АКТУЕЛНО

Амбасадор земље која је 78 дана бомбардовала Србију и отима јој КиМ тврди да Русија има малигни утицај


Кајл Скот

ОПТУЖИО МОСКВУ ДА ЗА ПОДРИВАЊЕ ЗЕМАЉА НА БАЛКАНУ КОРИСТИ „СРПСКО ТЛО“

  • Амбасадор САД Кајл СКОТ поновио да његова земља руски хуманитарни центар у Нишу сматра центром шпијунаже: „Ако је то хуманитарни центар, зашто је запосленима потребан дипломатски статус? Тај статус значи да нико не може да изврши инспекцију тога шта они раде, да могу да буду недодирљиви“
  • Скот је изговорио и једва прикривену претњу Александру Вучићу, рекавши да ће његова посета Вашингтону бити прилика да се учврсти сарадња, да Вучић опише своју визију где жели да одведе земљу и како ће се оснажити сарадња са САД
  • ФАКТИ: Амерички амбасадор се баш раскарикао. Заборавио да је спољна политика Србије у надлежности владе, па опомиње Вучића да ће ускоро у Вашингтону морати да „опише своју визију где жели да одведе земљу“ и како ће „оснажити сарадњу са САД“. Само, није све лоше у овоме што Скот говори. Његова тврдња да Русија са „српског тла“ подрива суседне земље ствара услове да се коначно расветли – како су, и у којој мери, Београд и БИА асистирали антисрпском режиму у Подгорици поводом фарсе са „покушајем државног удара“

АМБАСАДОР Сједињених Држава у Србији Кајл Скот оценио је данас да се активности Русије у региону могу назвати малигним, јер не доприносе стабилности, али ни реализацији стратешких циљева Србије.

„Јако је битно да подвучемо да се Русија не ангажује, како ми мислимо, на начин који подржава стабилност у региону“, рекао је Скот гостујући на РТВ.

Према речима Скота, заменик помоћника државног секретара САД Брајан Хојт Ји рекао је да постоји забринутост о руским активностима у региону које нису усмерене на подржавање стратешког циља Србије интеграцији у запад.

„Када видим да се Руси активно ангажују на подривању комшијских земаља и користе за то српско тло – ја бих то онда назвао малигним утицајем Русије“, рекао је Скот.

Амбасадор је оценио и да САД сматрају да је руски хуманитарни центар у Нишу заправо центар шпијунаже.

„Ако је то хуманитарни центар, зашто је запосленима потребан дипломатски статус? Тај статус значи да нико не може да изврши инспекцију тога шта они раде, да могу да буду недодирљиви“, рекао је Скот и подсетио да NATO делегације или мисије које долазе или пролазе кроз Србију подлежу инспекцији српских власти.

Амбасадор је додао да је ипак на Влади Србије да донесе одлуке о односу са Русијом и којим просторијама ће дати дипломатски статус.

Скот је оценио да ће посета председника Србије Александра Вучића Вашингтону, бити прилика да се учврсти сарадња, да Вучић опише своју визију где жели да одведе земљу и како ће се оснажити сарадња са САД.

Скот је изразио забринутост због дијалога и коментара лидера широм региона, који се враћају на историју ’90-их и ’40-их.

Амбасадор САД подсетио је на изјаву председника Србије Александра Вучића током инаугурације да у региону не може бити прогреса без мира и стабилности, и додао да САД то подржавају.

ИЗВОР: Бета/ФАКТИ

***

———

27.6.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић