АКТУЕЛНО

ЖЕНЕ, МАЈКЕ, БОГИЊЕ: Поставка Народног музеја Смедеревске Паланке од новембра у Удинама


фото: ФБ страница ULUS

Део поставке музеја из Смедеревске Паланке „Између костима и орнамента, антропоморфне фигурине винчанске културе“ биће у изложен у Удинама, у Италији од почетка новембра ове године до фебруара 2018.

Паланачке фигурине биће изложене у оквиру пројекта „Жене, мајке, богиње: универзални језици и метафоре у праисторијској уметности“ Паоле Винсентини, кустоса изложбе у Италији.

Музеј у Смедеревској Паланци домаћин је представницима музеја из Италије који су током посете селектовали женске фигурине за изложбу у Удинама.

Паола Винсентини рекла је да жели да прикаже фигуру жене кроз праисторију. Она је додала да је Србија одмах планирана као сарадник на пројекту јер поседује богату колекцију женских фигурина из периода неолита.

– Поставка је изазвала интересовање у више српских музеја, а предстојећи одлазак 14 експоната винчанске културе и уметности на изложбу у Италију, доживљавамо као награду – казао је директор музеја у Паланци Стеван Мартиновић.

Биће изложени примерци мале пластике винчанске културе и уметности. На међународном пројекту поставке ангажовано је 14 партнера. Кустос Народног музеја у Београду Вера Богосављевић Петровић оценила је су на археолошким налазиштима Селевац и Медведњак нађене фигурине „врх винчанске уметности“ које се ретко могу видети.

Изложба ће бити отворена у дворцу у Удинама 9. новембра и трајаће до 11. фебруара 2018. године.

 

ИЗВОР: БЕТА/ФБ страница ULUS

7.7.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић