миленковић: На власти незналице, Вучић прави циркус


Политика је последњих деценија постала „куплерај“, институције не постоје и друштво мора поново од темеља да се сагради, рекао је глумац и редитељ Радослав Рале Миленковић. Неизвесност око прикупљања подршке за формирање владе показује дилетантизам политичке елите и последица је несавесности.

“Код нас је на власти гомила незналица. Ми подразумевамо да би председник требало да зна, а он не зна, јер да зна не би правио циркус око тога да се изабере премијер”, рекао је Миленковић.

То практично питање, каже, и на ту тему вођене су консултације и очекивано је било да је избор премијера договорен. “Али то је симулација напорног рада, да би се добило на вредности, то је простачка ствар – таштина“, додао је.

Коментаришићи одбијање Драгана Марковића Палме да подржи владу Ане Брнабић, Миленковић је рекао да је то „суштина лицемерја“.

„Не разумем тог Палму, до пре месец дана она је била министарка, није ту пала са Марса, он је гласао за ту владу, а она није тајно геј… Скандали, лажи и морално политичке скаредности се дешавају. Или су они толико глупи или заслепљени својом моћи, или су дилетанти или покварени или све заједно. Сад се Палма изненађује, то је суштина лицемерја”, казао је гост Новог дана.

У константном стању неизвесноти и изборне кампање држи нас политичка елита, каже Миленковић и додаје: „Да не кажем један човек јер му то омогућава да остане на власти и не одговара ни за шта што је урадио”.

Србија је и даље преполављена изборним билобордима по аутопопутевима, а земља личи на Кореју. „Чему тај билборд служи осим задовољавању сујете, кад је већ изабран”, упитао је он.

Они су измислили да су важни, а у ствари су безначајни људи. Нису важни јер немају супстанцу, они су симуланти знања који су произвољно себе прогласили за стручњаке и одлучују о многим стварима, и то им је страст.

Говорећи о подели министарстава у будућој влади, Миленковић је рекао да је то тема која не би требало да интересује грађане и да када би постојале институције, онда бисмо имали прилике да само сазнамо које од “одговорних часних људи преузео одговорност”, а због недостатка институција последице су катастрофалне.

„Имате људе који су у једном мандату министри саобраћаја, па у следећем грађевине, (Борис) Тадић је био министар војске, то су све сами стручњаци… Код Чехова има: То ти је брате мој млатарање, е и они тако само млатарају, а пошто немамо институције, грађане на нивоу трача занима ко ће бити следећи министар, ко ће следећи ући у парове, пинкове. Задњих 20, 30 година то је куплерај, све заједно. У том смислу грађане занима”, рекао је он.

Друштво мора поново од темеља да се сагради, сматра Миленковић, да се поново „форматира диск“, како бисмо имали некакав систем вредности у људској мери. „Ово нема људску меру“.

Коментаришући предстојећу инаугурацију Александра Вучића на место председника Србије, Миленковић је рекао да је неће пратити. “Имам неке обавезе у у петак, заузет сам Шекспиром”, рекао је.

На изјаву лидера ЛДП Чедомира Јовановића да је политички незрело не појавити се на инаугурацији Вучића, Миленковић је рекао да је „Чеда зрео за инаугурацију” и да тамо буде.

“Он је сазрео, и треба да сазриш до тога да одеш на инаугурацију код његове екселенције Вучића“, додао је.

О „притисцима на тужилаштво“ у случају Савамала: Тужна, апсурдна земља

Тврдње из тужилаштва да су били под притиском медија у вези са случајем Савамала, Миленковић је оценио као „покварену реченицу“.

“То је једна гадна, покварна реченица коју можете да кажете. Овде има свега осим притиска медија на тужилаштво. А тужилаштво одолева притиску чак и бившег премијера који каже да ће тужилаштво процесуирати, а није ништа урадило. Ми смо тужна, апсурдна земља”, рекао је он.

Савамала се десила пре више од годину дана и до сада не знамо ко је тамо рушио и шта је било, каже Миленковић. „То је дело неког идиота и жао ми је што бивши премијер није успео по дану то да учини лично са неким багером. Обећао (решење) јесте, шта је све обећао… Толико о томе, а људи који викну кроз прозор аутомобила нешто проитв премијера бивају одмах процесуирани”, додао је.

Поводом најаве да би Синиша Мали могао да буде задужен за инвестиције у влади, Миленковић је оценио да је то „логично”.

Министар културе је агент за некретнине

Миленковић је рекао да је важна тема о којој заправо треба говорити потпуно девастирање читавог културног сектора и потпуно одстуство свести колико је култура важна.

На делу је, каже, с једне стране претварање свакодневног живота у једну бескуполозну битку за преживљавање, а с друге стране затрпавање трачевима, таблоидним наметнутим тамемама које ништа не решавају, недостатак свести у каквом нам је стању култура и образовање.

“Имаћемо неписмене, некреативне, недуховне људе који ће једва чекати да буду награђени за своју послушност“.

Ниједна култура у било којој земљи не зависи од тржишта, рекао је Миленковић коментаришући изјаву министра културе Владана Вукосављевића да не може једино држава финансирати културу.

“Вукосављевић је агент за некретнине, он не може боље, он не разуме чега је министар. То су ти проналазачи код нас, он је толико квалификован…”, закључио је Миленковић.

ИЗВОР: N1

——————

21.6.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Шта рећи сем браво маестро,кад уништите културу после је лако наметати старлете у скупштину и кловнове за министре ….право питање је шта се дешава са овим народом

    Свиђа ми се