АКТУЕЛНО

Рајица Марковић: НЕ ЈА НИСАМ ПЕСНИК


Рајица Марковић

НЕ ЈА НИСАМ ПЕСНИК

Не, ја нисам песник
Проповедник ја сам Христа распетог
У грозници ватре лудост сам од Бога
Што лудилом бунца како хоће Бог
Болесник, не песник.

Болник од свих болезања света
Ја срећан нисам све док има тужних
И нисам сит све док гладних има
Ја јесам уклета лепота ружних
И ватра расплаканог дима.

Не, ја, то ватра у мени пати
Јер ја сам болник, болестима вичан
Ја грешни слуга благодати
Од свих друкчији и свима сличан.

На благодатном огњу печем свој стих
Па су ми речи ко муњина деца
Хришћански бол у мени је тих
Људском слуху нечујан јеца.

Године су моје све трнови венци
Дани ми љуте живе ране
Од сунца заклоњен у земљиној сенци
Унакрст прођох све апсане
Пакао прекрстих уздуж и попреко
Свакоме ближњи од свих далеко.

Нејак сам, ништа у прах што се мрви
Последњи кроз ког се огласи Први
У туђинском мору, на усамљеној хриди
На водама многим покиданог сидра
Око ми сузно од виђеног бриди
Од руку и ногу испреда се хидра.
Водом се разливам хоризонтом модрим
Ватра ме у стуб лучезарни диже
Све даљи од себе себи ступам ближе
Усидрим у крв превремени лет
Необјашњив свету да објасним свет.

Не, ја нисам песник
То васкршња ватра хоће да се каже
Устајалој води што нигдином броди
И псима од сламе спали ноћне страже
И разгуба змију што пету уходи.

Дахом уста својих језиком од ватре
На буђење зовем оне који снатре
Чворове морнарске уклетога брода
Развезујем мушки под јецајем рода.

Рајица Марковић

***

УНУТРАШЊИ И СПОЉАШЊИ ОГАЊ

Благодаћу Светог Духа ја сам ово што сам а нисам оно што сам раније био. А раније сам био свашта од ништа. Вољом и милошћу Божијом, данас сам Православни Хришћанин. Да бих знао шта сам данас, ја морам себи да разјасним шта је то Православни Хришћанин. То је нови човек који се силом благодати Божије преображава из старог земљано телесног у новог Духовног човека, за будући живот у бесмртном Царству Пресвете Тројице. Преображава се благодаћу Светог Духа која је жива васкрситељна сила. Благодатна ватра живе васксритељне силе тече кроз мене спаљујући у мени све оно што је недостојно вечног живота и успоставља достојно. Силом васкрситељне силе благодати Божије грешник се одвикава од грехова, превазилази све поделе у себи и поделе са другим Хришћанима.

Хришћани су народ небески. У Хришћанству се превазилазе све разлике међу људима и народима. Ко је Христов није више земаљски и не подлеже земаљским категоријама. У Христу су сви људи браћа, подједнако браћа која су близу и браћа која су далеко. Браћи која су близу Хришћанин служи добрим мислима и делима а браћи која су далеко добрим мислима и молитвама. Силом благодати Божије и слободном људском вољом, Хришћански свет је укинуо категорије робова и господара. На данашње Хришћане, остале у вери и благодати Божијој, насрћу екуменистички вуци са лажним успостављањем Хришћанског јединства, кроз које се поново успоставља свет нових робова и господара.

На срећу човечанства, силом Божијом трајно је онемогућено јединство покајаних душа које се преображавају служећи Богу и Часном Крсту са душама које отпавши од силе благодати служе земаљским слабостима и „моћницима“. Папизам није Црква. Папистичо свештенство служи папиним и својим људским слабостима и гресима. Ако је тачан податак да је у папистичком свештенству хомосексуализам присутан у бројкама од 30 до 50% јасно је као дан који дух влада том „верском“ организацијом. Сви који су одбацили унутрашњи благодатни огањ прочишћења и преображења примиће на себе спољашњи огањ уништења.

Бог не гледа ко је ко, Он зна у чијем је срцу домаћин а из чијег је протеран. Зато док још има времена, распиримо унутрашњи огањ да не бисмо изгорели у спољашњем.

Рајица Марковић

————–

8.7.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. Благо мајци која те родила!!!Заједно можемо узвикнути речима Христовим и Апостолским;Ишти Царство Божје, и даће Бог – то је сигурно. Сваки који иште добија – вели Спаситељ[23]. Сваки који иште. И ти, и ја, нема изузетака. Не само Свети Сава, сви Светитељи су искали Царство Божје. Ишти и добићеш га, и сваки човек ће га добити. Да, Господ је Истина, и увек моћан да учини све што ти вером у Њега хоћеш. Све добија човек који верује, вели Спаситељ, све добија човек који верује[24]. И ти, ако вером у Њега тражиш Његову божанску Правду, Истину, испуниће ти душу Он њоме. Ако ти од Њега тражиш са великом вером и љубављу светом, испуниће. Ти истински хришћанин, тражиш од Њега да ти да молитву, да те испуни милошћу, даће ти сигурно: „Све могу у Христу Исусу који ми моћ даје“ – вели Свети Апостол Павле[25] , све могу. Нема ништа немогуће. Али ја не тражим од Њега ни јело ни одело, ја тражим од Њега Царство Небеско, Правду Божју, Истину Божју, Љубав Божју. Зато Он све даје; зато ја с Христом постајем свемоћан, све могу у Христу Исусу.

    Свиђа ми се

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.