АКТУЕЛНО

Нела Кубуровић: Промена Устава је обавеза преузета поглављем 23; Пружићемо сву неопходну помоћ ухапшеним Србима на Закинтосу


Министарка правде Нела Кубуровић изјавила је (12.7.2017) да Устав Србије треба мењати, те подсетила да се наша земља на то обавезала отварањем поглавља 23 у процесу прикључења Европској унији. Тим поглављем, прецизирала је, предвиђено је да се Устав мења у области правосуђа на начин који би искључио утицај власти на судство у погледу састава Вишег савета судства и ДВТ.

„Да не би било забуне, Комисија за спровођење стратегије је сачинила анализу постојећих уставних одредби, кренуло се у јавну расправу, одржано је већ неколико округлих столова, позвани сви заинтересовани да изнесе сугестије“, навела је Кубуровић гостујући на Пинк телевизији.

Она је изразила наду да ће до краја месеца на једном округлом столу бити прилика за анализирање свих тих ставова.

Након тога, додала је, предлог измена Устава биће достављен Венецијанској комисији без чијег позитивног мишљења се не може даље у прцедуру.

Подсетила је и да је председник Александар Вучић до сада више пута најавио да треба да се ради на измени целокупоног Устава, али је за то потребно обезбедити шири политички консензус.

Очекујемо да Специјални суд испоштује оно због чега постоји

Она је додала да Србија има уверавања специјалног тужиоца Специјалног суда за ратне злочине припадника тзв ОВК да ће поступци против оптужених бити вођен професионално, те изразила уверење да ће суд испоштовани све оно због чека је и основан.

Подсетила је да се на формирање суда чекало више година, те да је до његовог формирања дошло на основу извештаја Дика Мартија из 2011.

Не може, додала је, да каже да су недавни ванредни парламентарни избори на Косову и Метохији довели до одуговлачења у почетку рада ове правосудне институције.

Одуговлачења је, казала је, било и раније због самих процедура које су недостајале да би се кренуло са поступцима.

„У самом закону стоји да овај суд треба да ради непристрасно, независно и професионално и процесуира ратне злочине и злочине против хуманитарног права. Надамо се да ће тако и бити“, рекла је Кубуровић, гостујући на Пинк телевизији.

Пружићемо сву неопходну помоћ ухапшеним Србима на Закинтосу

Министарка правде Србије Нела Кубуровић изјавила је да су српски органи у контакту са породицама ухапшених на Закинтосу и да прате ситуацију, као и да ће то министарство пружити сву неопходну помоћ.

„Морамо да сачекамо да истражни судија заврши посао и да видимо да ли ће се покренути поступак или не и против којих лица, а тада ми као Министарство можемо да ступимо на снагу и пружимо помоћ према међународним споразумима и споразумима са Грчком“, казала је Кубуровић за телевизију Пинк.

Према њеним речима, треба да се преиспита да ли има основа за преузимање гоњења и да се гоњење спроведе пред српским органима.

Она је навела да је ухапшеним држављанима Србије обезбеђен бранилац и да сва документа треба да буду преведена на српски језик, како би пратили поступак.

Додала је да је саслушање требало да буде јуче али су браниоци тражили одлагање како би могли да се упознају са предметом и пруже адекватну одбрану.

Кубуровић је рекла да још није потврђено да је неко од ухапшених пуштен.

На питање да ли постоји могућност да они буду изучени САД, Кубуровић је рекла да могућност изручења зависи од споразума које постоје између Грчке и САД.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић разговарао је у понедељак у Атини са министром унутрашњих послова Грчке Никосом Тоскасом о хапшењу шесторице српских држављана на острву Закинтос због сумње да су умешани у убиство 22-годишњег Американца.

ИЗВОР: Бета, Танјуг/ НСПМ

——————-

13.7.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. Расписаће референдум у Србији за ЕУ,исто као и Мило Ђукановић у Ц.Гори,па они су унапред довели власти које ће бити лојалније Бриселу и Вашингтону него своме народу.

    Свиђа ми се

  2. Kome vi pruzite pomoc taj je obrao bostan,zasto niste raspisali referendum o EU!? Zasto i po sto puta zasto!? Jer vam je omilelo da vas pokolenja pamte kao velikoizdajnike

    Свиђа ми се