ДРУШТВО

Изложба фотографија „Косово, не/стваран живот“ у Смедеревској Паланци 🎥


24.6.2017. КМ Новине

У Народном музеју у Смедеревској Паланци постављена је и у уторак отворена изложба фотографија Ивана Максимовића под називом „Косово, не/стваран живот“.

Отварање изложбе: Стеван Мартиновић и Иван Максимовић /
Фото: Народни музеј у Смедеревској Паланци

На отварању је наступила етно група „Ивиз“, а о изложби је говорио Стеван Мартиновић, директор музеја који је том приликом рекао:

„Косово је свакако табу тема код нас, будући да се више не користи нити злоупотребљава у политичке сврхе а камоли да се о њему говори на оваквим местима, и ми смо као установа, и у своје лично име морам да кажем, заиста срећни да подржавамо и пружамо подршку не само уметницима већ и оваквим идејама“, рекао је Мартиновић говорећи о изложби. Он је изнео и уверење да то неће остати само на појединачним случајевима већ да ће се „у једном тренутку родити и нешто што се зове културна политика па и према овом горућем питању наше нације“.

Он је додао и да ћемо „не политиком али културом сигурно успети да допремо до срца превасходно нас овде у централном делу Србије и да ћемо успети да одржимо будним не само причу о Косову, већ и идеју о Косову и Метохији као саставном делу наше земље. То је вероватно највећи задатак за све нас овде вечерас и за наше будуће генерације. Ја се надам да ће нека нова поколења моћи да, тај симболични поздрав за сада, успети да реализују и да поздрав „до године у Призрену“ не остане само пука реч“🔗.

Директор музеја и аутор изложбе захвалили су се пре свега Владимиру Поповићу, из околине Паланке, на чију иницијативу је ова изложба и организована.

У Смедеревској Паланци је изложено нешто више од тридесетак фотографија из овог циклус,а који је настајао од 2004. године па до данас.

„Нажалост, вероватно ће бити мотива за прошиивање овог опуса“, рекао је аутор изложбе који је рођен и живи на Косову и Метохији.

Кад сте део тог народа који страда и живите на том простору на коме се страда, ви имате потребу да то документујете, да прикажете и да то људи виде и сазнају о томе. Посебно да то ваш народ сазна. А то јe пре свега битно јер људима који данас на Косову и Метохији живе, свакако треба подршка али она се не састоји у хуманитарној помоћи, која многима јесте потребна, већ пре свега да са тим људима будете, да са њима причате… Да виде да их разумете или макар да имате интересовање за њихво страдање, то је највећа подршка коју можете да им пружите“, рекао је Максимовић.

  ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО: 🎥

Максимовић је рођен у Приштини и живи у Звечану. Дипломирао је на Факултету уметности Универзитета у Приштини – Звечан на смеру вајарство. Документарном фотографијом бави се преко двадесет година. Приредио је више самосталних изложби документарних фотографија посвећених Косову и Метохији.

Изложбу фотографија „Косово, не/стваран живот“ публика Смедеревске Паланке моћи ће да посети до 15. јула.


Извор: КМ Новине

1 reply »

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s