АКТУЕЛНО

Генерални штрајк блокирао производњу у Фијату


фото: РТВ

КРАГУЈЕВАЦ –  У компанији Фијат Крајслер аутомобили (FCA) у Крагујевцу данас је настављен генерални штрајк започет јуче, а и даље су заустављене производне линије и прекинута продукција модела 500L.

Председник Штрајкачког одбора Зоран Марковић изјавио је ФоНету да радници настављају протест на својим радним местима и да очекују почетак преговора са послодавцем.

„Још увек немамо никаквих информација од послодавца о почетку преговора и штрајк се наставља до испуњења наших захтева или потписивања споразума са руководством. У штрајку учествује 90 одсто радника у првој и другој смени“, рекао је Марковић.

Према његовим речима, у синдикату сматрају да је неопходно да се у решавање овог проблема укључи и држава Србија која у власништву капитала крагујевачке фабрике има 33 одсто.

„Нису у питању само радници у компанији, већ не ради ни фабрика, а то значи да не раде ни кооперанти. С обзиром да је FCA највећи српски извозник, сваки дан нерада у фабрици кошта и државу јер умањује њен извозни потенцијал“, истиче Марковић.

FCA је, у прва четири месеца 2017. године, остварила извоз вредан 382 милиона евра, а већ годинама је убедљиво највећи српски извозник, па би сваки дужи прекид производње могао нанети велику штету фабрици, али и буџету Србије јер њено учешће у БДП износи три одсто, сматрају у синдикату.

Синдикат FCA тражи повећање основних зарада са 38.000 на 45.000 динара бруто, бољу организација рада која би смањила преоптерећеност радника, исплату бонуса за 2016. годину и надокнаду трошкова превоза за запослене који су ангажовани ван стандардног радног времена.

Уговор Владе Србије и италијанског Фијата о заједничкој инвестицији вредној 1,2 милијарде евра потписан је 2008. године, а пројектовани капацитет је 300.000 возила годишње.

Међутим, због кризе на светском тржишту аутомобила и смањене производње, фабрика у Крагујевцу је прошле године отпустила око 1.000 радника и укинула трећу смену од када је и почела другачија организација рада која је додатно оптеретила преостале запослене.

Прошле године када је у FCA било више запослених произведено 85.000 возила, а после одласка око 1.000 радника план за ову годину остао је исти, рекао је Марковић.

У служби за односе са јавношћу FCA је речено да компанија за сада неће коментарисати штрајк запослених и обуставу рада.

 

ИЗВОР: РТВ

————-

28.6.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић