АКТУЕЛНО

Преговори о штрајку у Фијату на највишем нивоу


Председница Владе Републике Србије, Ана Брнабић требало је рано јутрос да се састане са председником Савеза самосталних синдиката Србије, Љубисавом Орбовићем и штрајкачким одбором радника фабрике ФИАТ у Крагујевцу, како би разговарали о решењу проблема у фабрици у Крагујевцу. Састанку је присуствовао само Љубисав Орбовић, а иако су били позвани, представници Штрајкачког одбора се из непознатих разлога нису појавили, упркос томе што су свој долазак потврдили касно синоћ.

Због изузетне важности коју фабрика FIAT-a у Крагујевцу има за економију Србије, за град Крагујевац, домаће компаније које су ангажоване од стране FIAT-a и за запослене раднике и њихове породице, председница Владе Ана Брнабић наложила је данас да се започне са преговорима на највишем нивоу.

То значи да ће преговорима посредовати лично председница Владе и да у њима учествују менаџмент FIAT-a из Италије, пословодство из Србије и представници штрајкачког одбора. Штрајкачки одбор позван је да хитно уђе у преговоре и тако покаже одговорност према радницима FIAT-а и целој Србији, јер FIAT чини важан део домаће економије.

Данашњи разговори требало је да буду наставак првих разговора који су у четвртак започети на личну иницијативу председнице Владе Србије, Ане Брнабић са циљем да се штрајк прекине и нађе прихватљиво решење за све стране.

 

ИЗВОР: РТВ

***

Независност за Инсајдер: Влада обећала преговоре са Фијатом, али од тога остало само обећање

Генерални штрајк око 2.000 радника у Фијату траје већ десет дана. Међутим, послодавац није нашао за сходно да почне да преговара о захтевима радника, иако је по закону о штрајку, дужан да преговара са радницима. Истовремено Фијат губи профит јер за време трајања штрајка није произведено скоро 4.000 аутомобила.

Зоран Станић, представник синдиката Независност у Фијату, каже за Инсајдер да су радници добили назнаке из Владе Србије да би ускоро могло да дође до преговора са руководством Фијата, међутим, од тога за сада нема ништа.

„Ама баш нико нам се није обратио до данас. Имали смо неких назнака из Владе да може доћи до преговора, али на томе је све остало. Ми смо чак били спремни да оставимо захтеве по страни само да бисмо сели за сто и преговарали као људи, али за сада од тога нема ништа,“ каже Станић за Инсајдер.

Подсетимо, радници ФЦА Србија траже повећање зараде са 230 на 315 евра, исплату договореног бонуса за ефикасност за ову годину и надокнаде за превоз, те промену организације производње како би се елиминисала све учесталија пракса да радник, поред својих, истовремено завршава и производне операције колега који су дуже одсутни из фабрике.

Након што је у 2016. години Фијат отпустио 882 запослена, терет производње је пребачен на преостале раднике, што је један од основних проблема које истичу радници у штрајку.

Станић истиче да радници неће посустати, јер „ако сада одустану, цео живот ће радити за минималац“.

„Ми да молимо нећемо. Ако хоће да буду људи, бићемо и ми двапут људи. Раније је било страха шта ће бити ако Фијат оде, али сада је велики број радника, упркос финансијским проблемима и кредитима који стежу, спреман да иде до краја,“ каже Станић за Инсајдер.

Због штрајка у Фијату смањене зараде у кооперантским фирмама

Због штрајка у Фијату већина коопераната те компаније је морала да прекине производњу.

Александар Кораћ, председник синдиката радника у кооперантској фирми Мањети Марели, каже за Инсајдер да су радници у тој фирми плаћени 60 посто због прекида рада у Фијату у Крагујевцу.

„Већина кооперантских фирми не раде због дешавања у Фијату. Радници у Марелију не подржавају директно штрајку Крагујевцу, али се надају ће се ситуација у Фијату побољшати, јер је изузетно тешко постићи норму која је након отпуштања људи подигнута,“ каже Кораћ за Инсајдер.

