АКТУЕЛНО

У Чачку обележен Дан ветерана уз подршку градоначелника


фото: ozonpress.net

Данас је у Чачку по први пут обележен Дан ветерана. Око стотину учесника ратова из деведестих година, упутило је захтев Влади Србије да се Дан ветерана прогласи националним празником и обележава у целој Србији баш на Видовдан. Подршку ратним ветеранима пружио је градоначелник Чачка, који је поновио да је обавеза целог друштва да води бригу о људима који су били спремни да положе живот за државу.

фото: ozonpress.net

Србија је једна од ретких земаља која нема национални дан посвећен учесницима рата, када би се борци окупили и на неки начин им била указана почаст. Тако је било до данас. На иницијативу ратника са Кошара, Ненада Станића, у Чачку је на Видовдан, тачно у подне, обележен Дан ветерана.

фото: Ненад Станић

– Чекајући толике године на државу, на некога ко је требало да се бави са нама, донели смо одлуку да идеју о обележавању Дана ветерана остваримо на Видовдан. То ће бити наш званични захтев од данас да уђе у календар државних празника. Тражимо он што свуда у свету постоји али и у околним државама. Једном речју да се мртви не забраве а да се живи поштују, рекао је организатор Ненад Станић, ратни ветеран са Кошара.

фото: ozonpress.net

Обележавању Дана ветерана присуствовало је око стотину учесника ратова из целе Србије, али и Републике Српске. Сви они упутили су апел држави да се Дан ветерана уврсти као државни празник и да организацију у свим градовима и општинама преузме држава.

-Ово је прва иницијатива јавно и званично, да смо се ми сами ветерани скупили, препуштени сами себи. Трудимо се да се организујемо. Данас је велики празник, Видовдан, и доста људи је отишло да обележи тај дан, и на Газиместан и у Крушевац, због чега имамо нешто мањи број људи. Надамо се да ће ова идеја заживети и да ће се проширити. Ми ћемо бити у тој намери бити страјни да се Дан ветерана уврсти као државни празник, рекао је Станић.

фото: ozonpress.net

Подршку ветеранима данас је пружио градоначелник Чачка Милун Тодоровић који је рекао да му је драго што једна оваква идеја креће из Чачка. Он је подсетио да је локална самоуправа учинила максималне напоре како би се у свим аспектимна помогло ратним војним инвалидима и њиховим породицама, наводећи да само за још једно дете ратног ветерана није пронађен посао.

– Пуна подршка ратним ветеранима из претходних ратова деведестих година. Ово су углавном јунаци са Кошара. То су људи који су жртвовали своје здравље и животе, и треба да буду понос свих нас, путоказ млађим генерацијама како се воли отаџбина, како се штити и чува слобода. Град Чачак је учинио све оно што је могао да пре свега породице ратних ветерана, децу настрадалих збрине стамбено, и у томе смо постигли веома много. Остало је још једно дете ратног ветерана незапослено и радимо на томе да и та девојка добије посао, рекао је Тодоровић.

Након окупљања на Градском тргу, ветерани су се упутили до малог парка где су положили венце на споменик који је подигнут настрадалим Чачанима за време НАТО агресије 1999. године.

фото: ozonpress.net

фото: ozonpress.net

ИЗВОР: Озон прес

фото: Ненад Станић

***

ПОВЕЗАНО:

ДАН ВЕТЕРАНА: Ратни Ветерани најављују своју параду поноса за Видовдан

 Ми смо поносни што смо били на бранику Отаџбине. Ко се поноси са нама нека дође у Чачак за Видовдан, на једину и  праву параду поноса… Ратни Ветерани Србије

————–

28.6.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић