АКТУЕЛНО

Прим. др Радомир Ковачевић: Рат престао, агресија траје


Прим. др Радомир Ковачевић

Премда је непобитна чињеница да је бомбардовање осиромашеним уранијом у непосредној узрочно-последичној вези са огромним порастом малигних обољења и умирања у Србији, апсолутно ни један министар здравља у нашој земљи никада није званично поменуо ове чињенице

Од 5. октобра 2000. до данас ни један министар здравља у Србији није изговорио речи НАТО, уранијум, последице, карцином, умирање нације… Апсолутно ни један. Са таквом несрећом мога народа и таквом инфериорношћу државних власти ја не могу да се помирим, и хвала Богу што ми је дао да урадим све што могу везано за феномен радиоактивности и генетских поремећаја као последица НАТО бомбардовања осиромашеним уранијумом. Током протеклих 15 година уредно сам све то бележио, поредио са подацима самих агресора, анализирао и припремао за књигу „Истина о урану“ (Албион букс) коју сам ових дана с радошћу представио у Београду, рекао је на почетку разговора за „Печат“ прим. др Радомир Ковачевић, аутор поменуте књиге.

Докторе, могу ли они којима сазнања и објављивање истине о уранијуму није у интересу да порекну бројне доказе о петоструком повећању малигних болести од почетка агресије на СРЈ до данас?

Непобитна је чињеница да је бомбардовање осиромашеним уранијом у непосредној узрочно-последичној вези са огромним порастом малигних обољења и умирања у Србији. Међутим, у свету којим влада закон силе теоретски је све могуће. Књига „Истина о урану“ резултат је мога и рада бројних стручњака Института за медицину рада и радиолошку заштиту „Др Драгомир Карајовић“ Клиничког центра Србије на чијем сам челу био, и свакако ће бити крунски доказ онима који буду хтели да уваже доказивање узрочно-последичне везе између бомбардовања осиромашеним уранијумом и повећања оболелих од различитих малигнитета. Вођени чињеницом да су се после НАТО бомбардовања у Србији појавиле разне болести, ми ћемо и даље наставити да се бавимо уранијумом који производи бројне штетне последице по здравље наше нације.

 

ПРОБЛЕМ СТРУЧНОСТИ

Агенција за заштиту од јонизујућег зрачења нема снагу легислативног тела, али има обавезу да сваке године приказује извештаје о стању радиоактивности на подручју Србије. Последњи такав извештај имамо из 2003. године и времена министарке Анђелке Михајлов. А стално говоре да је радиоактивност мирна, што није тачно, јер уран имамо и у природи. Очигледно постоји проблем стручности, а мој Институт је десеткован јер су најквалитетнија деца већ отишла којекуде по свету као „официри за везу“ са Бечком агенцијом и другим међународним телима.

ПОУЗДАНИЈЕ ИЗ ЛИОНА, НЕГО ИЗ „БАТУТА“

Званичне демографске податке не можете да добијете ни у Институту за јавно здравље РС „Милан Јовановић Батут“ ни од Републичког завода за статистику, него од Одбора за демографију Народне скупштине Србије које ја користим. Кад су у питању малигнитети, обраћам се Међународној агенцији за проучавање рака из Лиона од које добијам много бољих податке него из „Батута“. Јер, овом Институту се више и не достављају релевантни подаци, пошто данас у здравству постоје два паралелна система, приватно и државно здравство и велика сива економија.

ИЗ БИОГРАФИЈЕ

Прим. др Радомир Ковачевић је од 1988. године у Институту за медицину рада и радиолошку заштиту „Др Драгомир Карајовић“ Клиничког центра Србије (једна од веома значајних српских и светских институција те врсте). Такође је био дугогодишњи начелник јединога Центра за радиолошку заштиту у Србији. У време агресије 1999. наредбом академика проф. др Александра Видаковића постављен је за начелника Пријемно-тријажног центра који је збрињавао масу озрачених и отрованих људи. Кад је бомбардовање престало и потписан Кумановски споразум 10. јуна наставио је да ради на праћењу и санирању последица на животној средини у мирнодопским условима, на санирању бојишта и здрављу нације… Прегледао је више од 200 хиљада људи, написао је и објавио више од 300 научних и стручних радова, монографија и књига.

 

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању магазина ПЕЧАТ

————–

2.7.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић