Зоран Влашковић

Зоран Влашковић: Кад терористи постају војска!?


4. јул 2017. КМ Новине

Од 2.500 активних чланова у тзв. Косовским безбедоносним снагама, од припадника девет мањина односно неалбанаца, 187 њих је у КБС, међу којима је и 45 Срба, што је брука.


Текст и фото: Зоран Влашковић

– Oд овог 1. јула број Срба још већи – У резерви још 800 чланова

Такозване Косовске безбедносне снаге су оружане снаге на Косову и Метохији и налазе се под контролом и командом КФОР-а и самопроглашене „Републике Косово”. Главни задаци тзв. косовских безбедносних снага (проистеклих од бивше терористичке организације зване “Ослободилачка војска Косова“ коју је Америка и њен председник Џорџ Буш, званично председничким указом и прокламацијом бр. 452 и Указом број 13219 2001. године “ОВК“ ставио на “црну листу“ терористичких организација због пружања помоћи тероризму и терористичким организацијама. На “црној листи“ терористичких организација у Америци је и ОВПБМ, такозвана Ослободилачка војска Прешева, Бујановца и Медвеђе).

Њихова овлашћења су у домену заштите цивилног становништва тј. трагање и спашавање, уклањање експлозивних направа, гашење пожара, деловање у елементарним непогодама итд. Тзв. Косовске безбедносне снаге су основане 21. јануара 2009. године из снага Косовског заштитног корпуса.

Косово и Метохија према плану Мартија Ахтисарија има право на оружане снаге које су наоружане само лаким наоружањем и броје 2500 војника у активном саставу и 800 војника у резервном саставу.

Данас више 10 одсто припадника Косовских безбедносних снага долази из мањинских заједница, укључујући и српску, (Срби су преко ноћи од народа произведени у мањину, фашистичком одлуком, прим. З.В.) бошњачку, ромску и хрватску и друге.

Поред броја од 45 припадника српске заједнице, који су већ у саставу КБС-а, од 1. јула 2017.г., након завршетка обуке, још 61 члан придружио се КБС-у.

И после ’99. иступали су као терористи

Тзв. Министарство Косовских безбедносних снага је израдило посебну стратегију за укључивање мањинских заједница у ову институцију.

Косовске безбедносне снаге тренутно имају мандат снага за хитне случајеве и под надзором КФОР -а су. Намеравају у будућности да постану војна снага на Косову. Али, ова трансформација захтева „уставне амандмане“ у тзв „Скупштини“ за шта мора да се обезбеди подршка српских посланика, који су до сада били категорично против.

На Косову Срби одбацују Косовске безбедносне снаге

КБС су мултиетничке снаге и тренутно имају следећи састав 2.313 Албанаца и 187 припадника других мањина. Када су у питању заједнице тај број изгледа овако :

Ашкалијска заједница – 29 чланова, или 1,21%

Бошњачка заједница – 43 чланова или 1,79%

Хрватска заједница – 3 члана, или 0,13%

Египћанска заједница – 13 чланова, или 0,5%

Горанска заједница – 2 члана, или 0.08%

Ромска заједница – 2 члана, или 0.08%

Српска заједница – 45 чланова, или 1,88%

Турска заједница – 49 чланова, или 2,04%

Македонска заједница – 1 члан, или 0,04%.


author-pic

Аутор: Зоран Влашковић

 

Дугогодишњи је новинар листа „Јединство“ који се до 1999. године штампао у Приштини. Вишеструки је добитник награде матичног листа за најбољег новинара године. Аутор је три књиге о Косову и Метохији.

Први је обишао караулу Кошаре после окупације КиМ од стране НАТО-а, први фотографисао немачке војнике окупаторских снага на бункерима из Другог светског рата које су такође Немци саградили на северу КиМ. Данас је сарадник многих гласила у Србији али и широм света где се издају листови на српском језику.

Рођен је и живи у Косовској Митровици.

 


Извор: КМ Новине 

2 replies »

  1. ВЛАШКОВИЋУ БОЖЈЕ ВИ ВЈЕРЕ ДАЈ ПОСТАВИ ИМЕНА ТИХ јањичара КОЈИ СЛУЖЕ шиптарима БРАТЕ МИОДРАЖЕ МОЛИМ ТЕ ПОШАЉИ НА СВЕ СРБСКЕ СТРАНКЕ КОЈИМА ЈЕ СТАЛО ДО КОСОВА МЕТОХИЈЕ МОЛБУ ДА СЕ ПРОГЛАСИ ОКУПАЦИЈА НАШЕ СВЕТЕ ЗЕМЉЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ ТО ЈЕ НАША БОРБА ПРОТИВ БЕОГРАДСКИХ дахија КОЈИ КРЧМАРЕ СВЕТУ ЗЕМЉУ МЕТОХИЈУ И КОСОВО И ВИДОВДАН СЕ САМО СРБА ТИЧЕ И НИКОГА ВИШЕ ЈЕР СВИ СРБИ НА ВИДОВДАН ЛИЧЕ СССС

    Свиђа ми се

  2. Увек је нажалост и у свим временима било јањичара и вазала који су служили туђине,окупаторе и најљуће непријатеље свога рода,зарад личних привилегија и добити продајући душу ђаволу не знајући да трују и сопствено потомство,јер тај новац је исти као и Јудини сребрењаци за које је издао Господа свога Исуса Христа.

    Свиђа ми се