Управо су радници Мањети Марели пре неколико месеци штрајковали с циљем да се њихове зараде изједначе са зарадама радника у Фијату, чији је нето износ око 300 евра. Како је производња потпуно обустављена, руководство фабрике покушало је да опструира штрајк доводећи канцеларијске службенике у производне погоне, али је одупирање притиску натерало руководство да за само пет дана испуни овај захтев.

Улагања државе у Фијат непозната готово деценију

Садржај уговора који су представници државе Србије потписали с Фијатом и даље је тајна уз објашњење представника власти да „друга страна“ не дозвољава објављивање детаља, а Србија се Уговором из 2008. обавезала да ће ту жељу поштовати.

Иако држава већ годинама одбија да објави колика су улагања у Фијат, новинари Инсајдера су на основу анализе финансијских извештаја ове компаније утврдили да држава даје Фијату различите субвенције и ослобађа ову компанију од бројних пореза.

Примера ради, ослобођени су пореза и доприноса за све запослене, пореза на добит у трајању од 10 година од прве године када је остварена опорезива добит, ослобађање од пореза на некретнине, пореза за спровођење урбанистичког плана, пореза на приказивање заштитног знака…

Фијат такође добија од државе Србије субвенције за инвестиције, постиже уштеде на основу кредита одобреног уз гаранције из буџета државе Србије, прима средства за обуку радника.

У напомени финансијског извештаја за 2015. наводи се, примера ради, да је држава издвојила Фијату укупно 21 милијарду динара, а да је од тога на специјалан рачун Фијата за комуналне услуге и замену крова, чишћење животне средине, за изградњу Супплиер Парка, држава у 2015. издвојила више од осам милијарди динара.

Занимљиво је да је годину дана пре тога, како се наводи у финансијском извештају за 2014. годину, за комуналне услуге и замену крова, чишћење животне средине, за изградњу Супплиер Парка, држава Фијату на посебан рачун уплатила укупно 161 милион.

Колике су и какве тачно укупне обавезе државе према Фијату није могуће утврдити. На основу делимично објављене документације познато је да је предвиђено да уписани капитал заједничке компаније буде 300 милиона евра, од чега 33 одсто или око 100 милиона евра представља капитал Републике Србије.

Када је реч о зајмовима и подстицајима државе у јавно објављеном Уговору износи су прикривени тако што је на том месту написано “редакција текста”.

У међувремену се сазнало да је Фијату додељена и субвенција из буџета Србије од 10.000 евра по једном запосленом раднику.

Инсајдер се ефектима државних субвенција за привлачење страних инвестиција бавио у серијалу „Држава највећи појединачни страни инвеститор“. Истраживање новинара Инсајдера показало је тада да држава поред директних давања из буџета, стране инвеститоре субвенционише на разне друге начине – од уступања земљишта без накнаде, преко улагања у инфраструктуру, ослобађања од ПДВ-а, пореза и доприноса.

Највећа субвенција осим у новцу за стране инвеститоре у Србији јесте и јефтина радна снага. У серијалу смо се бавили и тиме како су представници власти, у недостатку јавно доступних информација, манипулисали подацима о ефектима оваквог издвајања новца грађана.

Вучић: Штрајк у Фијату отерао једну инострану компанију

Председник Србије Александар Вучић изјавио да је свима у великом интересу да се што пре заврши штрајк радника у фабрици аутомобила Фијат у Крагујевцу.

Одговарајући на питање да ли држава има механизме да утиче на завршетак штрајка, Вучић је рекао да је Србија мањински власник и да нема могућност да наређује већинском власнику како да то реши.

Вучић је рекао да је једна инострана компанија била заинтересована да улаже у Србију, и да је као једна од понуђених дестинација био Крагујевац, али да њени представници нису отишли у тај град баш због садашњег штрајка у Фијату.

 

ИЗВОР: insajder.net

—-

ПОВЕЗАНО:

*КРАГУЈЕВАЦ: ШТРАЈК У ФИАТ-у – Боримо се да преживимо (ВИДЕО)

*Генерални штрајк блокирао производњу у Фијату

*Када ФИАТ оде из Србије држави ће оставити преко милијарду евра дуга, који ће опет претворити у јавни дуг, и тако да ће грађани Србије поново плаћати катастрофалне грешке политичара!

————

8.7.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.