АКТУЕЛНО

Радио „Тамо далеко“: Рођење светог Јована Претече и Крститеља Господњег


У овој епизоди:

– Свети Јован Претеча и Крститељ Господњи (06:32)
– Свети апостоли Петар и Павле – Петровдан (12:48)
– Кнежева клетва (19:05)
– Занимљивости из Србије (23:50)
– Кнез Михаило Обреновић (27:26)

… и пуно, пуно лепе музике…

Рођење светог Јована Претече и Крститеља Господњег (7.јул / 24. јун)

На шест месеци пре свога јављања у Назарету Пресветој Деви Марији велики Гаврил, архангел Божји, јавио се првосвештенику Захарији у храму Јерусалимском. Пре него што је објавио чудесно зачеће безмужне девице, архангел је објавио чудесно зачеће бездетне старице, Захаријине жене, Јелисавете. Захарија није одмах поверовао речима које је чуо и остао нем све до осмог дана по рођењу Јовановом.

Када су се сакупили рођаци због обрезања и давања имена младенцу, отац Захарија, будући нем, написао је на дашчици: Јован. Из Захаријиног дома, који се налазио између Витлејема и Хеврона рашчуло се о овим чудним догађајима по целом Израиљу те је глас стигао и до Ирода који је наредио да се покољу деца по Витлејему. Наредио је да пронађу Јована, али је Јелисавета успела да сакрије дете.

Разјарени Ирод послао је џелате у храм по Захарију и они су га успут убили. Јелисавета је са својим сином Јованом успела да побегне и да се сакрије у некој пештери. Ту се ускоро упокојила, а дечак је остао сам у пустињи на старању Бога и анђела Божијих.

ИЗВОР: Радио „Тамо далеко“

—————–

7.7.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић